Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Chloorkip splijtzwam in handelsdeal VS

Brussel - De Amerikaanse chloorkip dreigt steeds meer een splijtzwam te worden in de onderhandelingen tussen Amerika en de EU over een vrijhandelsakkoord. Dat meldt GlobalMeat news.

De Europese consumentenorganisatie BEUC heeft de onderhandelaars gewezen op het risicio dat de Europese markt wordt overspoeld met Amerikaanse chloorkippen, terwijl de consumenten er in principe niet aan willen. De Amerikaanse onderhandelaars hanteren het argument dat de consument maximale keuzevrijheid geboden moet worden. De Europese pluimveevleessector wijst erop dat die veel kosten maakt om aan de Europese standaarden te voldoen.

De onderhandelingen over het akkoord lopen vertraging op en zullen waarschijnlijk later worden afgesloten dan eind 2014, zoals was voorzien.

Laatste reacties

 • trijnie

  Chloorkip????? Wat is dat dan nu toch?
  Wil iemand mij dit eens uitleggen?

 • Lie

  trijnie de kippen carcassen worden gewassen met chloor water, dit is een interventie om de eventueel aanwezige schadelijke bacterien te bestrijden. In de runder slachterij wordt voor dezelfde reden lactic acid gebruikt.

 • Kuykenhouder

  @Trijnie In EU word zeer, zeer hygiënisch geslacht en in het hele voor traject van houderij tot slachterij zijn hele strenge hygiene normen en protocollen van kracht, dat garandeerd de burger de hoogt mogelijke kwaliteit die haalbaar is, In de VS kent men dat niet en werkt met op een geheel andere manier waardoor het aan het eind van het slacht proces nodig is om het vlees te 'wassen' met een chloor oplossing om het vlees weer schoon te krijgen. dit kost weinig en 'garandeerd' alleen dat de buiten kant geschoond is. hier in EU is er geen sprake van dat de kuikens zo geslacht worden dat ze gewassen dienen te worden, dus ook het vlees van binnen is schoon en getest in elke schakel van de productie, dat kost geld en dat garandeerd een hoge hygiene status. iets waar de VS niet aan voldoen kan.

 • trijnie

  Dank u wel voor de info.
  Weer een reden om het maar bij het Nederlandse produkt te houden.

 • W Geverink

  Dat is lachuh!! De slachtlijnen in een Europese of Amerikaanse slachterij zijn min of meer het zelfde. Ik sta er niet van te kijken dat ze in de zelfde fabriek zijn gebouwd en door de zelfde mensen zijn geinstalleerd. Over dat de kippen uit een Europese slachterij schoner zijn dan van een Amerikaanse heb ik daarom sterk mijn twijfels. Het slachtproces is in beide gevallen niet steriel. O, en buiten de Eu hebben ze ook protocollen… Tja als wakker dier braadkuikens plofkippen noemt zijn de boeren daar niet blij mee. Om braadkuikens chloorkip te noemen is ok als daarmee de concurentie de toegang tot jouw markt kan worden ontnomen. Ook al is die chloorbehandeling bedoeld om ziekteverwekkers te doden die in dezelfde mate ook op de Europese kip zitten..

 • niek brabant

  w.geverink, de protocollen voor de slachterij zijn niet hetzelfde en dat is een wezenlijk verschil.

 • gjcamps

  Niet alleen de protocollen, in EU worden de geslachte kippen met lucht afgekoeld, deze installatie is duurder dan bijvoorbeelde de ouderwetse waterbad (met chloor) koeling. Bij waterbad koeling krijg je het risico van overdragen salmonella of andere kiemen van kip naar kip. Daarom in EU verboden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.