Pluimveehouderij

Nieuws 9 reacties

Onderzoek naar watervogels en natuur

Den Haag - De NVWA en het CVI nemen volop monsters van mest en vogels en andere dieren in de natuur in de omgeving van de bedrijven die zijn getroffen door vogelgriep. Dat meldt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de NVP, naar aanleiding van het crisisoverleg met het ministerie. In dat crisisoverleg is ook gemeld dat er geen relaties zijn gevonden tussen de verschillende getroffen bedrijven.

Volgens Oplaat wordt nu gekeken naar de windrichting en naar de vogels, omdat de indruk groeit dat het virus uit de natuur komt. Zijn collega van de NOP/LTO, Eric Hubers, noemt het aan de ene kant goed nieuws dat er geen relaties zijn gevonden tussen de bedrijven. "Dat betekent dus dat ons als sector niet veel valt te verwijten. Anderzijds is het slecht nieuws. Het komt dus letterlijk uit de lucht vallen en je weet niet waar en wanneer je wordt getroffen." Hubers is tevreden over de snelle en adequate aanpak van de NVWA en het werk door het CVI. "Ze doen er alles aan om snel duidelijkheid te kunnen geven over het virus." Verder wijst Hubers erop dat het van groot belang is dat pluimveehouders de uiterste hygiëne betrachten op hun bedrijven.

In het crisisoverleg is ook gesproken over wat er gebeurt na de standstill. Die loopt zondag af, om twee uur 's middags. Er is nog weinig duidelijkheid over wat er dan gebeurt. Dat heeft ook te maken met de moeilijke situatie van dit moment. Er kan nog van alles gebeuren.

Volgens Jan Odink van de Nepluvi wordt er nagedacht over mogelijkheden om de zwaarste vleeskuikens af te voeren en te slachten. Volgens Odink zitten er zo'n 3 tot 4 miljoen dieren in de pijplijn die eigenlijk deze week hadden moeten worden geslacht. De dieren kunnen enige tijd blijven zitten, maar als ze te zwaar worden, zijn ze veel moeilijker te slachten, te verwerken en te verwaarden. "De vraag wordt dan ook nog eens of het de moeite waard is om ze te slachten of dat ze gedood moeten worden en afgevoerd." Ook bij de afvoer van vleeskuikens naar de slacht is het van groot belang dat hygiëne wordt betracht. Het gaat dan om zaken als wielkasten reinigen en dergelijke.

Hubert Andela, voorzitter van de Anevei meldt dat er wordt gewerkt aan een protocol voor het afleveren van verpakkingsmateriaal aan legbedrijven. Dat mag worden afgeleverd, mits dit gebeurt aan de straat en niet op het erf. "We hebben verder voor één van onze leden in het geblokkeerde gebied gevraagd of de grens van het gebied kan worden verlegd, zodat hij vrij komt", meldt Andela. "Hij zit op 12 kilometer van het getroffen bedrijf en we weten van 2003 dat in dat soort gevallen de grens wel eens iets werd verlegd."

Ook in de broedeisector nemen de problemen rap toe. "We zullen nu op ongeveer 1,5 miljoen uitkomsten van broedeieren zitten, waarmee we nu geen kant op kunnen. Zondag zal dat zijn toegenomen tot zo'n 2 miljoen. Na drie dagen mogen we deze dieren niet meer verhandelen als eendagskuikens. We hebben het ministerie gevraagd om te bekijken wat de mogelijkheden zijn", aldus Tjeerd den Hollander die namens de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens het woord voert. De kuikens kunnen drie dagen teren op hun dooierak, maar daarna zullen ze moeten worden voorzien van eten en drinken. De welzijnsproblemen groeien ook in deze sector.

Laatste reacties

 • Fendtrijder

  Het is een omgekeerde wereld langzamerhand door die domme politieke ambtenaren ze weten niet eens ervaring met ziektes. Gezonde beesten worden afgeslacht in een bepaalde omtrek. En als er griep epidemie uitbreekt onder de mensen is ruimen ze ook geen gezonde mensen. Ruim alleen zieke beesten en geen gezonde beesten het is typisch Nederlands in het buitenland hoor je er niets over. En waar is Marianne Timmer nu met haar grote mond nu hoor je ze niet. En al die vogels in de natuur wereldwijd kun je nu ook wel afschieten. Nederlandse politiek is weer goed slecht bezig hebben geen hart voor de dieren beulen zijn het heb er geen woorden voor.

 • farmerbn

  Als het virus van boven komt van de overvliegende vogels dan hoeft er toch niet allerlei voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Gewoon doorgaan met het vervoeren van pluimvee , melk , voeders enz. Wel opletten dat er geen mest van die overvliegende vogels in aanraking komt met pluimvee in de stallen.

 • agratax2

  Als het virus letterlijk uit de lucht komt vallen, is iedere hygiene maatregel die meer dan normaal worden genomen zinloos om uitbreiden van de besmetting te voorkomen. Was de ziekte maar te wijten aan menselijk handelen, dan konden we het door betere bedrijfsvoering voorkomen.
  Als het virus in de lucht zweeft dan is er geen maatregel afdoende om verspreiding te voorkomen en moeten de Vogelgriep zien als een natuurramp en kunnen we hooguit alleen nog ontsmette lucht in de stallen blazen en zorgen voor een geringe overdruk en uitloop voor pluimvee verbieden.

 • porky 1

  sterke voor ieder die getroffen wordt met deze tegenslag

 • gerjan slingenbergh

  De verantwoordelijke organisaties hebben meer dan tien jaar de tijd gehad om de oorzaak van de verspreiding van AI te achterhalen.
  Nee , Oplaat schreeuwt maar wat in het journaal dat het aan watervogels en biologische kippen ligt. Naar mijn mening is de bio-industrie de oorzaak van het probleem. Grote aantallen kippen op de bedrijven met kippen die gefokt zijn om veel te produceren op een lage intake aan voer. Deze kippen zijn zo gefokt dat ze geen enkel weerstand meer hebben tegen ziektes. Het wordt tijd dat Oplaat opstapt en rekenles gaat nemen want van zijn berekeningen klopten van geen meter.

 • Broes

  Bronnen verspreiding dierziekten via Schiphol:

  De Boerderij op 4 feb 2011:
  'De angst is groot dat het virus door de vele reisbewegingen in verband met het Chinees nieuwjaar zich verder verspreidt.'

  Jaarverslag 2013 van Schiphol:
  'The number of passengers travelling from/to and via Amsterdam Airport Schiphol increased by +3.0% to 52.6 million passengers, a new record.' 26 % daarvan wordt gerelateerd aan vluchten van/naar Azië.

  NRC op 8 maart 2008:
  'Voor het vierde jaar op rij is het toerisme wereldwijd gegroeid, blijkt uit cijfers van de UNWTO. Het aantal reisbewegingen groeide in 2007 met zes procent tot bijna 900 miljoen.'

 • Zents beheer

  #1 Fendtrijder, lees je eigen reactie nog eens rustig na. Is het toch niet beter om even rustig te doen wat we moeten doen en voor de rest de mensen die hiervoor zijn aangesteld hun werk te laten doen. Later wordt alles nog eens kritisch bekeken maar als het brand moet je blussen. Wellicht volgende keer weer beter. De aanpak is dit keer al totaal anders dan vorige keer en wij pluimveehouders weten wat er gebeurd wanneer je te laat, te weinig en op de verkeerde manier ruimt.
  Trouwens Marianne Timmer kan best wel goed schaatsen maar of ze nu een grote mond heeft ?

 • Spotvogel

  Zielige vertoningen in een KENNISECONOMIE, Iedereen die kan lezen kan in mijn dossiers De Pestvogels van Veerman (2006) en Wachten op de pandemie (2008) nabladeren dat toen al bekend was wat eergister aan de Utrechtse universiteit in een proefschrift weer werd bevestigd: Aviare influenza is van nature aanwezig in wilde vogels maar die zijn immuun en worden niet ziek. Dat gebeurd pas als er gerotzooid wordt met dierpopulaties die in stallen worden opgepropt. Vogelgriep is een DEGENERATIEZIEKTE die alleen in stallen ontstaat en via gesleep met mest en kadavers in de buitenlucht komt WAAR WILDE VOGELS ERMEE BESMET WORDEN. Het enige middel is het opruimen van de totale bio-industrie en ruim baan geven aan de vrijloophouderij!

 • PetervanKempen

  Fantastisch voorbeeld van de omgekeerde waarheid manipulatie die het kenmerk is van de stichting Fauna Bescherming. En wie het niet wil geloven die wordt (in hun heilsstaat) opgepakt en naar hun eigen Goulagje gestuurd. Best wel eng! Gelukkig zijn het er maar een paar dwalende geesten die lawaai maken voor 1000 via hun reclame opleiding. Ze zijn goed in het inplanteren van verborgen boodschappen in het brein van nietsvermoedende burgers. Een reclame techniek waar hun voormannen op zijn afgestudeerd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.