Pluimveehouderij

Nieuws 3580 x bekeken 1 reactie

Pluimveevleesproductie China duikelt omlaag

De productie van pluimveevlees in China daalt in 2017 met 1,9 miljoen ton (14%) tot 11,5 miljoen ton. Dat is de prognose van de Amerikaanse USDA Foreign Agricultural service. Dit jaar ligt de productie naar verwachting al 5% (0,7 miljoen ton) lager dan in 2015.

China is wereldwijd de tweede producent en consument van pluimveevlees. Vanwege vogelgriepuitbraken in de Verenigde Staten en Frankrijk is de aanvoer van grootouderdieren van vleeskuikens echter gestokt. De effecten daarvan worden steeds meer zichtbaar lager in de piramide. Waar China in 2014 nog voor 40 miljoen in Amerikaanse dollars aan grootouderdieren importeerde uit de Verenigde Staten, halveerde die import in 2015 en blijkt dat niveau naar verwachting in 2016 gelijk. Als noodoplossing voor de korte termijn zijn koppels geruid en wordt wat uitgangsmateriaal geïmporteerd uit Spanje en Nieuw-Zeeland, maar dat is niet voldoende om de productie op peil te houden.

China importeert meer pluimveevlees

Om aan de binnenlandse vraag te blijven voldoen stijgt daardoor de import van pluimveevlees. In het eerste halfjaar van 2016 importeerde China een derde meer pluimveevlees dan in diezelfde periode van 2015. Nu Amerika noodgedwongen van de markt is door de exportrestricties, komt het leeuwendeel daarvan uit Brazilië. Volgens de USDA-prognoses zou de import in 2017 verder stijgen tot 480.000 ton op jaarbasis, ten opzichte van 268.000 ton in 2015.

Vogelgriep in VS en Frankrijk

Voorlopig is er bovendien weinig uitzicht op verbetering, aangezien China nog altijd geen import uit de Verenigde Staten toestaat. Een land moet negentig dagen vrij zijn van zowel hoog- als laagpathogene vogelgriep voor export naar China. In mei was er nog een uitbraak van laagpathogene vogelgriep op een kalkoenbedrijf in de VS en in juli werden op markten met levend pluimvee in drie staten laagpathogene vogelgriep geregistreerd. Ook in Frankrijk zijn de afgelopen weken nog meerdere nieuwe hoogpathoge gevallen opgedoken.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.