Pluimveehouderij

Nieuws 2588 x bekeken

EU-eierproductie groeit sneller dan vraag

Volgens een prognose van de Europese Commissie komt de zelfvoorzieningsgraad voor eieren in de EU dit jaar op 105,3%, een half procent hoger dan in 2015.

De productie van consumptie-eieren stijgt dit jaar 1,9%, tot 6,797 miljoen ton. De totale eierproductie in 2016 in de EU wordt geschat op 7,713 miljoen ton. De totale productie is inclusief de productie van broedeieren, industrie-eieren en eieren die kapot gaan.

Minder vraag, meer productie

De consumptie van eieren in de Europese Unie neemt toe. De vraag groeit echter langzamer dan de productie, schatten de Europese analisten. De eiconsumptie zal dit jaar 1,4% stijgen, tot 6,410 miljoen ton. Dat komt neer op 12,6 kilo ei per hoofd van de bevolking in de EU, oftewel 210 eieren, als wordt uitgegaan van een eigewicht van 60 gram.

Meer exporteieren beschikbaar

Dit jaar groeit de hoeveelheid beschikbare exporteieren. De Europese Commissie verwacht dat de uitvoer naar landen buiten de EU 12 stijgt, 412.000 ton. De exportcijfers over de eerste vier maanden van dit jaar zijn bekend. Daaruit blijkt een stijging van de eierexport van 8%. De stijgende export is terug te voeren op de hogere zelfvoorzieningsgraad van een half procent dit jaar.

In 2012 vertoonde de eierproductie in de EU een kleine hapering. Reden vormde het verbod op legbatterijen dat toen van kracht werd.

Of registreer je om te kunnen reageren.