Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Roep om strengere eisen aan importeieren

Brussel – De Europese handelaren in eieren en eiproducten, verenigd in Euwep, willen dat eieren en eiproducten die van buiten de EU worden ingevoerd aan dezelfde eisen voldoen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid als in Europa.

Dit bepleitte Mark Williams, secretaris van de Euwep, dinsdag tijdens een hoorzitting van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement. De hoorzitting ging over de concurrentiepositie van de Europese eierindustrie. Williams drong erop aan eieren en eierproducten in handelsverdragen aan te merken als gevoelig product en in bilaterale en multilaterale verdragen dierenwelzijnsregels op te nemen. ,,In derde landen worden kippen gehouden onder mindere omstandigheden. Ik ken geen derde land met dierenwelzijnsregels zoals in de EU'', aldus Williams. En die strengere eisen aan dierenwelzijn in de EU werken kostprijsverhogend.

In zijn betoog voor de Europarlementariërs haalde Williams een eind 2012 geactualiseerd LEI-rapport over de concurrentiepostie van de Europese eierindustrie aan. Hieruit blijkt dat de kostprijs van schaaleieren en eiproducten van onderzochte landen buiten de EU (Oekraïne, VS, Argentinië en India) een stuk lager is dan van de in de EU geproduceerde eieren en eiproducten. Wanneer de importarieven zouden dalen, dan duikt de aanbiedingsprijs van eieren en eiproducten van buiten de EU onder die van de in EU geproduceerde. Williams pleitte voor fair trade (eerlijke handel), als variant op free trade (vrije handel).

De EU is netto uitvoerder van eieren en eiproducten. Zo'n 70 procent van de eieren wordt als schaaleieren verhandeld.

Laatste reacties

 • De Toekomst

  En als het zover komt, wanneer zou dat ingevoerd worden? over een jaar of vijf?

 • ingrid123

  heel misschien dat wij met diervriendelijke en emissiearme stallen de komende jaren toch iets op onze boterham kunnen verdienen
  misschien zal rechtvaardigheid zegevieren

 • dwicht

  mooi gesproken. maar wie voert die eieren eigenlijk in?
  verbeter de wereld en begin bij je zelf.

 • peter1939

  wat was de reactie?

 • politiek

  Een zeer terechte stelling dat je aan de normering moet voldoen bij importeren van argrarische producten ( b.v. eieren ) Echter dit geld ook voor het exporteren van die ongeveer 70 % producten die de grens over moet.
  Fair trade dus. !

 • Barneveldsei

  Met 500000 euro kan WD ook buiten de EU het dieren leed aanpakken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.