Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Geslachtsbepaling in ei richting praktijk

De techniek die het Leidse bedrijf In Ovo heeft ontwikkeld om het geslacht te bepalen van kuikens in het ei, is klaar voor automatisering. In Ovo start nu met de bouw van een prototype, maakt het bedrijf dinsdag bekend.

De methode om het geslacht te bepalen van kuikens in het ei is een antwoord op de maatschappelijke discussie rondom het doden van mannelijke eendagshaantjes in de legpluimveehouderij.

In Ovo heeft een techniek ontwikkeld waarmee op dag 9 in de broederij het geslacht van het embryo bepaald kan worden in stoffen die via een punctie uit het ei gehaald worden, zodat eieren op dat moment al geselecteerd kunnen worden. Hiervoor zijn al eerder methoden ontwikkeld die echter niet praktijkrijp waren doordat de tijd om het geslacht te bepalen te lang in beslag nam.

Grote aantallen eieren snel sorteren

De nieuwe techniek is op kleine schaal getest in een Nederlandse legbroederij en kent een meettijd van 4 seconden, zegt Wouter Bruins, een van de twee oprichters van In Ovo. De methode is hiermee snel genoeg om grote aantallen eieren geautomatiseerd te sorteren op geslacht.

'Apparaat begin 2018 op de markt'

In Ovo gaat nu samen met de Deense Sanovo Technology Group, dat zich bezighoudt met automatisering in de pluimveehouderij variërend van machines voor het produceren van eiproducten tot verpakkingsmachines, een eerste exemplaar maken dat ingezet zal kunnen worden in de praktijk. Nadat dit in de praktijk is getest, noemt In Ovo het streven begin 2018 het apparaat op de markt te kunnen brengen. Het doel is dat dit apparaat 100.000 eieren per dag zal kunnen sorteren op geslacht, aldus Bruins.

Kosten per meting verlagen

Een nadere kostenanalyse moet nog uitgevoerd worden. Momenteel liggen de kosten per meting onder de 10 cent. Bruins verwacht dat dit omlaag kan. De nauwkeurigheid van de selectie ligt nu rond de 95%, In Ovo streeft ernaar dit te verhogen tot 99%.

Eén reactie

  • farmerbn

    Moet de ei door de schredder. Tegenstanders zullen toch gewoon doorzeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.