Pluimveehouderij

Nieuws 1623 x bekeken 4 reactieslaatste update:3 mrt 2015

Avined: dreiging vogelgriep niet geweken

Zeist - Avined, de overkoepelende pluimveeorganisatie, waarschuwt ervoor dat de dreiging van Aviaire Influenza (AI) in Nederland niet geweken is. Zij doen dan ook een dringend beroep op pluimveehouders om alle noodzakelijke hygiënemaatregelen om vogelgriep tegen te gaan in acht te nemen.

Aanleiding voor de waarschuwing is een nieuwe uitbraak van het hoogpathogene H5N8-virus in Hongarije, waar 22.000 eenden geruimd moesten worden. Dit virus vertoonde sterke overeenkomsten met het virus dat eerder in onder andere Nederland werd aangetroffen, zo meldt het Hongaarse ministerie van landbouw bij de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Avined wijst erop dat hieruit blijkt dat het het virus nog altijd in Europa aanwezig is en benadrukt het belang van goede hygiëne. Sinds de vijf besmettingen met HPAI in Nederland gelden aanvullende hygiëne-eisen, die zijn opgenomen in de IKB-voorschriften en nog altijd gelden. Inmiddels bespreekt de sector met het ministerie van Economische Zaken de mogelijkheden om aanvullende hygiënevoorschriften structureel te verplichten.

Laatste reacties

 • Burnetti

  '...Inmiddels bespreekt de sector met het ministerie van Economische Zaken de mogelijkheden om aanvullende hygiënevoorschriften structureel te verplichten....'

  De sector vraagt om meer eisen op te leggen aan individuele bedrijfsvoering?
  Wie moet dit dan gaan controleren?
  Wat is de sanctie?

  Verantwoordelijkheid ligt primair bij de ondernemer. Hij heeft zelf het meeste belang bij strikte hygiene.
  Wonderlijk dat aanvullende hygienevoorschriften van bovenaf moeten worden opgelegd en onvoldoende van binnenuit komen.

 • zon

  Zolang kippen buiten lopen is vragen om strengere eisen belachelijk.

 • zeelander

  Er zijn al zoveel regels overal op
  Waar de dikke van Dale nog schril bij afsteekt
  Gewoon je boeren verstand gebruiken

 • Khalid en zijn maten

  Niet de sector vraagt om extra hygiënemaatregelen ,maar Avined doet dat . Op die manier kan Avined daarop straks controleren en daar dan ook weer een dikke factuur voor sturen. Avined kan de aandacht beter richten op de beunhazen die werkzaam zijn in de pluimveesector,maar daarvoor zullen ze wel niet van hun verwarmde kantoor willen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.