Pluimveehouderij

Nieuws 804 x bekeken

Brazilianen cirkelen om Groupe Doux

Chateaulin – De grote Braziliaanse vleesbedrijven JSB en Brasil Foods zouden interesse hebben in de overname van het Franse kippenbedrijf Groupe Doux.

Doux stelt echter dat het bedrijf niet te koop is en denkt zelf aan een alliantie met de eveneens Franse concurrent Till-Sabco.

Groupe Doux is net een half jaar geleden in sterk afgeslankte vorm doorgestart na een lange surseance van betaling. Het bedrijf heeft, net als Tilly-Sabco, grote klappen opgelopen door het wegvallen van de Europese subsidie op de export van diepvrieskip naar derde landen. Doux is deels gered door een kapitaalinjectie van zijn grootste Saoedi-Arabische afnemer en is verder voor 52 procent in handen van investeringsfonds Didier Calmels.

Op dat belang zouden nu JSB en Brasil Foods, twee van de grootste vleesbedrijven ter wereld, het oog hebben laten vallen. Persbureau Reuters heeft gemeld dat JSB 'serieuze belangstelling heeft' voor de Franse collega. Doux heeft dat eerder deze week ook met zoveel woorden toegegeven maar daar met grote nadruk aan toegevoegd dat het bedrijf niet te koop staat. De directie geeft sterk de voorkeur aan samenwerking met Tilly-Sabco en met enkele grote partijen uit de Franse graansector om zo een sterke speler op de internationale kippenmarkt te kunnen vormen. ''Op die manier kunnen we samen de export van kip weer oppakken,'' denkt topman Arnaud Marion, die daar ook de steun voor krijgt van het Franse staatsfonds voor bedrijfsinvesteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.