Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimvee had klinische verschijnselen

Hekendorp/Den Haag – De legkippen op het pluimveebedrijf in Hekendorp waar hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld vertoonden klinische verschijnselen. In een van de zes stallen op het bedrijf waren de kippen ziek en was er sprake van verhoogde sterfte onder de dieren.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Alle 150.000 dieren op het bedrijf worden geruimd. De NVWA is hier zondag mee begonnen. De ruimingen zullen nog in ieder geval tot morgen duren.

Twee andere pluimveebedrijven die binnen een straal van 1 kilometer gevestigd zijn worden onderzocht. De uitslagen van de pluimveebedrijven in de 1–kilometerzone worden zondag of maandag verwacht.  In de zones rondom het bedrijf zijn op dit moment geen verdachte bedrijven met verschijnselen van vogelgriep.

De contacten van het getroffen bedrijf met andere bedrijven zijn beperkt. Het bedrijf fokt zelf zijn legkippen op. Dat betekent dat ze alleen eendagskuikens en voer aanvoeren.

In het gebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf bevinden zich zestien andere pluimveebedrijven. Ook deze bedrijven worden onderzocht. Voor deze  bedrijven gelden de extra maatregelen van het vervoersverbod, bezoekersverbod en afdekplicht voor het pluimvee in principe voor 30 dagen.

Waar het virus vandaan komt is nog niet bekend. De contacten van het bedrijf worden hiervoor in beeld gebracht. Het ministerie zegt niet te weten of er mogelijk verband is met de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Noord-Duitsland vorige week. Op het bedrijf in Hekendorp is hetzelfde type aangetroffen.

Het ministerie houdt naar verwachting maandag een basisoverleg met de sector.

Informatienummer

Het ministerie van EZ heeft een informatienummer geopend waar betrokkenen terecht kunnen met praktische vragen over de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep: 0880 424242.

Of registreer je om te kunnen reageren.