Pluimveehouderij

Nieuws 2449 x bekeken 17 reacties

Importstops voor Canadees kippenvlees

Washington - Verschillende landen hebben een importstop afgekondigd voor Canadese pluimveeproducten in verband met de vogelgriepuitbraak in British Columbia.

Het gaat om China, Japan, Mexico, Zuid- Afrika, Zuid-Korea Taiwan en de Verenigde Staten. Hongkong heeft de grens gesloten alleen voor pluimveeproducten uit British Columbia.

De Canadese voedselinspectie De CFIA heeft bekend gemaakt dat meer dan 140.000 stuks kippen en kalkoenen zijn geruimd op een vijftal besmette bedrijven. Alle bedrijven zijn in quarantaine gesteld. In een zone van twee mijl rond de omgeving van de besmette bedrijven zijn nog negentig andere bedrijven die extra worden gecontroleerd.

De uitbraak Fraser Valley in Brits Columbia is de vierde uitbraak sinds 2004. In 2004 werden 15 miljoen dieren geruimd na een uitbraak van een H5-vogelgriepvirus.

Ook in Egypte is vogelgriep gemeld. Het gaat om een geval van H5N1 bij een tweejarig kind. De besmetting was opgedaan na contact met vogels. Het hoogpathogene H5N1-virus staat er om bekend bekend dat deze ook voor mensen gevaarlijk is. De Egyptische autoriteiten waarschuwen voor de handel in levend pluimvee en zijn een vaccinatiecampagne begonnen om de uitbreiding van het virus onder het pluimvee af te remmen.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Tsja, en dan blijven sommige natuurfreaks nog ontkennen dat trrekvogels ZEER WAARSCHIJNLIJK de verspreiders zijn...........................................
  LET OP iok zeg niet dat alle terkvogels nu moeten worden uitgeroeid wat die truc en smoes komt meteen ter linker zijde.
  Ik zeg wel : De ongeremde groei van natuur en de ongelimiteerde bescherming van trekkende wilde fauna soorten zoals Ganzen bij ons, kan leuk zijn maar heeft wel degelijk zijn schaduw kanten. Alles in proportie , maar eerlijk gezegd moeten we dan ook de schaalgrootte van bedrijven gaan bezien, en de lokatie, want niet te ontkennen is de schaalgrootte ook een kwetsbare factor. Evenwicht is dus vereiste, alleen ziet ieder dat evenwicht helaas anders....Als er een ding zeker is is het dat zekerheid niet bestaat.

 • Spotvogel

  Peter jouw onzinnige gebazel is te krankzinnig voor woorden. Ons land ratificeerde ter bescherming van de watervogels talloze VN-resoluties, conventies, verdragen, beginselen en richtlijnen en schaarde zich daarmee achter het geciviliseerde deel van de mensheid. Steek svp je licht maar eens op via http://www.birdskoreablog.org/?p=13829 en zie hoe men daar en in Japan met dit door boeren veroorzaakte vogelgriepprobleem om gaat.

 • alco1

  Reageer er dan niet op!.
  Aan jouw oogkleppen visie hebben we ook niets.

 • Spotvogel

  Alco 1. Lees eerst wat men op 3 december jl in Korea schrijft, check dan even alle door ons land getekende VN-verdragen en kom dan pas met jouw commentaar. Aan nog meer onbenul is er echt geen behoefte meer!.

 • PetervanKempen

  Moeder natuur is haar onschuld kwijt.......Anderen het vermogen te nuanceren. Laten we ons aan de afgesproken aantallen trekvogels die we opvangen volgens de vogelrichtlijn gaan houden, en niet 5 keer zoveel met een optie tot onpeperkte opvang ten koste van het grasland van veehouders, dan is het risico 5 tot de 5e macht kleiner.
  Ik zeg maar zo, alle beetjes helpen.

 • Spotvogel

  Ja ja verdorie nog aan toe. Inmiddels groeit er van Delfzijl tot de Achelse Kluis nog enkel raaigras dat wel tot 8x per groeiseizoen wordt gemaaid en waarin alle natuurlijk leven is uitgemoord. omdat boeren honderden miljoenen euro's opstreken voor agrarisch natuurbeheer maar daar niks voor lieten en almaar meer, meer, meer wilden. Je moet geen leugenpraat bazelen Peter, want de Raad voor de Leefomgeving waarschuwde en adviseerde Sharon Dijksma onlangs voor de boerenonbetrouwbaarheid. Daar gaat straks in de nieuwe wetgeving dus de stalen stalbezem doorheen! .

 • PetervanKempen

  @spotvogel: Het is makkelijk genoeg te keren hoor.! Gewoon meer gaan betalen voor melk door een prijs te betalen voor de gewenste landschappen van ideaalbeelden van stadse consumenten. Ik ben, als jager, ook niet echt blij met eindeloze raaigrasvlaktes om het maar even te dramatiseren zoals je doet. Maar spotvogel: ga jij met je maten nu dan actie voeren om het zode bemesten te verbieden in plaats van zode bemesten te verplichten en de boeren schuld aan ammoniak en zure regen aan te wrijven, wat later een leugen blijkt. Uitgereden ruige mest , daar mee beginnen, en de productie verliezen van kruidenrijk grasland compenseren , evenals het minder intensief maaien, evenals het weiden met koeien die eten met vier poten en een mond , en het gras beschijten, evenals rentabiliteits verliezen door zompig land en minder mechanisatie, evenals, evenals, evenals ...Het kan best geef al het geld wat de TBO's verknallen aan salarissen van hun nonbeheersambtenaren maar aan de boeren met de bestelling erbij waar je voor betaalt. Ik wil je wel helpen uitrekenen wat bovenstaand kost per ha. Die natuurterreinen worden zonder de ambtenaren die geacht worden ze te beheren nooit anders dan de ruigte die er nu ook al is. Daar verdien je zeker nul biodiversiteit mee!

 • Jeroen Rohaan

  top reactie PetervanKempen! (Spotvogel waar blijf je met je commentaar?)

 • Mels

  PetervanKempen!!!!!!!👍. Je staat in een klap met 10-0 voor. Geweldig.

 • j.verstraten1

  Als ik aan Canada denk, dan denk ik aan weids en leegte.
  Als je nu dan leest dat er in een zone van 2mijl rond de besmette bedrijven maar liefst nog 90 bedrijven worden gecontroleerd, dan denk ik : is de Fraser Valley ook een Brabant?

 • Zents beheer

  #10, j.verstraten, Canada is groot maar er zijn net als hier concentratie gebieden . Er zijn veel bedrijven in delen van Ontario en Qeubec maar de Fraser Valley spant de kroon. Dit is in British Columbia . Rond Abbotsford en in het stroomgebied van de Fraser river rond Chilliwack is het inderdaad net Brabant. Daar in tegen, aan de andere kant van de Rocky Mountains in Alberta en op de prairie in Manitoba en Saskatchewan is het leeg en weids en vind je wat veehouderij maar voornamelijk akkerbouw. Ik kom regelmatig op pluimveebedrijven in Canada. Ze zijn over het algemeen niet groot en mooi verzorgd. Ze hebben net als de melkveehouders een quota systeem en verdienen dus zeer goed maar kunnen moeilijk groeien.

 • Burnetti

  @j.verstraten1: evenals in Nederland is er ook in Canada (nog) geen plafond in dieraantallen en veehouderijen per gebied. Evenals in Nederland zoeken de bedrijven elkaar op om economisch voordeel te halen uit delen van toeleverende en afnemende bedrijven.

 • joannes

  Het lijkt wel de efficientie van de Stad zoeken @Brunetti, wanneer wordt dat een keer als gevaarlijk gekwalificeerd? Groot, Groter, Grootst....... het werkt overal in de Stad, in Industrieën, Scholen, Ambtenarij, Retail ketens, Technologie, tot de EU toe, want (Politieke) macht moet met Politieke macht geparreerd worden toch......? Waarom moet een Boer klein blijven en gespreid? Om de Burgers te bedienen voor een gecontroleerde (met vergunningen en subsidies) vergoeding?

 • bankivahoen

  Burnetti@ , mag je in Canada dus gewoon een pluimveebedrijf starten zonder allerlei rechten?

 • Burnetti

  Rechten gaan niet over dieraantallen.

 • Zents beheer

  #14 bankivahoen, in Canada heb je rechten (quota) nodig à 300 dollar voor één leghen. Daar moet je een ambtenaar niet naar vragen.

 • bankivahoen

  Het was gewoon maar een vraag Burnetti@ , een normaal antwoord is teveel gevraagd? Zeker geen sectorgenoot ?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.