Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Grote druk op pluimveesector voor fijnstofreductie'

De politieke druk op de pluimveesector om op korte termijn met een pakket aan maatregelen te komen om de emissie van fijnstof terug te dringen 'is groot'.

Dat zei LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers woensdagavond tijdens een ledenvergadering van de LLTB-vakgroep Pluimveehouderij in het Limburgse Baexem.

Stevige impact rapport fijnstof en veehouderij

Het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, dat afgelopen zomer naar buiten kwam, heeft nogal wat impact, zo schetste de pluimveevoorman. Uit overleggen tussen de sector en de overheid blijkt dat de politiek op hele korte termijn wil afdwingen dat de pluimveehouderij fijnstofemissies uit stallen terugdringt. Daarbij wordt gesproken over fors aangescherpte normen voor fijnstofuitstoot uit nieuwe stallen en ook over maatregelen voor bestaande stallen. De techniek die de overheid daarbij voor ogen heeft is vooral luchtwassers, aldus Hubers. "Een end of pipe-oplossing, goed voor de omgeving maar niet goed voor dieren en mensen", zei hij.

'We willen meer tijd om oplossingen te onderzoeken'.

Maatregelen in de stal

De pluimveesector is zelf bezig mogelijke oplossingen in kaart te brengen en richt zich daarbij nadrukkelijk ook op maatregelen in de stal, zodat ook dieren en mensen in de stal profijt hebben van de fijnstof-vermindering. "We willen meer tijd om oplossingen te onderzoeken", aldus Hubers. "Ik denk dat we er niks aan hebben de conclusies weg te bagatelliseren. We zullen er wat mee moeten doen. Maar wel in alle redelijkheid."

Nadelige gevolgen van systemen

Hubers noemde het wrang dat de sector nu gedwongen wordt op heel korte termijn de nadelige gevolgen op te lossen van de omschakeling naar systemen die juist door maatschappij en politiek gewenst werden. Met name de massale omschakeling van kooi- naar scharrelhuisvesting heeft gezorgd voor een forse toename van uitstoot van fijnstof. Een gegeven dat op het ministerie nog geen gemeengoed is. "De staatssecretaris had geen idee dat de omschakeling naar meer dierenwelzijn een factor 10 verschil maakt", aldus Hubers.

Eén reactie

 • jehanvankroaks

  De staatssecretaris had géén idee dat de omschakeling naar meer dierenwelzijn een factor 10 verschil maakt.
  Geen wonder !!
  (knip en plak onderstaande link in je browser dan zie je waarom)
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Martijn_van_Dam

  En het pvda standpunt landbouw.
  Landbouw

  De PvdA wil duurzame landbouw en een leefbaar platteland.
  Met aandacht voor dierenwelzijn, voedselveiligheid, volksgezondheid, milieu, de kwaliteit van ons landschap en de arbeidsomstandigheden van alle werknemers in de landbouw.
  De PvdA zet daarom in op kleine familiebedrijven die rekening houden met deze aspecten.
  Innovatie is de troefkaart van de Nederlandse landbouw waarmee we wereldwijd voorop lopen.
  Hier zijn we trots op en hebben we daarom veel aandacht voor.

  Tja veel aandacht voor .... ja ja ....
  De staatssecretaris had géén idee dat de omschakeling naar meer dierenwelzijn een factor 10 verschil maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.