Pluimveehouderij

Nieuws

AI-vrije status bij OIE verder weg

Den Haag - Het gaat langer duren voordat Nederland weer zijn AI-vrije status bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid OIE verkrijgt. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Nederland zou vanaf 29 april officieel AI-vrij zijn, een status die van belang is voor de export van pluimveeproducten naar landen buiten de Europese Unie. De uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Barneveld zorgt er echter voor dat dit verder vooruitgeschoven wordt. Drie maanden na de laatste reiniging en ontsmetting van het laatst besmette bedrijf - sinds donderdag Barneveld - krijgt Nederland opnieuw de AI-vrije status. Voor binnen de Europese Unie geldt alleen een exportverbod voor bedrijven uit de 1-kilometerzone.

Hoewel een deel van de derde landen, landen buiten de Europese Unie, na de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep eind 2014 al wel weer export vanuit Nederland toestaat, gelden voor een aantal markten nog altijd restricties.

Voor de export van broedeieren en eendagskuikens is vooral de Russische markt van belang. Rusland verbood bij de laatste twee uitbraken van laagpathogene vogelgriep in Nederland alleen de export vanuit de gemeenten waarin het besmette bedrijf was gevestigd, hoewel hier zwart op wit geen afspraken over gemaakt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.