Pluimveehouderij

Nieuws

Meeste EU-pluimveevlees naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is met afstand de belangrijkste exportbestemming voor pluimveevlees uit de Europese Unie, in de eerste vier maanden van dit jaar. Dat blijkt uit exportcijfers van de Europese Commissie.

Tot en met april exporteerde de EU 82.882 ton pluimveevlees naar Zuid-Afrika, 16% van het totaalvolume dat de Europese lidstaten exporteerden (505.000 ton) en ruim 60% meer dan in de eerste vier maanden van 2015. Vanaf 2013 is Zuid-Afrika de belangrijkste exportbestemming voor Europese kip, maar qua volume groeit het verschil met andere afnemers. Tot en met april importeerde het land qua volume twee keer zoveel kip uit de Europese Unie als de nummer 2, Benin, die goed was voor 44.438 ton.

Export naar Benin wat aangetrokken

De export naar Benin lag nog altijd bijna 20% onder het niveau van afgelopen jaar, maar lijkt wat te zijn aangetrokken. Benin geldt als doorvoerland voor pluimveevlees naar Nigeria, dat sinds een jaar de grenzen dichthoudt, waardoor de export naar West-Afrika zeer stroef verloopt. Wat er tot zover heengaat zou vooral bevroren kuikenvlees zijn. De afzet van uitgelegde kippen verloopt nog altijd moeizaam. Sinds een maand is ook de notering voor bruine kippen negatief, die van witte kippen dook al eerder onder de nul-grens.

De totale pluimveevleesexport van de EU-lidstaten lag 8,4% hoger dan in de eerste vier maanden van 2015. Ook het geïmporteerd volume nam toe, met 6,3% tot 296.372 ton. Brazilië blijft de belangrijkste leverancier, goed voor meer dan de helft van het totaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.