Pluimveehouderij

Foto & video 5405 x bekeken 1 reactie

Twee locaties met acht scharrelstallen

Tweelingbroers Rienk en Tabe Huizinga houden in de nabijgelegen Friese dorpen Firdgum en Minnertsga 235.000 scharrelvleeskuikens in acht stallen. Daarmee zijn ze het grootste scharrelbedrijf dat levert aan afzetorganisatie De KuikenaeR (Plukon). Op vrijdag 3 juni is er een open dag op de locatie in Minnertsga.

Foto

 • Rienk en Tabe Huizinga (beide 38) poseren in Minnertsga voor hun twee nieuwe scharrelvleeskuikenstallen. Op deze locatie - die ze in 2008 kochten - houden ze nu 115.000 scharrelkuikens. Op een paar honderd meter afstand houden ze in Firdgum nog eens 125.000 scharrelkuikens. De akkerbouwtak is 66 hectare. Het traditionele bouwplan bestaat uit pootaardappelen, tarwe, uien en bieten.<br /><em>Foto's: Anne van der Woude</em>

  Rienk en Tabe Huizinga (beide 38) poseren in Minnertsga voor hun twee nieuwe scharrelvleeskuikenstallen. Op deze locatie - die ze in 2008 kochten - houden ze nu 115.000 scharrelkuikens. Op een paar honderd meter afstand houden ze in Firdgum nog eens 125.000 scharrelkuikens. De akkerbouwtak is 66 hectare. Het traditionele bouwplan bestaat uit pootaardappelen, tarwe, uien en bieten.
  Foto's: Anne van der Woude

 • Dit is de thuislocatie in Firdgum. Na het overlijden van hun vader namen Rienk en Tabe het ouderlijk bedrijf in 2005 over. Op dat moment bestond het bedrijf uit een akkerbouwtak van 60 hectare en een pluimveetak met 36.500 gangbare vleeskuikens in één stal. De aankoop van de locatie in Minnertsga was de eerste stap op weg naar de huidige omvang.

  Dit is de thuislocatie in Firdgum. Na het overlijden van hun vader namen Rienk en Tabe het ouderlijk bedrijf in 2005 over. Op dat moment bestond het bedrijf uit een akkerbouwtak van 60 hectare en een pluimveetak met 36.500 gangbare vleeskuikens in één stal. De aankoop van de locatie in Minnertsga was de eerste stap op weg naar de huidige omvang.

 • In 2012 stapten Rienk en Tabe in Firdgum volledig over op het houden van scharrelvleeskuikens. De broers werken met een 9-weekse planning en draaien een kleine zes rondes per jaar. Ze prijzen het arbeidsgemak dat de scharrelkuikentak hen brengt. "Antibiotica en hittestress zijn geen item", vertelt Rienk Huizinga, die in Firdgum woont. Zijn broer Tabe woont bij het bedrijf in Minnertsga.

  In 2012 stapten Rienk en Tabe in Firdgum volledig over op het houden van scharrelvleeskuikens. De broers werken met een 9-weekse planning en draaien een kleine zes rondes per jaar. Ze prijzen het arbeidsgemak dat de scharrelkuikentak hen brengt. "Antibiotica en hittestress zijn geen item", vertelt Rienk Huizinga, die in Firdgum woont. Zijn broer Tabe woont bij het bedrijf in Minnertsga.

 • Na de recente uitbreiding in Minnertsga zijn Rienk en Tabe ook hier volledig overgestapt op het houden van scharrevleeskuikens. De dieren groeien in 56 dagen naar een streefgewicht dat net boven 2.400 gram ligt. Na drie weken kunnen de dieren gebruikmaken van de overdekte uitloop. Die bevindt zich tussen beide stallen, onder de middelste kap. Het gemiddelde uitvalspercentage op het bedrijf ligt tussen 1 en 1,5. Op termijn gaan de broers stoken met een houtkachel. Die wordt geplaatst in de loods, links op de foto.

  Na de recente uitbreiding in Minnertsga zijn Rienk en Tabe ook hier volledig overgestapt op het houden van scharrevleeskuikens. De dieren groeien in 56 dagen naar een streefgewicht dat net boven 2.400 gram ligt. Na drie weken kunnen de dieren gebruikmaken van de overdekte uitloop. Die bevindt zich tussen beide stallen, onder de middelste kap. Het gemiddelde uitvalspercentage op het bedrijf ligt tussen 1 en 1,5. Op termijn gaan de broers stoken met een houtkachel. Die wordt geplaatst in de loods, links op de foto.

 • Bij de drie meest recente bedrijfsuitbreidingen konden de broers profiteren van de subsidieregeling Integraal Duurzame Stallen. Bij die regeling wordt 40% van de meerkosten vergoed. "Van die subsidie konden we de verduisterbare ramen en de uitlopen financieren", vertelt Rienk Huizinga.

  Bij de drie meest recente bedrijfsuitbreidingen konden de broers profiteren van de subsidieregeling Integraal Duurzame Stallen. Bij die regeling wordt 40% van de meerkosten vergoed. "Van die subsidie konden we de verduisterbare ramen en de uitlopen financieren", vertelt Rienk Huizinga.

 • Op beide bedrijfslocaties zijn de staldaken deels bedekt met zonnepanelen. De capaciteit in Firdgum is 300 kW. In Minnertsga bedraagt die 500 kW. De broers zijn ruimschoots zelfvoorzienend en leveren terug aan het net. Ze hebben de SDE-subsidie 2014 toegekend gekregen. Ze beuren 14,7 cent per opgewerkt kilowattuur. De subsidie heeft een looptijd van 15 jaar. "Zonder subsidie is investeren in zonnepanelen op deze schaal niet rendabel", aldus Huizinga.

  Op beide bedrijfslocaties zijn de staldaken deels bedekt met zonnepanelen. De capaciteit in Firdgum is 300 kW. In Minnertsga bedraagt die 500 kW. De broers zijn ruimschoots zelfvoorzienend en leveren terug aan het net. Ze hebben de SDE-subsidie 2014 toegekend gekregen. Ze beuren 14,7 cent per opgewerkt kilowattuur. De subsidie heeft een looptijd van 15 jaar. "Zonder subsidie is investeren in zonnepanelen op deze schaal niet rendabel", aldus Huizinga.

 • Rienk en Tabe Huizinga nemen deel aan het Duitse welzijnsprogramma <a href="http://initiative-tierwohl.de/">Initiative Tierwohl</a>. Daarmee beuren ze een plus van 2 cent per kilo. De kuikens leven volgens een dag-/nachtritme, beschikken over stro en krijgen tarwe gestrooid. "De stallen zijn uitgerust met extra voer- en waterlijnen en ventilatiecapaciteit. We zijn flexibel en kunnen eventueel omschakelen naar een ander concept", aldus Rienk Huizinga.

  Rienk en Tabe Huizinga nemen deel aan het Duitse welzijnsprogramma Initiative Tierwohl. Daarmee beuren ze een plus van 2 cent per kilo. De kuikens leven volgens een dag-/nachtritme, beschikken over stro en krijgen tarwe gestrooid. "De stallen zijn uitgerust met extra voer- en waterlijnen en ventilatiecapaciteit. We zijn flexibel en kunnen eventueel omschakelen naar een ander concept", aldus Rienk Huizinga.

 • Lutzen Huizinga (2) poseert met een van de kippen. Een uitslaande brand op 13 maart verwoestte de bedrijfswoning. De open dag van 1 april ging niet door en wordt nu op vrijdag 3 juni georganiseerd. <br /><strong>Bezoekers zijn tussen 14.00 en 19.00 uur welkom aan de Lange Dyk 40 in Minnertsga.</strong>

  Lutzen Huizinga (2) poseert met een van de kippen. Een uitslaande brand op 13 maart verwoestte de bedrijfswoning. De open dag van 1 april ging niet door en wordt nu op vrijdag 3 juni georganiseerd. 
  Bezoekers zijn tussen 14.00 en 19.00 uur welkom aan de Lange Dyk 40 in Minnertsga.

Eén reactie

 • new kids

  Die laatste foto van de serie: Geweldig wat mooi. Opvolging hoeven jullie geen zorgen om te hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.