Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

SDE-subsidie voor BMC Moerdijk

De overheid blijft mestverbrandingscentrale BMC Moerdijk financieel steunen vanaf 2018. Dat bevestigt Jan Wijnen desgevraagd.

Wijnen is voorzitter van coöperatie DEP, die aandeelhouder is van de centrale en pluimveemest levert. Tot 2030 is een jaarlijkse SDE+-subsidie toegezegd die wordt toegekend aan bedrijven en instellingen die duurzame energie produceren.

Over de hoogte van de subsidie wil Wijnen zich niet uitlaten voordat het nieuwe exploitatieplan aan de 630 leden van DEP is voorgelegd.

Jaarlijks €20 miljoen MEP-subsidie tot 2018

De mestcentrale, die sinds 2008 draait, kan tot 2018 rekenen op een jaarlijkse subsidie via de MEP-regeling (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) van ruim €20 miljoen. Technisch gezien is de centrale daarna niet afgeschreven. Wel zijn de banken dan afbetaald en is de centrale eigendom van de aandeelhouders. Naast de pluimveehouderscoöperatie DEP zijn dat energiebedrijf Delta Energy en ZLTO.

Deze zomer wordt een exploitatieplan voor de periode vanaf 2018 aan de DEP-leden voorgelegd. Naast de toezegging van overheidsfinanciering is het voor het voorbestaan van BMC Moerdijk van belang opnieuw zoveel mogelijk pluimveehouders als leverancier voor lange termijn te contracteren. Inkomsten komen naast de overheidssubsidie uit de stroom die de centrale produceert, en van de verkoop van 'Peaksoil', de as die met name in Frankrijk wordt afgezet.

Lees meer hieronver in de digitale editie nr. 3 van Pluimveehouderij:
Lot mestverbranding in handen pluimveehouders

Hubers: BMC Moerdijk belangrijk voor evenwicht mestmarkt

Eric Hubers, voorzitter van de LTO/NOP-vakgroep pluimvee benadrukt het belang van BMC voor de mestmarkt. "Voorlopig is BMC heel belangrijk voor het evenwicht op de mestmarkt, dat verstoord raakt als BMC nu weg zou vallen. Als BMC in 2018 zou stoppen, komt er ruim 400.000 ton mest op de markt."

De biomassacentrale verwerkt jaarlijks 440.000 ton pluimveemest, een derde van de totale pluimveemestproductie in Nederland. Hubers wijst er wel op dat er ook andere duurzame oplossingen zijn om pluimveemest af te zetten, zoals richting de groeiende korrelindustrie. "De overheid zou dit meer moeten faciliteren, regelgeving staat duurzame oplossingen soms in de weg."

Brok: pluimveehouders hebben hun nek uitgestoken

Ook Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, noemt het voordeel van de pluimveemestverbrander voor de hele veehouderij. "Pluimveehouders hebben hun nek uitgestoken. Voor de hele intensieve veehouderij is de mestmarkt 10 jaar ontlast."

Wat hem betreft moeten huidige DEP-leden de beste kansen krijgen binnen het nieuwe exploitatieplan. Hij noemt de voordelen van de mestverbrandingscentrale voor zowel de individuele pluimveehouder – een garantie van afzet en de goede service – als voor hele sector, vanwege de mogelijkheid om mest af te zetten bij dierziekteuitbraken.

door Berrie Klein Swormink en Kirsten Graumans

Nationaal Mestcongres

Aanstaande dinsdag is het Nationaal Mestcongres. Bent u er ook bij op 8 maart? Informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Eén reactie

 • martinoos65

  Er bestaat ook een rendabele manier om mest te verwaarden.
  Check, www.etekin.com

  Mvg,
  Martin Oostrum
  Etekin

Of registreer je om te kunnen reageren.