Pluimveehouderij

Nieuws 9 reacties

'Supermarktschap nog vol plofkip'

Rijswijk - Er ligt nog steeds te veel 'plofkip' in de supermarkten, vindt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het overgrote deel van het kipschap is er zelfs mee gevuld, meldt Wakker Dier dinsdag.

De organisatie onderzocht tien winkels van de tien grootste ketens. Ze concludeert dat hoewel de supermarkten begin vorig jaar verklaarden dat de gangbare kip, die Wakker Dier plofkip noemt, zo snel mogelijk vervangen moest worden, de klant nog steeds vooral plofkip krijgt. In het bestscorende filiaal was nog altijd 58 procent van het kipschap ermee gevuld. In de slechtste winkel was dat 95 procent.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn vorig jaar afspraken gemaakt voor de verduurzaming van sector, waardoor uiterlijk in 2020 al het kippenvlees afkomstig is van een trager groeiend ras. Vanaf volgend jaar worden al belangrijke stappen gezet, waardoor kippen meer ruimte krijgen, meer stro en graan. Bovendien gelden dan al strikte eisen voor het gebruik van antibiotica, aldus de supermarktkoepel.

De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen volgens Wakker Dier het slechtst uit de bus: het kipschap was bijna volledig gevuld met plofkip. Marktleider Albert Heijn is een middenmoter, samen met Aldi en C1000.

De beste bezochte winkels waren van de Coop, Plus, Lidl en Deen: deze winkels hadden het meeste aanbod aan diervriendelijkere varianten zoals biologische kip en kip met 1, 2 of 3 Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming.

Laatste reacties

 • Probe

  Boerderij: waarom zelf deze kop. Uw abonnees bedienen met de gangbare kip het meest gezonde en duurzame vlees. Vooral daar de nadruk op leggen ipv de term die deze destructie-club heeft bedacht. Er bestaat geen kip die als plofkip wordt aangeduid!!!!

 • Marco22

  Kijk maar op Nu.nl en de reacties die onder dit zelfde artikel staan. De Nederlander is wakker dier spuug zat met haar drammerige berichten en radio spotjes. Overschreeuwd zichzelf en dus is eindig.

 • Fermer

  Het is interessanter om te weten of de schappen waar geen gangbare-kip in ligt, goed verkopen? Een supermarkt heeft het grootste schap altijd gereserveerd voor het meest verkochte. Nu schuift wakker dier de supermarkten de zwarte piet toe, maar het is dus echt de consument die beslist als ik het zo lees.Volgens CBL zijn er afspraken gemaakt voor verduurzaming van de sector. Als dit dan maar niet betekent dat de gangbare-kip dan van buiten Nederland in het schap komt te liggen van onze supers, want dan ben je als Nederlandse pluimveeesector de klos.
  Als je echt wilt verduurzamen dan leg je de kwaliteits-/duurzaamheidseisen bij de supers en niet bij de producent, want dan laat je pas echt zien als supermarktkoepel dat het menens is en niet alleen de producent in een onhoudbare positie plaatst.

 • joannes

  @emmerei, de Supermarkten krijgen terecht de Zwarte Piet! Zij zijn het die de consumenten producten aanbieden die WD gesteund door Politiek en Progressief Nederland het ¨Foute¨ assortiment aanbieden! Wanneer ze de Nederlandse Consument naar die afspraken met het CBL willen dwingen moeten die deze vragen opvolgen. Ze kunnen zich alleen verschuilen achter een gebrek aan aanbod. Nu daar zijn de Mesters aan zet! Zij kunnen in deze schaarste de Prijs zetten. Laat ze, WD, die Supermarkten maar scherp houden!

 • W Geverink

  De winkels kun je hier ook de schuld niet van geven. De consument heeft lak aan wd en beslist zelf wel wat ze koopt.

 • Jan1986

  Mensen hebben liever een ster op hun mercedes als een ster op de kip. Als het maar goedkoop is toch?

 • Koen123

  Wie betaald,bepaald. Niet meer en niet minder

 • joker

  zielige reaktie hier... dus we moeten maar om blijven gaan met dieren zoals het nu gaat... je mag de onsument dus niet sturen als dat beter voor de veehouder is en het dier.. steek je kop maar in het zand......

 • schoenmakers1

  ik hoop niet dat het dezelfde kant opgaat als met de batterijei, sinds ik die niet kan kopen eet ik geen eieren meer, als de gangbare kip uit het schap is moet ik ook stoppen met kip eten, ik dacht dat we in een vrij land leefden, of zijn we alleen maar vrij als we precies doen wat andere willen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.