Pluimveehouderij

Nieuws 4173 x bekeken laatste update:19 okt 2016

Vogelgriep verziekt Amerikaanse eiermarkt

De Amerikaanse eierprijzen hebben deze maand het laagste niveau sinds 2006 bereikt. De markt is ingestort als gevolg van naweeën van de vogelgriepepidemie begin 2015.

De midwest-prijzen bedroegen afgelopen week $0,54 per dozijn witte eieren van het formaat large (€0,49 of 4,08 cent per ei). De lage prijzen zijn de wijten aan de gedaalde eierconsumptie in de Verenigde Staten en de weggevallen export, volgens het Amerikaanse marktbureau Urner Barry. De leghennenstapel is sneller dan verwacht weer teruggekomen rond het niveau van voor de HPAI-uitbraken. Maar de vraag naar eieren blijft hierbij achter, waardoor de prijzen richting een historisch dieptepunt gaan.

Laag exportvolume

In het binnenland is het vooral de eiproductenindustrie die moeite heeft zijn producten te slijten, doordat voormalige afnemers alternatieven hebben gezocht toen er vorig jaar een tekort was. Het exportvolume is bovendien nog niet half dat van voor de vogelgriep. Desondanks zijn de goedkope Amerikaanse eieren een lastige concurrent op internationale markten, volgens Nederlandse handelaren.

Lees meer over vogelgriep in het dossier

Of registreer je om te kunnen reageren.