Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

‘Steun aan pluimveehouderij Oekraïne ongepast’

Dat de Nederlandse overheid via de EU bijdraagt aan de ontwikkeling van een groot vleespluimveebedrijf in Oekraïne is voor LTO/NOP onacceptabel. Bestuurders van de belangenorganisatie eisen tekst en uitleg van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken).

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) publiceerde deze week een rapport waarin staat dat de Oekraïense pluimvee-integratie Myronivsky Hliboproduct (MHP) de afgelopen jaren €500 miljoen heeft geleend van internationale ontwikkelingsbanken, waaronder de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), en de Europese Investeringsbank (EIB).
MHP leent ook tientallen miljoenen euro's van Nederlandse banken. Rabobank maakt in de periode 2008-2018 €127,1 miljoen over aan MHP; bij ING gaat het om €42,8 miljoen.

Op 380 duizend hectare land ten zuidwesten van Kiev produceert MHP eigen kippenvoedsel en worden jaarlijks 332 miljoen kippen geslacht, ingevroren, verpakt en uiteindelijk geëxporteerd. Dit is zo'n 70 procent van de totale Nederlandse vleeskuikenproductie.
Binnen nu en twee jaar wil MHP fiks groeien met het oog op het aanstaande vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU.

,,Dat de productie van pluimveevlees in Oekraïne met Nederlands belastinggeld wordt gestimuleerd, vinden we onbegrijpelijk", zegt Bart Janssen, bestuurslid van LTO/NOP. ,,Zeker als je weet dat controle en toezicht op de productie van pluimveevlees in Oekraïne vrijwel ontbreekt. Staatssecretaris Dijksma heeft de mond vol van duurzaam produceren. En ondertussen steunt de Nederlandse overheid de productie van kip in een land dat zijn zaakjes absoluut niet voor elkaar heeft. Dat is niet te rijmen met elkaar."
Janssen onderstreept dat de pluimveevleessector in Nederland onder invloed van NVWA-toezicht te maken heeft met eisen die verder gaan dan de wettelijke eisen vanuit de EU. ,,In Oekraïne gebeurt het omgekeerde. We vinden het onacceptabel dat de Nederlandse overheid dit steunt, en ook meewerkt aan markttoegang voor pluimveevlees uit Oekraïne. Wat ons betreft heeft Dijksma veel uit te leggen."
LTO/NOP plaatst ook vraagtekens bij de rol van Nederlandse banken. ,,Natuurlijk mag een bank zaken doen met buitenlandse bedrijven die volgens de regels werken. Maar je kunt je wel afvragen of de bank daarbij de juiste afweging heeft gemaakt ten opzichte van bestaande klanten. Wij hopen dat Rabobank en ING LTO/NOP en haar zuster organisatie daar opheldering over willen geven."

Foto

 • ‘Steun aan pluimveehouderij Oekraïne ongepast’

Laatste reacties

 • info36

  Voor het eigen MKB had de Rabobank geen cent over tijdens de crises terwijl die dat zo hard nodig hadden om de economie vlot te trekken. Maar wel zonder blikken of blozen 127 miljoen stoppen in een bedrijf die de eigen pluimveesector daardoor oneerlijk beconcureert. Schande!

 • Eierboer Zuid

  Wie zit er achter die Oekraïense integratie MHP, en waarom moet die zonodig geholpen worden met ons belastinggeld ? Dit houdt geen steek. In elk geval is het totaal inacceptabel dat grote bedrijven in het buitenland met ons geld geholpen worden om ginds pluimveevlees en eieren te produceren zonder onze regels te respecteren en die dan bij ons te komen verkopen en aldus onze eigen boeren te kelderen.

 • ALL

  Daarom tekenen voor Nederlands referendum op geen stijl.nl... geen toetreding Oekraïne zonder democratische volksraadpleging Nederland

 • jehanvankroaks

  @info36,

  Goed onder woorden gebracht

 • mr X

  Al 10 jaar wordt dit bedrijf gefinanciert vanuit het westen. Het is geen publiek geheim dat de ervaring van Nederlandse en Duitse veehouders door stalinrichters wordt geëxporteerd over de hele wereld. En de Nederlandse overheid en banken zijn maar wat trots op die stalinrichters. En wat te denken van al die consultants die de hele wereld over reizen om bedrijven voor veel geld te ondersteunen met het produceren. Voor vele miljarden wordt geëxporteerd en dat moet veelal gefinancierd worden. En regeringen staan vaak garant bij de banken.
  De producenten van eieren en vlees moeten zich meer richten op lokale (regionale) produktie en deze ook als zodanig vermarkten. Daarnaast is onze regerig verplicht te waken dat ons voedsel op een correcte, ethische wijze wordt geproduceerd. Zonodig maatregelen treft om import te boycotten als de regels van welzijn, gezondheid, enz. worden overtreden.

 • hans v

  De EU geeft geen geld meer aan kippenslachterijen in Frankrijk omdat dit concurentie vervalsing zou zijn . Ze kregen ongeveer 50. miljoen euro per jaar . Na het stopzetten zijn deze slachterijen in grote finaciele problemen gekomen en daardoor zijn er totaal 7000 mensen hun baan verloren (werknemers van het slachthuis en toeleverings bedrijven) daarbij zijn er ook veel boeren moeten stoppen omdat ze geen afzet meer hadden voor hun kippen . De boeren en werknemers zijn dus hun baan verloren door hun eigen belastings geld,wat zijn we goed bezig in Brussel!!!

 • antoine1

  Rabobank financiert de grootste kippenproducent van Oekraïne! De helft van al het kippenvlees wat Oekraïne (zonder heffing) in de EU af mag zetten komt in Nederland terecht! Een mes in de rug van de "Boerenleenbank"!
  In het volgende artikel tekst en uitleg over deze grootste Oekraïnse kippenproducent: http://somo.nl/publications-nl/Publication_4228-nl/at_multi_download/files?name=Chicken%20Run%20-%20Samenvatting

 • agro1

  de meest verschrikkelijke woorden, die een mens op deze wereld kan horen zijn: "Ik ben van de staat en kom om u te helpen". (Ronald Reagan)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.