Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Trots op IKB-kwaliteitssysteem

Nieuw IKB kip-bord prijkt op gevel pluimveevlees-onderzoeksboerderij. 'Het is een kwaliteitssysteem om trots op te zijn'.

De onderzoeksboerderij van Aviagen, het voormalige Spelderholt, is de eerste pluimveevleeslocatie waar het nieuwe IKB kip-bord aan de gevel prijkt. Research-directeur Magnus Swalander van Aviagen ontving vrijdag 15 april het bord van Pluimned-voorzitter Hennie de Haan. "Na een jaar van brainstormen en ontwikkelen is het nieuwe bord dan eindelijk daar. Het is een bord, een kwaliteitssysteem om trots op te zijn', aldus Hennie de Haan. Ze stelde dat hoewel deelname aan het kwaliteitsborgingsysteem vrijwillig is, dat nagenoeg de hele vleespluimveeketen, van broederij via vleeskuikenbedrijf tot slachterij en uitsnijderij, zich aan het systeem heeft verbonden. "Het geeft de sector zijn licence to produce. Hygiëne en salmonella-preventie blijft de kern, maar er is veel meer.'' Het grote voordeel van een goed ingevoerd systeem is volgens De Haan dat overal waar de sector zijn zaakjes zelf heeft geregeld, de overheid minder geneigd is om regels op te leggen.

Productschap stond nog op het oude bord

IKB heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend en bestaat sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw. De Haan: "Het systeem staat echter niet stil, we zijn volop in ontwikkeling. Naast salmonella heeft ook antibioticareductie de aandacht en het zou mooi zijn als we daar in de toekomst nog meer onderdelen aan zouden kunnen toevoegen. Hoe mooi is het om als sector zelf dingen te regelen."  Daar hoort volgens de Pluimned-voorzitter een bord bij dat bij de tijd is: "Op de oude versie prijkte nog steeds het logo van het Productschap; die tijd ligt inmiddels achter ons.''

Vleespluimveeketen

Magnus Swalander was in zijn nopjes met het nieuwe bord: "Wij hebben op deze onderzoeklocatie meerder onderdelen van de vleespluimveeketen, te weten broederij, vermeerdering en vleeskuikens. Ik ben er trots op dat wij als wereldwijd bedrijf mee kunnen doen aan IKB."

Fabian Brockötter

Laatste reacties

  • fietskip

    Sorry hoor, maar ik zie bij de varkens precies hetzelfde, hoge standaarden het beste vlees, maar toch nog geen goede prijs. Het lijkt er op dat we als pluimveehouderij precies hetzelfde doen, hoge standaarden en dan lage prijzen krijgen en het niet vol kunnen houden tegen buitenlandse lage standaarden en lage prijzen. Dan schiet je er niets mee op. Er ligt nog veel te veel pluimveevlees in supermarkten die niet aan Europese productienormen voldoen. Zolang de supermarkt dat niet openlijk hoeft te maken van de politiek schiet je niet veel op.

  • jehanvankroaks

    helemaal mee eens fietskip.
    en de eisen worden om de paar jaar weer opgeschroefd zonder dat daar iets tegenover staat, zo dient de IKB maar één doel en dat is zichzelf aan het werk houden.
    En dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.