Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimveevlees- en eierexport boven niveau 2012

Brussel - De Europese export van pluimveevlees tot en met november 2013, ligt 0,9 procent boven het niveau van 2012. In oktober en november ging het wat minder met de export. Tot en met september exporteerde de EU namelijk 2,1 procent meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. Een en ander blijkt uit gegevens die de EU bekend heeft gemaakt.

De eierexport van de EU ligt tot en met november 11,9 procent boven het niveau van 2012. Tot en met september was het exportvolume 8,5 procent groter dan in 2012 over dezelfde periode.

Tot en met november exporteerde de EU 1.327.747 ton pluimveevlees. Grootste afnemer is Zuid Afrika, dat 147.397 ton vlees kocht; 11,1 procent van het totale exportvolume. De export naar dat land is groeiende en is 20 procent groter dan een jaar eerder. Dat is opvallend, omdat de weerstand van de Zuid-Afrikaanse vleeskuikensector tegen de importen groeiende is. Saoedi-Arabië is de een na grootste afnemer met 143.416 ton (10,8 procent). Benin en Hong Kong zijn de nummers drie en vier op de lijst met respectievelijk 132.633 ton en 107.743 ton.

Japan is de grootste afnemer van Europese eieren en eiproducten. Het ging tot en met november om 56.937 ton en dat is 29 procent van de totale export. Zwitserland is de nummer twee met een afname van 38.499 ton eieren en eiproducten. De export naar Japan is wel met negen procent afgenomen. Die wordt gecompenseerd met groeiende exportcijfers naar bestemmingen als de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland. Rusland nam tot en met november 75 procent meer eieren af en is goed voor 5 procent van de Europese eierexport.

De EU heeft ook importcijfers gepubliceerd voor pluimveevlees en eieren. De import van pluimveevlees is tot en met november 6,7 procent minder dan in 2012. Brazilië en Thailand zijn de grootste leveranciers aan de EU. De import van eieren tot en met november is gedaald met 46,8 procent. In totaal importeerde de EU 18.805 ton eieren. Over heel 2012 groeide de eierimport van de EU nog met 75 procent. Dit was een gevolg van de afschaffing van de kooihuisvesting die een Europese productiedip veroorzaakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.