Pluimveehouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:23 jan 2014

Nieuwe regels mestmarkt onacceptabel voor LTO/NOP

Draconisch en volledig misplaatst als het om de pluimveesector gaat. Dat was – kort samengevat – de eerste reactie van het voltallige LTO/NOP-bestuur op door het ministerie van Economische Zaken voorgestelde nieuwe regels voor de mestmarkt.

De beleidsmakers van de overheid dropten half januari strenge, moeilijk uitvoerbare en dure maatregelen in een overleg met LTO, NVWA, Cumela, TLN en Economische Zaken over 'versterking naleving mest' naar aanleiding van berichten in de media over mestfraude en zogenaamde 'zwarte mest'. LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers: ,,Voor ons onacceptabele regels, omdat de voorgestelde maatregelen de verkeerde treffen. Mestfraude in de pluimveesector is geen issue, bij ons levert mest geld op of kost het minder om het legaal af te zetten dan om het illegale spoor te bewandelen.'' Omdat de vakgroep pluimvee vreest voor de mogelijke gevolgen, wil ze de situatie in de pluimveesector beter voor het voetlicht brengen bij het ministerie.

Vanuit het ministerie van EZ werd geïrriteerd gereageerd op de mediaberichten over mestfraude van onder andere Jaap Haanstra, voorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw, en Hans Verkerk van Cumela dat 30 tot 40 procent in de mestmarkt zwarte mest zou zijn. Het ministerie wordt door de berichtgeving min of meer gedwongen om te komen met drastische maatregelen. Bovendien liggen al vragen uit Brussel voor, net op het moment dat er onderhandeld wordt over de vijfde derogatie. Het ministerie wil een strak keurslijf gezien de omvang van de fraude en pleit voor gps verankerd in de mestaanhangers, verplichte onafhankelijke mestmonstername per aflevering en certificering van intermediairs. Hubers: ,,Een aantal voorstellen is volledig onwerkbaar voor de pluimveesector. Zo is de koppeling van gps aan het getrokken voertuig niet toepasbaar op containerbakken, zoals volop gebruikt in de pluimveehouderij. Het bemonsteren van elke vracht mest is bovendien schieten met een kanon op een mug.''

Het steekt LTO/NOP vooral dat de pluimveehouderij het slachtoffer lijkt te worden van fraude waar zij part noch deel aan heeft. Hubers: ,,93 procent van onze mest gaat naar de verbrandingscentrale in Moerdijk of gaat bewerkt weg voor export. Slechts 7 procent gaat naar de akkerbouw. De fraudedruk in de pluimveesector is zeer laag om de simpele reden dat er met mest geld te verdienen is. Dat hebben buiten de sector helaas maar weinig mensen tussen de oren.'' Zijn bestuur hoopt dat besluiten worden genomen op basis van risico's en feiten en dat een sector die zijn afzet duurzaam heeft georganiseerd niet wordt opgezadeld met strafmaatregelen.

Laatste reacties

 • Zents beheer

  En wederom betalen de pluimveehouders het gelag om de derogatie voor de koeieboeren veilig te stellen. Nou NOP en NVP, willen jullie echt wachten tot de laatste leden opzeggen voordat je samen optrekt en eendrachtig achter de pluimvee belangen gaat staan? Het verkwanselen van onze belangen bij de LTO-koeie club heeft al te lang geduurd .

 • Matthijs Verhagen

  Cumela roept een percentage, maar waarop is dat gebaseerd? Ze stellen de zaken wellicht erger voor dan ze zijn, ze hebben simpelweg zelf belang bij een ingewikkelde regelgeving en sturen daar nu weer op aan. Cumela staat voor het belang van de loonwerker/mestverwerker. Hoe moeilijker alles gemaakt wordt, des te eerder zijn boeren aangewezen op een Cumela-bedrijf. Omzet dus. Hoe ingewikkelder het (vaste) mesttransport wordt gemaakt, des te kleiner de kans dat goedkope Oost-Europese transporteurs straks het mesttransport van Cumela-leden overnemen. Zij hebben immers geen gps op hun walkingfloors etc. Dat is het ware verhaal. Door zomaar iets gaan te roepen brengen ze de sector enorme schade toe. Waar is de onderbouwing van die 30-40 procent? Interessant zijspoor; hoeveel procent van de vermeende fraude wordt veroorzaakt door de Cumela leden zelf?! Sowieso de range 30 tot 40 procent, doet toch op z'n minst vermoeden dat er zomaar iets geroepen wordt door Hans Verkerk.

 • schoenmakers1

  niet een beetje een raar artikel, eerst is lto in het overleg geweest, dus is het besluit gevallen in overeenstemming met de sector, en vervolgens is het lto het er niet mee eens?

 • Zents beheer

  Matthijs, jij hebt het aardig door! Wat navraag leerde mij dat er nog wel wat te kiezen valt . Lang niet alle loonwerkers/transporteurs zijn CUMELA lid. Dus even navragen wanneer je niet bestolen wilt worden door degene waar je zaken mee doet.

 • minasblunders1

  Het ministerie geïrriteerd? Er zijn zat mensen die meer reden hebben om geïrriteerd te zijn. Al 16 jaar lang blundert men er daar op los, een spoor van slachtoffers achterlatend. De gevolgen van de fraude van dit ministerie worden stelselmatig bij anderen neergelegd, want eigen fouten toegeven? Ho maar. Zolang die fouten niet toegegeven worden zal er inderdaad een enorme hoeveelheid zwarte mest in omloop blijven, wat men ook bedenkt aan peperdure maatregelen (die uiteraard voor rekening van de sector komen). Criminelen zijn het en pas op: ze gaan over lijken!

 • gerardb

  Gewoon Cumela leden geen werk meer geven, dan houden de zoveelste zelfverrijkings-acties van Cumela vanzelf op.

 • eimania

  ik wil niemand aansporen tot , maar als je nog een vracht zwarte mest over hebt, het kantoor van cumela staat aan de nijverheidstraat in nijkerk.

 • info204

  Hoezo betalen pluimveehouders het gelag? Het is een bekend fenomeen dat grondloze pluimveebedrijven een flink negatief mineralenoverschot weten te realiseren. Verklaar dat dan maar eens!

 • mwhjanssen5

  Hoezo info 204 Pluimveemest is zo goed te plaatsen dat je wel gek bent als je het risico van fraude op gaat zoeken. Er zijn steeds meer bedrijven die drogere mest van 80 % of meer gaan produceren die geld opleverd. En dan erbij de pluimveesector zou minder regels moeten krijgen zij hebben immers ervoor gezorgd middels DEP en een goede afzet naar duitsland dat het overschot enkele jaren geleden verdween met andere woorden als die inspanningen niet waren gebeurd hadden we nu allemaal nog 30 tot 40 euro per ton betaald. Een beetje meer respect voor een de sector die zo veel heeft geinversteerd in mestverbewerking is hier toch wel op zijn plaats lijkt mij.

 • Zents beheer

  #info204. Ook lid van CUMELA?

 • bankivahoen

  Weet je wat de mestverbranding Dep Moerdijk - opgezet door een groot aantal van de Nederlandse pluimveehouders - de varkens en rundveesector bespaard hebben aan minder mestafzet kosten ?? Pak een stoel........ meer als 50 miljoen euro ! Dit heb ik uit een goed ingelichte bron , hopelijk komt dit binnenkort als een persbericht naar buiten.

 • yongone

  Je ziet dus als je voorop gaat lopen in nederland dat je altijd gestraft wordt.
  Laat dit een les zijn voor de andere veehouderij takken die nu ook zonodig mvo, groen of diervriendelijker menen te moeten worden.
  Geen poeha maar kostprijs.!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.