Pluimveehouderij

Nieuws

Europese kip volop naar Zuid-Afrika

Europese kip vindt gretig aftrek bij Zuid-Afrikaanse afnemers, zo blijkt uit exportcijfers over de eerste helft van 2016.

De export van pluimveevlees naar Zuid-Afrika nam tot en met juni met 45% toe ten opzichte van diezelfde periode in 2015, volgens cijfers van de Europese Commissie. Het toont het enorme belang van deze afzetmarkt. In totaal ging er van januari tot en met mei 135.061 ton pluimveevlees naar Zuid-Afrika, 17% van de totale EU-export in die periode. Mede dankzij de toegenomen export naar Zuid-Afrika groeide ook het totaal volume pluimveevlees dat de EU in de eerste helft van het jaar exporteerde, met 10% tot 783.097 ton.

Zuid-Afrika dreigt met extra importheffingen

In de loop van dit jaar zouden anti-dumpingheffingen echter roet in het eten kunnen gooien. Zuid-Afrika dreigt voor alle EU-landen extra importheffingen in te voeren. De Zuid-Afrikaanse boerenorganisatie Sapa dringt hier op aan, omdat Europees vlees tegen 'dumpprijzen' op de markt zou worden gebracht. De Zuid-Afrikaanse International Trading Administration Commission (Itac) onderzoekt deze zaak al sinds begin dit jaar, maar heeft zich er nog altijd niet over uitgesproken.

De verwerkende industrie heeft, zowel via de Europese Commissie als via het ministerie van Economische Zaken, tegenargumenten aangedragen, aldus Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat. Het heeft geen idee hoe lang een uitspraak nog op zich laat wachten.

'Overstappen op Braziliaans product'

Directeur van de Zuid-Afrikaanse vereniging van vleeshandelaren David Wolpert liet aan het nationale dagblad Business Day weten te verwachten dat, wanneer Itac inderdaad besluit hoge invoerheffingen aan de EU-lidstaten op te leggen, Zuid-Afrikaanse afnemers zullen overgaan op goedkoper Braziliaans product.

Of registreer je om te kunnen reageren.