PluimveeNieuws

Roep om strengere eisen aan importeieren

Brussel – De Europese handelaren in eieren en eiproducten, verenigd in Euwep, willen dat eieren en eiproducten die van buiten de EU worden ingevoerd aan dezelfde eisen voldoen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid als in Europa.

Dit bepleitte Mark Williams, secretaris van de Euwep, dinsdag tijdens een hoorzitting van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement. De hoorzitting ging over de concurrentiepositie van de Europese eierindustrie. Williams drong erop aan eieren en eierproducten in handelsverdragen aan te merken als gevoelig product en in bilaterale en multilaterale verdragen dierenwelzijnsregels op te nemen. ,,In derde landen worden kippen gehouden onder mindere omstandigheden. Ik ken geen derde land met dierenwelzijnsregels zoals in de EU”, aldus Williams. En die strengere eisen aan dierenwelzijn in de EU werken kostprijsverhogend.

In zijn betoog voor de Europarlementariërs haalde Williams een eind 2012 geactualiseerd LEI-rapport over de concurrentiepostie van de Europese eierindustrie aan. Hieruit blijkt dat de kostprijs van schaaleieren en eiproducten van onderzochte landen buiten de EU (Oekraïne, VS, Argentinië en India) een stuk lager is dan van de in de EU geproduceerde eieren en eiproducten. Wanneer de importarieven zouden dalen, dan duikt de aanbiedingsprijs van eieren en eiproducten van buiten de EU onder die van de in EU geproduceerde. Williams pleitte voor fair trade (eerlijke handel), als variant op free trade (vrije handel).

De EU is netto uitvoerder van eieren en eiproducten. Zo’n 70 procent van de eieren wordt als schaaleieren verhandeld.

Beheer
WP Admin