Pluimveehouderij

Nieuws 1481 x bekeken

Nog veertien exportverboden na AI

Utrecht – Er zijn veertien landen buiten Europa die nog exportrestricties hanteren voor Nederlandse pluimveeproducten naar aanleiding van de vogelgriepuitbraken in november. Dat blijkt uit een lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hongkong heeft als enige na de laatste uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Barneveld nog aanvullende restricties opgesteld, specifiek geldend voor de provincie Gelderland. Verder staan op de lijst onder meer Zuid-Afrika (o.a. pluimvee, pluimveevlees, broed- en consumptie-eieren), Zuid-Korea (idem) en de Filipijnen (o.a. pluimveevlees, eendagskuikens en broedeieren uit de provincie Utrecht, gemeente Ter Aar en gemeente Kamperveen). De Filipijnen bleek in januari van dit jaar een interessante exportmarkt voor Europees pluimveevlees geworden, met een verviervoudiging van de export ten opzichte van januari 2014, maar is niet toegankelijk voor Nederlandse pluimveevlees.

Binnen de veertien derde landen die op de lijst staan, verschilt het onderling in welke mate zij geen Nederlandse pluimveeproducten meer willen ontvangen. Een aantal landen hanteert bijvoorbeeld alleen een verbod op de invoer van Nederlandse eendagskuikens en broedeieren (Brazilië) of op pluimveevlees en andere producten uit specifieke provincies (Hongkong). Voor een deel van deze landen is het van belang dat Nederland officieel weer vogelgriepvrij is. Met andere landen zijn gesprekken gaande om weer toegang tot de markt te krijgen, waaronder Zuid-Afrika, dat heeft aangegeven met aanvullende informatie de regionalisering te willen erkennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.