Pluimveehouderij

Nieuws

Kalkkorrels uit kraanwater in legvoer

Agrifirm gaat in legpluimveevoeders de huidige kalksteentjes vervangen door kalkkorrels, een reststof van de drinkproductie van drinkwaterbedrijf Vitens.

Onderzoek van de mengvoercoöperatie wijst uit dat de kalkkorrels van Vitens dezelfde positieve effecten opleveren voor de leghen en de eieren als het gebruik van legpluimveevoer met traditionele kalksteentjes.

Gelijke schaal- en eikwaliteit

Agrifirm heeft de toepassing getest op het eigen onderzoekscentrum en op een praktijkbedrijf. ,,De proeven wijzen uit dat de schaal- en de eikwaliteit gelijk blijven. Hennen die voer verrijkt met Vitens kalkkorrels kregen, produceerden eieren met gelijke breuksterkte en eimassa'', zegt Adrie Brands, directeur Legpluimvee Agrifirm Feed Noordwest Europa. Met deze toepassing draagt Agrifirm bij aan het duurzaam gebruik van reststoffen.

Jaarlijks 14 miljoen kilo

Agrifirm Feed en Vitens ondertekenden vorig jaar november op de internationale watervakbeurs Aquatech in Amsterdam een samenwerkingscontract. In het kader van die samenwerking startte Agrifirm Feed onderzoek naar de geschikheid van de kalkkorrels van Vitens in legpluimveevoer.

De locatie van Agrifirm Feed in Meppel zal als eerste starten met de verwerking van de kalkkorrels van Vitens. In totaal gaat het drinkwaterbedrijf 14 miljoen kilo kalkkorrels per jaar leveren aan de diervoederproducent.

Of registreer je om te kunnen reageren.