Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:8 jun 2018

Conceptkuikens in stallen zonder poespas

Maatschap De Jong neemt later deze maand twee nieuwe vleeskuikenstallen in gebruik. Vrijdag 11 mei is er een open dag op het bedrijf in het Friese Ried.

 • Bauke (49) en Tjitske (50) de Jong poseren voor de twee nieuwe vleeskuikenstallen van maatschap De Jong. Het bedrijf wordt gerund door Bauke en Ele de Jong. De broers hebben een akkerbouw- en pluimveebedrijf in het Friese Ried. Foto's: Mark Pasveer.

  Bauke (49) en Tjitske (50) de Jong poseren voor de twee nieuwe vleeskuikenstallen van maatschap De Jong. Het bedrijf wordt gerund door Bauke en Ele de Jong. De broers hebben een akkerbouw- en pluimveebedrijf in het Friese Ried. Foto's: Mark Pasveer.

 • De twee identieke stallen worden eind mei in gebruik genomen. De stallen zijn 100 meter lang, 27 meter breed en bieden in totaal plaats aan 76.000 vleeskuikens.

  De twee identieke stallen worden eind mei in gebruik genomen. De stallen zijn 100 meter lang, 27 meter breed en bieden in totaal plaats aan 76.000 vleeskuikens.

 • Het aanvankelijke plan was om één stal bij te bouwen. Toen de mogelijkheid zich voordeed om met nog een stal uit te breiden, grepen de kuikenhouders die kans met beide handen aan. "We wilden stallen met overdekte uitloop. De slachterij had geen behoefte aan nog meer scharrelvleeskuikens", vertelt De Jong.

  Het aanvankelijke plan was om één stal bij te bouwen. Toen de mogelijkheid zich voordeed om met nog een stal uit te breiden, grepen de kuikenhouders die kans met beide handen aan. "We wilden stallen met overdekte uitloop. De slachterij had geen behoefte aan nog meer scharrelvleeskuikens", vertelt De Jong.

 • Mts. De Jong heeft straks drie stallen in gebruik. Deze stal dateert uit 1992 en biedt plaats aan 20.000 dieren. "We zijn een paar jaar geleden overgestapt op het houden van conceptkuikens. Voorheen hielden we 35.000 gangbare kuikens in deze stal", vertelt De Jong.

  Mts. De Jong heeft straks drie stallen in gebruik. Deze stal dateert uit 1992 en biedt plaats aan 20.000 dieren. "We zijn een paar jaar geleden overgestapt op het houden van conceptkuikens. Voorheen hielden we 35.000 gangbare kuikens in deze stal", vertelt De Jong.

 • De vleeskuikenhouders produceren de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. Ze zetten 13,5 kuikens per vierkante meter op en produceren 34 kilo vlees per vierkante meter. De dieren groeien in 49 dagen naar 2.450 gram. "De gemiddelde groei per dag mag niet hoger zijn dan 50 gram", aldus De Jong.

  De vleeskuikenhouders produceren de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. Ze zetten 13,5 kuikens per vierkante meter op en produceren 34 kilo vlees per vierkante meter. De dieren groeien in 49 dagen naar 2.450 gram. "De gemiddelde groei per dag mag niet hoger zijn dan 50 gram", aldus De Jong.

 • De Jong koos voor stallen zonder poespas. "Ik wil zo weinig mogelijk obstakels in mijn stallen, zodat we snel en gemakkelijk schoon kunnen maken."

  De Jong koos voor stallen zonder poespas. "Ik wil zo weinig mogelijk obstakels in mijn stallen, zodat we snel en gemakkelijk schoon kunnen maken."

 • De vleeskuikenhouders kozen voor buizenverwarming. "Die buizen zijn rond en glad en zijn gemakkelijk schoon te spuiten", aldus De Jong.

  De vleeskuikenhouders kozen voor buizenverwarming. "Die buizen zijn rond en glad en zijn gemakkelijk schoon te spuiten", aldus De Jong.

 • Het verwarmen van de nieuwe stallen gebeurt met deze nieuwe palletkachel. Ook de bestaande stal wordt op deze kachel aangesloten. De kachel is geplaatst in een bestaande kapschuur. "Bij het plaatsen van de schoorsteen moesten we rekening houden met de zonnepanelen op het dak", aldus De Jong, die nu 100 zonnepanelen heeft.

  Het verwarmen van de nieuwe stallen gebeurt met deze nieuwe palletkachel. Ook de bestaande stal wordt op deze kachel aangesloten. De kachel is geplaatst in een bestaande kapschuur. "Bij het plaatsen van de schoorsteen moesten we rekening houden met de zonnepanelen op het dak", aldus De Jong, die nu 100 zonnepanelen heeft.

 • Voor de investering in de palletkachel heeft De Jong SDE-subsidie ontvangen. Hij hoopt de investering in de kachel binnen 8 jaar terug te verdienen. "We willen graag duurzaam produceren. Zonder deze kachel hadden we bovendien een zwaardere gasaansluiting nodig."

  Voor de investering in de palletkachel heeft De Jong SDE-subsidie ontvangen. Hij hoopt de investering in de kachel binnen 8 jaar terug te verdienen. "We willen graag duurzaam produceren. Zonder deze kachel hadden we bovendien een zwaardere gasaansluiting nodig."

 • In de nieuwe stallen hangen 7 waterlijnen en 6 voerlijnen. De stal wordt verlicht door 15 ledlampen, in de nok van de stal. "Een rij lampen is voldoende voor het verlichten van de stal", aldus De Jong.

  In de nieuwe stallen hangen 7 waterlijnen en 6 voerlijnen. De stal wordt verlicht door 15 ledlampen, in de nok van de stal. "Een rij lampen is voldoende voor het verlichten van de stal", aldus De Jong.

 • De kuikens beschikken over daglicht. Dat komt binnen via de lichtstraten in de zijwanden. "Ik wil graag extra zonnepanelen op het dak. Daarom wilde ik geen dakramen en heb ik voor deze lichtstraten gekozen."

  De kuikens beschikken over daglicht. Dat komt binnen via de lichtstraten in de zijwanden. "Ik wil graag extra zonnepanelen op het dak. Daarom wilde ik geen dakramen en heb ik voor deze lichtstraten gekozen."

 • Iedere 1.000 kuikens beschikken straks over een pak stro. De kuikenhouders strooien bovendien extra graan bij. De conceptkuikens passen op het bedrijf, zo vertelt De Jong. "De langzame groeiers zijn goed te combineren met onze akkerbouwtak. We hebben bovendien veel minder pootproblemen, de uitval is laag en we hoeven nog slechts sporadisch medicijnen te gebruiken."

  Iedere 1.000 kuikens beschikken straks over een pak stro. De kuikenhouders strooien bovendien extra graan bij. De conceptkuikens passen op het bedrijf, zo vertelt De Jong. "De langzame groeiers zijn goed te combineren met onze akkerbouwtak. We hebben bovendien veel minder pootproblemen, de uitval is laag en we hoeven nog slechts sporadisch medicijnen te gebruiken."

 • Op warme dagen kan De Jong nevelkoeling gebruiken om voor extra verkoeling te zorgen.

  Op warme dagen kan De Jong nevelkoeling gebruiken om voor extra verkoeling te zorgen.

 • Mts. De Jong werkt met nokventilatie. De ventilatoren bevinden zich op een centrale plek, achter in de stal.

  Mts. De Jong werkt met nokventilatie. De ventilatoren bevinden zich op een centrale plek, achter in de stal.

 • De vleeskuikenhouder wil graag 1.500 extra zonnepanelen laten plaatsen. Hij heeft zich ingeschreven voor SDE+ 2017. "Liever zonnepanelen op het dak dan op dure en vruchtbare landbouwgrond", aldus de Fries.

  De vleeskuikenhouder wil graag 1.500 extra zonnepanelen laten plaatsen. Hij heeft zich ingeschreven voor SDE+ 2017. "Liever zonnepanelen op het dak dan op dure en vruchtbare landbouwgrond", aldus de Fries.

 • Tussen beide nieuwe stallen staan twee Big Dutchman-warmtewisselaars. "Ze filteren fijn stof en zijn bovendien gemakkelijk en droog schoon te maken."

  Tussen beide nieuwe stallen staan twee Big Dutchman-warmtewisselaars. "Ze filteren fijn stof en zijn bovendien gemakkelijk en droog schoon te maken."

 • De stallucht wordt onder hoge druk door de filters geblazen. Daarbij wordt fijn stof afgevangen. De Jong kan de stofkokers eenvoudig verwijderen, omkiepen en terugplaatsen. "Als je met water reinigt, krijg je zo'n vieze stofpap."

  De stallucht wordt onder hoge druk door de filters geblazen. Daarbij wordt fijn stof afgevangen. De Jong kan de stofkokers eenvoudig verwijderen, omkiepen en terugplaatsen. "Als je met water reinigt, krijg je zo'n vieze stofpap."

 • Tussen beide nieuwe stallen staat een noodaggregaat opgesteld.

  Tussen beide nieuwe stallen staat een noodaggregaat opgesteld.

 • In de technische ruimte hangen twee klimaatcomputers. De Jong laat zien hoe hij de verschillende instellingen met behulp van een touch screen kan aanpassen.

  In de technische ruimte hangen twee klimaatcomputers. De Jong laat zien hoe hij de verschillende instellingen met behulp van een touch screen kan aanpassen.

 • Dit is de nieuwe weegbrug. De betonnen erfverharding is nagelnieuw. Het gaat om 1.200 vierkante meter.

  Dit is de nieuwe weegbrug. De betonnen erfverharding is nagelnieuw. Het gaat om 1.200 vierkante meter.

 • De akkerbouwtak omvat 120 hectare. Het bouwplan bestaat dit jaar uit pootaardappelen, graan, suikerbieten en graszaad. Het sorteren en bewaren van de aardappelen gebeurt bij Ele de Jong, die aan de andere kant van het dorp een boerderij bewoont.

  De akkerbouwtak omvat 120 hectare. Het bouwplan bestaat dit jaar uit pootaardappelen, graan, suikerbieten en graszaad. Het sorteren en bewaren van de aardappelen gebeurt bij Ele de Jong, die aan de andere kant van het dorp een boerderij bewoont.

 • De kuikenhouders voeren graan bij aan hun kuikens. Ze verbouwen 40 hectare. De totaalopbrengst wordt op het eigen bedrijf benut. Een deel wordt aangekocht bij collega-akkerbouwers. Na de uitbreiding kunnen ze straks niet meer alle mest kwijt op eigen grond. "Wellicht kunnen we mest kwijt in de buurt", aldus De Jong.

  De kuikenhouders voeren graan bij aan hun kuikens. Ze verbouwen 40 hectare. De totaalopbrengst wordt op het eigen bedrijf benut. Een deel wordt aangekocht bij collega-akkerbouwers. Na de uitbreiding kunnen ze straks niet meer alle mest kwijt op eigen grond. "Wellicht kunnen we mest kwijt in de buurt", aldus De Jong.

 • Bij maatschap De Jong wordt vrijdag 11 mei een open dag georganiseerd. Bezoekers zijn tussen 14.30 en 17.30 uur welkom aan de Dongjumerweg 9 in Ried.

  Bij maatschap De Jong wordt vrijdag 11 mei een open dag georganiseerd. Bezoekers zijn tussen 14.30 en 17.30 uur welkom aan de Dongjumerweg 9 in Ried.

 • De ondernemers hebben hun dorpsgenoten ook uitgenodigd voor de open dag. "We vinden het belangrijk dat zij weten wat wij hier doen. We produceren voedsel en laten graag zien hoe dat gebeurt."

  De ondernemers hebben hun dorpsgenoten ook uitgenodigd voor de open dag. "We vinden het belangrijk dat zij weten wat wij hier doen. We produceren voedsel en laten graag zien hoe dat gebeurt."

Of registreer je om te kunnen reageren.