Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Verlaging stalbezetting bij veel voetzoollaesies

Hannover - Vleeskuikenhouders in Nedersaksen moeten hun staltbezetting reduceren als zij meerdere mestrondes koppels leveren met meer dan 20 procent dieren met voetzoollaesies.

Deze regel heeft landbouwminister van de Duitse deelstaat Christian Meyer ingevoerd. De slachterijen gaan data over voetzoollaesies verzamelen.

Bij blijvende beschadigingen aan de poten zakt de maximaal toegestane stalbezetting van 39 kilo per vierkante meter naar 35 kilo. Als de problemen blijven, zakt de bezetting verder, naar 32 kilo per vierkante meter.

In de maatregel die Meyer afkondigde staan ook aanbevelingen ter verbetering van het dierenwelzijn, met betrekking op klimaat, strooisel, watervoorziening en verdeling van de dieren in de stal. Doel is via bewezen maatregelen het dierenwelzijn in de vleeskuikenhouderij te verbeteren.

Eén reactie

  • Kuykenhouder

    Bewezen is dat de belangrijkste oorzaak van deze leasies het voer is, op onze bedrijven min 90% voetzoolleasies tov 2013 door zelf de voersamenstelling ter hand te nemen. Alles wat er op het vleeskuikenbedrijf kan gedaan worden is slecht het verminderen van het effect dat de voer samenstelling heeft op het ontstaan van voetzoolleasies. Om even concreet te zijn: onze bedrijven zijn gezakt van gemiddeld meer dan <100 naar >10 over een gemiddelde van meer dan 10 stallen per ronde binnen 2 ronden tijd.
    Veel voerfabrieken zoeken de rand op van wat word geaccepteerd en menig vleeskuikenhouder heeft niet het zicht op wat waar de oorzaak van is, kennis van voer samenstelling is essentieel voor een vleeskuikenhouder, helaas zijn veel voerfabrieken het vertrouwen niet waard gebleken.

    Bart

    #weetwatjekipeet.

Of registreer je om te kunnen reageren.