Pluimveehouderij

Nieuws

'Prijzenslag maakt kip gevaarlijker'

Londen – De voortdurende prijzenslag met kip maakt het risico dat mensen besmet raken met campylobacter groter. Omdat kippenbedrijven steeds zo goedkoop mogelijk moeten leveren, ontbreekt het hen aan de middelen om de besmettingsgraad terug te dringen.

Dat stelt Chris Elliot, hoogleraar voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, in een interview met The Times.

Minder kippen

Elliot noemt als voorbeeld het uitdunnen van het aantal kippen bij de fokkerijen als maatregel om de campylobacter terug te dringen. ''Als fokkers dat niet zouden doen, dan wordt het risico op verspreiding een stuk kleiner. Maar dat kost een paar cent per kip, dat kunnen ze zich niet veroorloven. De supermarkten zijn niet bereid die extra paar cent te betalen, omdat ze in een hevige prijzenslag verwikkeld zijn. Dat betekent dus dat hun klanten een groter risico lopen dat ze ziek worden door campylobacter.''

Of registreer je om te kunnen reageren.