Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:20 aug 2015

Export breekeieren VS: 'once in a lifetime'

Doetinchem – De export van breekeieren naar de VS is een mogelijkheid die zich 'once in a lifetime' voordoet. Dit zegt een eierhandelaar die druk bezig is export van eieren naar Amerika voor te bereiden, maar die uit concurrentie-overwegingen anoniem wil blijven.

Verscheidene eierhandelaren willen graag eieren exporteren naar de VS, aldus de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei). Drie of vier leden van de Anevei plus misschien enkele niet leden. Namen versterkt de vereniging niet. Navraag bij enkele handelaren levert geen namen op, alleen die handelaar die anoniem wil blijven.

Voorwaarden

Sinds gisteren zijn de voorwaarden waaronder eieren naar de VS kunnen worden geëxporteerd bekendgemaakt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Het betreft breekeieren, die in Amerika worden verwerkt tot eiproducten. Nederland heeft eerder, medio juni, als eerste EU-land toestemming om eiproducten naar de VS te exporteren. Met breekeieren exporteren zijn enkele EU-landen Nederland voorgegaan, Spanje, Portugal, Frankrijk en Duitsland. Bedrijven die breekeieren willen exporteren moeten daarvoor een zogenoemd voorcertificaat aanvragen bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE). Maandag en dinsdag heeft de NCAE daarvoor nog geen aanvragen ontvangen.

Eerste zending volgende week

De anonieme eierexporteur, die zich de afgelopen maanden erg heeft ingespannen om de export vanuit Nederland mogelijk te maken, heeft al vanuit een ander EU-land eieren uitgevoerd naar de VS. Deze week gaat hij aan de slag om de toestemming voor export van Nederlandse eieren in orde te maken. Hij verwacht begin volgende week de eerste zending te kunnen verschepen. Een koelcontainer met eieren (335.000 stuks) zal dan twee weken later in Amerika worden uitgeladen. Dan volgt nog een rit van 1.000 tot 1.500 mijl per truck naar de eiverwerker.

Positief effect op eierprijs

Dat nu vanuit Nederland (kooi)eieren naar Amerikaanse brekerijen mogen, zal naar verwachting een positief effect hebben op de eierprijs, die deze zomer al zeer gunstig is. Wanneer over enkele weken de alle schoolvakanties achter de rug zijn, zal de prijsverhoging waarschijnlijk al inzetten. En voortduren zeker tot eind van dit jaar. Pas wanneer in Amerika de herbevolking van geruimde bedrijven zal beginnen en de eiproductie er weer zal toenemen en Amerika als exportmarkt zal weg vallen, zal de eierprijs weer dalen.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    conclusie, kooieieren dezelfde prijs als wijlzijnseieren, zitten we weer met onze onzineisen

Of registreer je om te kunnen reageren.