Pluimveehouderij

Nieuws 3508 x bekeken 6 reacties

PvdD wil importstop kip en ei Oekraïne

Den Haag – De Partij voor de Dieren wil dat Nederland kippenvlees en eierproducten uit Oekraïne gaat weren. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand heeft daartoe een motie ingediend die later in stemming wordt gebracht.

Ouwehand vindt dat de voedselveiligheidsstandaarden in Oekraïne ver achterblijven bij het niveau in de EU en mede door de onrust in het land niet gehandhaafd worden.

Oekraïne exporteert steeds meer

Er kan volgens haar dus sprake zijn van onveilige vlees- en eierproducten. Ouwehand wijst er ook op dat de grootste kippenproducent van Oekraïne jaarlijks naar schatting 332 miljoen kippen slacht en op het punt staat de productie met 70 procent te verhogen. Door een associatieverdrag kan Oekraïne in een vrijer handelsregime agrarische producten exporteren naar de EU.

Tegen financiering buitenlandse megastal

Ouwehand wijst erop dat in de Tweede Kamer een meerderheid tegen het financieren van megastallen in het buitenland is. Ze wil daarom ook dat Nederland binnen de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling niet meer instemt met dergelijke leningen.

Nederland mag grenzen niet sluiten

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) antwoordde dat Nederland haar grenzen niet eenzijdig kan sluiten. De bevoegdheid tot het sluiten van vrijhandelsverdragen ligt bij de Europese Commissie. De PvdA-politica benadrukt dat Nederland steeds een voorbehoud heeft gemaakt op het gebied van dierenwelzijn en heeft gehamerd op een gelijk speelveld. Volgens Dijksma was Nederland de enige lidstaat van de EU die zich hard maakte voor deze onderwerpen.

Nederland helpt standaarden verhogen

"Ik kan er nog een heel lang verhaal aan vastknopen over de wijze waarop wij uiteraard van onze kant zullen helpen c.q. politieke druk zullen uitoefenen om de fytosanitaire en sanitaire wetgeving op orde te krijgen — daarover zijn afspraken in de maak en al gemaakt — maar de bottomline is dat wat de Partij voor de Dieren vraagt niet kan", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • veluwsboertje

  maar de bottomline is dat wat de Partij voor de Dieren vraagt niet kan", aldus Dijksma.
  JAMMER DAT HET ANDERSOM WEL KAN EN VERPLICHT GESTELD WORD IN NEDERLAND

 • Jaap39

  Dit bewijst maar weer eens dat (intensieve) veehouderij langzaam aan weggepolderd wordt uit Nederland.

 • fietskip

  gek he, de landbouw is tijdens de crisis de best presterende sector geweest. Het laat dus zien dat het een sterke economische sector voor Nederland is. Die doe je toch niet weg? Laat de landbouw exporteren en zo het economische plaatje van Nederland positief beinvloeden, hoeft de politiek in de toekomst niet zo veel te bezuinigen.

 • Roelofsn

  Gelukkig hebben we nog tot zondag om een referendum aan te vragen over dit associatieverdrag met de Oekraïne. Vlug even online doen op teken.geenpeil.nl

 • b.brink1

  Dat blijft gelukkig het sterke punt Fietskip. En dat zal zeker zwaar meetellen in allerlei besluitvormingen.

 • vandr006@planet.nl

  Wel belachelijk dat de PvdD met deze motie moet komen. Leggen de andere partijen zich bij voorbaat al bij een "er is niks an te doen" neer?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.