Pluimveehouderij

Nieuws 2544 x bekeken 1 reactie

Windstreek in november uit de startblokken

Raalte – De Windstreekstal bij vleeskuikenhouder Robert Nijkamp in Raalte (Ov.) is bijna klaar voor gebruik. Op 12 november is de officiële opening voor genodigden. Na de opening gaat Nijkamp een ronde kuikens in de stal houden. Op 11 december volgt een open dag.

Windstreek is een innovatief houderijconcept voor vleeskuikens waarin dierenwelzijn, duurzaamheid en landschappelijke inpassing van de stal centraal staan. Het concept komt voort uit het project 'Pluimvee met Smaak' van Wageningen UR.

Duurzame productie van vleeskuikens

Het project had tot doel een concept voor de integraal duurzame productie van vleeskuikens te ontwerpen. Windstreek is ontworpen voor 50.000 gangbaar gehouden kuikens, of 30.000 scharrelkuikens.

Een consortium van bedrijven, waaronder slachterij Plukon, Sommen automatiseren + elektrotechniek en VDL Agrotech, hebben met vleeskuikenhouder Nijkamp het concept opgepakt. Het project is beloond in de SBIR-regeling Duurzame Stallen in het Landschap.

Systeem-innovatief ontwerp

Professor Peter Groot Koerkamp, hoogleraar Biosystems Engineering aan Wageningen UR, destijds projectleider van 'Pluimvee met Smaak': "Windstreek is een mooi voorbeeld van systeem-innovatief ontwerp met winst voor dier, boer, burger en milieu. Het is het resultaat van goede samenwerking tussen kennis, bedrijfsleven en praktijk."

Eén reactie

  • Broederijbrok

    Mooi dat het er komt.
    Dan kan de consument echt, nog meer kiezen.
    De tijd zal het leren, of de het een nichemarkt wordt??

Of registreer je om te kunnen reageren.