Pluimveehouderij

Nieuws

Mobiel ei Blei-Ei geopend

Barneveld - Wethouder Gerard van den Hengel van gemeente Barneveld opende zaterdag het mobiele ei op het plein voor het Pluimveemuseum in Barneveld. Het mobiele ei, genaamd Blei-Ei, toert in Nederland langs diverse evenementen om eisnacks en -gerechten aan de burgers te promoten en verkopen.

Eierhandel en –verwerkingsbedrijf Eicom in Barneveld promoot het eten van eieren in Nederland met dit grote mobiele ei. Henk van Hamersveld, directeur Eicom: "Het stoort mij al jaren dat op grote evenementen geen enkel ei geconsumeerd wordt. Eieren zijn lekker, gezond, goedkoop en bieden vele mogelijkheden."

Ei bij consument brengen

Wethouder van den Hengel prees het initiatief van Henk van Hamersveld om het ei meer bij de consument te krijgen. Hij was blij met de kennismaking met de mmmEggies, legpluimveehoudsters die het Nederlandse ei promoten. "Hoe krijgen we de consument zover dat die weet dat een ei elke dag mag? Eerlijke voorlichting aan consumenten is belangrijk zodat ze weten waar hun producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd worden. We willen een doorbraak in de wereld van eierconsumptie. Het Blei-Ei gaat daar zeker aan bijdragen," aldus de wethouder voordat hij de champagne over het ei liet stromen.

Blei-Ei

Henk van Hamersveld kocht het ei jaren geleden voor de jaarlijkse open dag van zijn bedrijf met de Wereld eidag en liep al jaren rond met het idee om meer met het ei te doen. Samen met de enthousiaste Barbara van Dijk ontstond het idee voor Blei-Ei. "We vervingen de zwenkwielen door een kar. Plaatsten in het ei een professionele keuken en maakten een trap met podium voor het uitgifteluik. Deze zomer staan er al een aantal evenementen gepland zoals  NK Skeeleren in Achterveld en Rollend Rotterdam." Barbara ontwikkelde lekkere eirecepten die zaterdag van 10 tot 14 uur vrij verkrijgbaar waren. Bezoekers waaronder chefkok Huub Oudshoorn, proefden heerlijke nasi met Indisch eitje, Mexicaanse eiwrap, veggie eiwrap en Hollandse eisalade. Met de kou en motregen toch altijd weer voor een ei.

Poultry Expertise Centrum

De wethouder noemde ook het Poultry Expertise Centrum dat ruim twee jaar geleden in Barneveld opgericht is. Het PEC is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die werkzaam zijn in of betrokken zijn bij de pluimveesector. Gemeente Barneveld is een van de initiatiefnemers. "Henk van Hamersveld schuift altijd als eerste aan en denkt net iets verder en komt met goede initiatieven," aldus de wethouder. Hij is ervan overtuigd dat er op langere termijn een goede toekomst is voor de Nederlandse pluimveehouders, op korte termijn is het moeilijker maar hij benadrukte om vol te houden en samen te werken. "Het ei gaat het maken in de wereld; denk aan biotechnologische toepassingen met eieren." Het doel van PEC is om de pluimveewereld en de wetenschap bij elkaar te brengen. Kennisontwikkeling en kennisdeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.