Pluimveehouderij

Nieuws 3102 x bekeken 5 reacties

Vleeskuikensector profiteert van dynamiek door concepten

Utrecht – Dit jaar wordt een bovengemiddeld goed jaar voor Nederlandse vleeskuikenhouders. De sector profiteert in 2015 van de extra dynamiek die vleeskuikenconcepten in de markt brengen, zo schrijft de Rabobank in haar kwartaalupdate Vleeskuikenhouderij.

Vraag en aanbod zijn goed in balans op de vleeskuikenmarkt en voerprijzen zijn stabiel tot licht dalend. Marges liggen ruim boven het vijfjarig gemiddelde. In heel Europa is hierdoor een goede balans op de vleeskuikenmarkt, maar in Nederland wordt die nog versterkt door de omschakeling van regulier naar conceptvlees voor de retail. Dit geeft druk op de slachthaken. Grote spelers op de markt sluiten op het moment contracten af voor meerdere jaren, zo schrijven de Rabo-analisten.

Bovengemiddeld goede rendementen

De prijs van geëxporteerd vlees is gestegen van €1,38 naar €1,47 per kilo geëxporteerd product. Bovendien noemt de bank zichtbaar stijgende toeslagen in de markt die niet in de prijsweergave worden meegenomen. Naar verwachting zijn de rendementen voor vleeskuikenhouders in 2015 hierdoor bovengemiddeld goed. Een grote 'mits' daarbij is wel dat er geen nieuwe vogelgriepuitbraken zijn.

Goede vooruitzichten vermeerderingssector

Ook de vooruitzichten voor de vermeerderingssector zijn goed, nu veel grenzen weer open zijn en er weer volop geëxporteerd kan worden. Rusland, veruit de grootste afnemer van Nederlandse broedeieren, telt een flink groeiend aantal vleeskuikenplaatsen. Het land heeft bovendien plannen de eigen pluimveevleesvoorziening verder te doen groeien. De zwakke euro versterkt bovendien de Europese exportpositie.

Vogelgriep onzekere factor

Wereldwijd zijn de vooruitzichten voor de pluimvee-industrie positief, maar blijft vogelgriep de grote onzekere factor. Voerprijzen blijven naar verwachting laag. Bovendien treden er wereldwijd tekorten op aan uitgangsmateriaal door importrestricties vanwege AI-uitbraken. Rabobank verwacht dat pluimvee- en varkensvleestekorten in China de markt verder zullen aanjagen komend jaar.

Laatste reacties

 • Jan64

  Zou mooi zijn als de pluimvee service bedrijven hier ook een graantje van mee kunnen pikken.

 • Jan Wijnen

  die pikken al genoeg

 • De Toekomst

  Ik zou zeggen, uitbreiden maar, bomen gaan tot de hemel, gaat nooit meer stuk!!! ( denk)

 • gert.ha

  ach er niets verandelijker dan het weer en de rabobank, die waait ook met elke wind mee,
  het is toch altijd zo als het slecht is wordt nooit meer beter en als het goed is gaat het nooit meer stuk (volgens de geleerden) maar de rabobank ziet natuurlijk winst want dan kunnen ze geld uit lenen voor nieuwe stallen en als het iets minder gaat staan in je nek te hijgen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.