Pluimveehouderij

Nieuws 1781 x bekeken

'Amerikaanse varkensprijs met kwart omlaag'

Washington – De varkensprijzen in de Verenigde Staten zullen in 2015 gemiddeld een kwart lager liggen dan vorig jaar. Dat voorspelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in zijn visie Vee, Zuivel en Pluimvee.

Oorzaak hiervan is de lagere export naar onder andere Aziatische landen. De Amerikaanse export lijdt onder de sterke dollar, waardoor varkensvlees uit Europa, Canada en Brazilië relatief goedkoper is voor Aziatische afnemers. Dit was al terug te zien in de exportcijfers van het laatste kwartaal van 2014, toen de export 15 procent lager lag dan in diezelfde periode van het jaar daarvoor.

Daarnaast wordt de varkensvleessector beconcurreert door die van pluimveevlees. De productie hiervan groeide afgelopen jaar, met in december zelfs een toename van 8,2 procent ten opzichte van december 2013. Dit heeft zowel te maken met een toename met het aantal te slachten dieren, als met een toenemend slachtgewicht. Ook voor de komende maanden zijn er meer vleeskuikens opgezet, waardoor de pluimveevleesproductie nog verder zal stijgen.

Dit gaat ten koste van de prijzen in de Verenigde Staten. In vier maanden tijd daalde de prijs van kipfilet tot en met januari al met met 27,7 procent, een lijn die naar verwachting zal doorzetten in 2015. Een afname in de export van pluimveevlees versterkt deze binnenlandse prijsdaling, waarbij zowel de sterke dollar een rol speelt als het exportverbod naar China en Zuid-Korea dat is ingesteld vanwege de besmettingen met hoogpathogene vogelgriep in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.