Pluimveehouderij

Nieuws 2015 x bekeken

Kans op grote uitbraak klein

Lelystad - De kans dat de huidige uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) in het betrokken gebied zich ontwikkelt tot een epidemie als in 2003 is klein.

Dat zegt Armin Elbers, epidemioloog bij het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR in Lelystad. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI)is een van de belangrijkste adviseurs van het ministerie van Economische Zaken bij de beoordeling en bestrijding van dierziekteuitbraken.

Elbers zegt dat de dichtheid van pluimveebedrijven in het betrokken gebied behoorlijk laag is met zestien bedrijven binnen een straal van 10 kilometer. Dat is beneden de kritische dichtheid die nodig is om te komen tot een omvangrijke verspreiding van vogelgriep. Het zou anders geweest zijn als de uitbraak bijvoorbeeld in de Gelderse Vallei of in een kalkoenrijk gebied in Limburg was geweest, zegt Elbers.

Dat bij het bedrijf in slechts één van de zes stallen klinische verschijnselen zijn aangetroffen, is volgens Elbers niet opmerkelijk. "Dat hebben we ook gezien bij de uitbraak bij het kalkoenbedrijf in Duitsland en ook tijdens de uitbraak in 2003 in Nederland."

In 2007 hebben onderzoekers van de Gezondheidsdienst voor Dieren, de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en het CVI gekeken hoe een epidemie van hoogpathogene vogelgriep zich in de Nederlandse omstandigheden zou ontwikkelen. Daarbij bleek dat in gebieden met een hoge bedrijfsdichtheid een HPAI-epidemie heel moeilijk zo niet onmogelijk is in te dammen.

Elbers zegt dat het waarschijnlijk is dat het H5N8-virus via wilde watervogels in Nederland is gekomen. Het Erasmus Medisch Centrum dat al vijftien jaar onderzoek doet naar de aanwezigheid van vogelgriepvirussen bij wilde vogels heeft het H5N8-virus nog niet aangetroffen  in Nederland​. Ron Fouchier van de onderzoeksgroep acht het waarschijnlijk dat het virus bij wilde vogels in Nederland aanwezig is.

Tijdens de uitbraak in Korea dit jaar werd het hoogpathogene virus bij trekvogels gevonden  en ook in Japan is het virus in het wild aangetroffen. Fouchier zegt dat het besmette bedrijf in Hekendorp zich in een gebied bevindt met veel wilde watervogels. "We doen nu koortsachtig onderzoek naar de monsters die we in die omgeving in de afgelopen maanden hebben verzameld."

Of registreer je om te kunnen reageren.