Pluimveehouderij

Foto & video

Freilandstal gebouwd, scharrelstal te koop

Leen en Harold de Vrij kochten nabij de thuislocatie in Biddinghuizen (Fl.) een voormalig rundveebedrijf en bouwden er een Freilandstal voor 60.000 hennen. Ze hebben hun bedrijfslocatie in Lelystad (Fl.) – met onder meer een scharrelstal voor 22.000 leghennen en uitbreidingsmogelijkheden tot 100.000 kippen – te koop staan voor €850.000.

Foto

 • Harold (38) en Leen (63) de Vrij hebben in de Flevopolder een veelzijdig agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, pekingeenden en leghennen (scharrel en straks ook Freiland). Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit wortelen, witlof, uien, consumptieaardappelen, tarwe en CCM. De eendentak bestaat uit 26.000 dieren (twee stallen met ieder 13.000 eenden, twee leeftijden). Nabij de thuislocatie kochten vader en zoon De Vrij vorig jaar een voormalig rundveebedrijf. Daar gaan ze straks 60.000 Freilandhennen houden. De bedrijfslocatie in Lelystad staat te koop, waarover later meer.

  Harold (38) en Leen (63) de Vrij hebben in de Flevopolder een veelzijdig agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, pekingeenden en leghennen (scharrel en straks ook Freiland). Het bouwplan van de akkerbouwtak bestaat uit wortelen, witlof, uien, consumptieaardappelen, tarwe en CCM. De eendentak bestaat uit 26.000 dieren (twee stallen met ieder 13.000 eenden, twee leeftijden). Nabij de thuislocatie kochten vader en zoon De Vrij vorig jaar een voormalig rundveebedrijf. Daar gaan ze straks 60.000 Freilandhennen houden. De bedrijfslocatie in Lelystad staat te koop, waarover later meer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de aangekochte bedrijfslocatie aan de Mosselweg in Biddinghuizen (Fl.). De voormalige rundveestal – rechtsvoor op de foto – wordt omgebouwd tot machineopslag. “Gelukkig was de stal niet volledig onderkelderd”, vertelt Harold de Vrij. Op de achtergrond is de nieuwe Freilandstal zichtbaar. Vader en zoon De Vrij gaan op deze locatie straks 60.000 Freilandhennen houden. De bijbehorende 24 hectare grasland dient als uitloopruimte voor de hennen.

  Dit is de aangekochte bedrijfslocatie aan de Mosselweg in Biddinghuizen (Fl.). De voormalige rundveestal – rechtsvoor op de foto – wordt omgebouwd tot machineopslag. “Gelukkig was de stal niet volledig onderkelderd”, vertelt Harold de Vrij. Op de achtergrond is de nieuwe Freilandstal zichtbaar. Vader en zoon De Vrij gaan op deze locatie straks 60.000 Freilandhennen houden. De bijbehorende 24 hectare grasland dient als uitloopruimte voor de hennen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De fikse stal is 135 meter lang en 36 meter breed. Het achterste spantvak van de stal is ingeruimd voor de inpandige mestopslag. De voorste twee spantvakken hebben Leen en Harold De Vrij ingericht met het eierlokaal, de eieropslag, een kantine en een technische ruimte. Het volièresysteem in de stal is 112 meter lang.

  De fikse stal is 135 meter lang en 36 meter breed. Het achterste spantvak van de stal is ingeruimd voor de inpandige mestopslag. De voorste twee spantvakken hebben Leen en Harold De Vrij ingericht met het eierlokaal, de eieropslag, een kantine en een technische ruimte. Het volièresysteem in de stal is 112 meter lang.

  Foto: Ronald Hissink
 • De overdekte uitloopruimtes (wintergartens) aan weerszijden van de stal zijn 6 meter breed. Uiterst rechts is de roldeur van de inpandige mestopslag zichtbaar.

  De overdekte uitloopruimtes (wintergartens) aan weerszijden van de stal zijn 6 meter breed. Uiterst rechts is de roldeur van de inpandige mestopslag zichtbaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de Freilandstal wordt straks gewerkt met balansventilatie, op basis van gelijkdruk. “Deze manier van ventileren wordt in Nederland niet vaak toegepast. Wij zien de voordelen ervan in”, vertelt Harold de Vrij, die het systeem zag op de landbouwbeurs EuroTier in Hannover. Via de voorste kokers – aan weerszijden op twee derde van de nok – wordt verse buitenlucht de stal ingezogen. De stallucht verlaat de stal via de kokers in de nok. “De stroomkosten vallen met balansventilatie iets hoger uit dan met ventileren op basis van onderdruk. We verwachten met dit systeem de invloed van weer en wind te beperken en daarmee de diergezondheid te verhogen”, aldus De Vrij.

  In de Freilandstal wordt straks gewerkt met balansventilatie, op basis van gelijkdruk. “Deze manier van ventileren wordt in Nederland niet vaak toegepast. Wij zien de voordelen ervan in”, vertelt Harold de Vrij, die het systeem zag op de landbouwbeurs EuroTier in Hannover. Via de voorste kokers – aan weerszijden op twee derde van de nok – wordt verse buitenlucht de stal ingezogen. De stallucht verlaat de stal via de kokers in de nok. “De stroomkosten vallen met balansventilatie iets hoger uit dan met ventileren op basis van onderdruk. We verwachten met dit systeem de invloed van weer en wind te beperken en daarmee de diergezondheid te verhogen”, aldus De Vrij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht van de stal. De stal kostte omgerekend iets minder dan €25 per hen. De Lohmann Brown Classic-hennen komen op 17 april.

  Overzicht van de stal. De stal kostte omgerekend iets minder dan €25 per hen. De Lohmann Brown Classic-hennen komen op 17 april.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is ingericht met vijf systeemrijen. Vader en zoon De Vrij kozen vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding voor volières van Meller (type 9010). “Een degelijk systeem, dat een goed overzicht biedt op de hennen”, aldus Harold de Vrij.

  De stal is ingericht met vijf systeemrijen. Vader en zoon De Vrij kozen vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding voor volières van Meller (type 9010). “Een degelijk systeem, dat een goed overzicht biedt op de hennen”, aldus Harold de Vrij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor een optimale verdeling van de compartimenten (stalsecties) is de stal in twee delen opgedeeld. De scheiding bevindt zich precies in het midden van de stal. De middelste systeemrij (links op de foto) is in twee helften gescheiden. Boven het systeem is een net gespannen.

  Voor een optimale verdeling van de compartimenten (stalsecties) is de stal in twee delen opgedeeld. De scheiding bevindt zich precies in het midden van de stal. De middelste systeemrij (links op de foto) is in twee helften gescheiden. Boven het systeem is een net gespannen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van een van de legnesten in het volièresysteem. Leen en Harold de Vrij weten nog niet exact hoe ze de arbeid straks precies gaan invullen. “We werken nu met twee medewerkers. De een helpt twee dagen in het eierlokaal, de ander werkt vier dagen op het biologische akkerbouwbedrijf. Het is nog even de vraag hoe we de arbeid straks gaan invullen.”

  Detail van een van de legnesten in het volièresysteem. Leen en Harold de Vrij weten nog niet exact hoe ze de arbeid straks precies gaan invullen. “We werken nu met twee medewerkers. De een helpt twee dagen in het eierlokaal, de ander werkt vier dagen op het biologische akkerbouwbedrijf. Het is nog even de vraag hoe we de arbeid straks gaan invullen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Net voor en net achter de afscheiding van de compartimentering zijn geen legnesten geplaatst. Om te voorkomen dat de hennen zich in geval van paniek dooddrukken tegen de afrastering van de compartimentering, kozen Leen en Harold de Vrij hier voor vluchtroutes in hun stal.

  Net voor en net achter de afscheiding van de compartimentering zijn geen legnesten geplaatst. Om te voorkomen dat de hennen zich in geval van paniek dooddrukken tegen de afrastering van de compartimentering, kozen Leen en Harold de Vrij hier voor vluchtroutes in hun stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Afgezogen stallucht wordt gebruikt voor de mestbandbeluchting.

  Afgezogen stallucht wordt gebruikt voor de mestbandbeluchting.

  Foto: Ronald Hissink
 • De afgezogen stallucht wordt via beluchtingsbuizen over de mestbanden geblazen.

  De afgezogen stallucht wordt via beluchtingsbuizen over de mestbanden geblazen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ruimte onder de systeemrijen wordt bij aanvang van de ronde afgesloten met opklapbare roosters. “De hennen moeten eerst kennismaken met het volièresysteem. Pas na verloop van tijd klappen we de roosters omhoog”, vertelt Leen de Vrij.

  De ruimte onder de systeemrijen wordt bij aanvang van de ronde afgesloten met opklapbare roosters. “De hennen moeten eerst kennismaken met het volièresysteem. Pas na verloop van tijd klappen we de roosters omhoog”, vertelt Leen de Vrij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het strooisel onder de systeemrijen wordt iedere dag op automatische wijze aangeschoven. Zo blijft de strooisellaag op een constant laag niveau. Leen de Vrij: “Het is een ideaal systeem. Weet je wel hoeveel tijd en moeite het anders kost om na een ronde het strooisel onder de systeemrijen vandaan te scheppen?”

  Het strooisel onder de systeemrijen wordt iedere dag op automatische wijze aangeschoven. Zo blijft de strooisellaag op een constant laag niveau. Leen de Vrij: “Het is een ideaal systeem. Weet je wel hoeveel tijd en moeite het anders kost om na een ronde het strooisel onder de systeemrijen vandaan te scheppen?”

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze in het Duits uitgevoerde bouwtekening biedt de Poolse stalinrichters houvast. Leen de Vrij is uitermate goed te spreken over de bouwperiode en de planning. “Dat is allemaal dik in orde.”

  Deze in het Duits uitgevoerde bouwtekening biedt de Poolse stalinrichters houvast. Leen de Vrij is uitermate goed te spreken over de bouwperiode en de planning. “Dat is allemaal dik in orde.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het eierlokaal is een week voor de open dag nog niet volledig ingericht. Leen en Harold de Vrij gaan hier straks werken met een Kletec ANT30 Palletiser, voor het automatisch palletiseren van stapels eiertrays. “De installatie is zeven meter lang. Er kunnen bij ons straks drie pallets onder staan”, vertelt Harold de Vrij.

  Het eierlokaal is een week voor de open dag nog niet volledig ingericht. Leen en Harold de Vrij gaan hier straks werken met een Kletec ANT30 Palletiser, voor het automatisch palletiseren van stapels eiertrays. “De installatie is zeven meter lang. Er kunnen bij ons straks drie pallets onder staan”, vertelt Harold de Vrij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mest gaat via verschillende transportbanden naar de inpandige mestloods. Via de achterzijde van de stal gaat de mest eerst naar de wintergarten…

  De mest gaat via verschillende transportbanden naar de inpandige mestloods. Via de achterzijde van de stal gaat de mest eerst naar de wintergarten…

  Foto: Ronald Hissink
 • …via de wintergarten gaat de mest naar buiten om vervolgens meteen weer naar de mestloods te worden getransporteerd.

  …via de wintergarten gaat de mest naar buiten om vervolgens meteen weer naar de mestloods te worden getransporteerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Harold de Vrij verwacht dat hij in deze inpandige mestloods drie à vier maanden opslagcapaciteit heeft. “Het maakt ons flexibeler in onze afzetmogelijkheden”, aldus de pluimveehouder.

  Harold de Vrij verwacht dat hij in deze inpandige mestloods drie à vier maanden opslagcapaciteit heeft. “Het maakt ons flexibeler in onze afzetmogelijkheden”, aldus de pluimveehouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • “Beide wintergartens zijn 6 meter breed en 120 meter lang. De oppervlakte van de wintergartens moet 50 procent van de totale staloppervlakte bedragen”, vertelt Harold de Vrij. Volgens de eisen van de Duitse controle-instantie KAT moeten de kippen in de uitloop in de buurt van de stal blijven. “De maximale afstand is 350 meter, gerekend vanuit de hoeken van de stal. Dat komt bij ons precies zo uit. Bij de stalbouw hebben we ingezet op maximale benutting van de huiskavel”, vertelt Leen de Vrij.

  “Beide wintergartens zijn 6 meter breed en 120 meter lang. De oppervlakte van de wintergartens moet 50 procent van de totale staloppervlakte bedragen”, vertelt Harold de Vrij. Volgens de eisen van de Duitse controle-instantie KAT moeten de kippen in de uitloop in de buurt van de stal blijven. “De maximale afstand is 350 meter, gerekend vanuit de hoeken van de stal. Dat komt bij ons precies zo uit. Bij de stalbouw hebben we ingezet op maximale benutting van de huiskavel”, vertelt Leen de Vrij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bedrijfslocatie van vader en zoon De Vrij ligt in de buurt van de openluchtijsbaan Flevonice. Vanaf het erf is duidelijk het geknal van de nabijgelegen kleiduivenschietbaan Dorhout Mees hoorbaar. “Hopelijk houdt dat vossen en roofvogels op afstand”, vertelt Harold de Vrij met een grijns. Op deze foto is goed te zien dat aan de achterzijde van de stal de nodige bebossing is. “Het is natuurlijk moeilijk in te schatten hoeveel last we van vossen en roofvogels gaan krijgen. Ik heb niet de illusie dat het ons geen extra uitval gaat kosten.”

  De bedrijfslocatie van vader en zoon De Vrij ligt in de buurt van de openluchtijsbaan Flevonice. Vanaf het erf is duidelijk het geknal van de nabijgelegen kleiduivenschietbaan Dorhout Mees hoorbaar. “Hopelijk houdt dat vossen en roofvogels op afstand”, vertelt Harold de Vrij met een grijns. Op deze foto is goed te zien dat aan de achterzijde van de stal de nodige bebossing is. “Het is natuurlijk moeilijk in te schatten hoeveel last we van vossen en roofvogels gaan krijgen. Ik heb niet de illusie dat het ons geen extra uitval gaat kosten.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Vader en zoon De Vrij kochten in 2009 een bedrijfslocatie aan de Elandweg, in het buitengebied van Lelystad. Deze locatie ligt op zo’n 20 kilometer afstand van de thuislocatie in Biddinghuizen. “De Freilandstal aan de Mosselweg is een stuk dichter bij ons akkerbouwbedrijf. Ik wil graag efficiënt werken, vandaar dat deze locatie te koop staat”, legt Harold de Vrij uit. De woning is in 1968 gebouwd en is vier jaar geleden gerenoveerd.

  Vader en zoon De Vrij kochten in 2009 een bedrijfslocatie aan de Elandweg, in het buitengebied van Lelystad. Deze locatie ligt op zo’n 20 kilometer afstand van de thuislocatie in Biddinghuizen. “De Freilandstal aan de Mosselweg is een stuk dichter bij ons akkerbouwbedrijf. Ik wil graag efficiënt werken, vandaar dat deze locatie te koop staat”, legt Harold de Vrij uit. De woning is in 1968 gebouwd en is vier jaar geleden gerenoveerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vraagprijs van de locatie aan de Elandweg bedraagt €850.000. Het bouwblok is 1,5 hectare. De leghennenstal is in 2002 gerenoveerd. Familie De Vrij houdt sinds 2009 22.000 hennen in deze stal. Er is een omgevingsvergunning voor de bouw van een etagestal voor 80.000 hennen. “We wilden hier aanvankelijk uitbreiden naar 100.000 hennen. Maar toen konden we die locatie in Biddinghuizen kopen”, vertelt Leen de Vrij. Op het erf staan ook nog een oude bewaarschuur en een mestloods.

  De vraagprijs van de locatie aan de Elandweg bedraagt €850.000. Het bouwblok is 1,5 hectare. De leghennenstal is in 2002 gerenoveerd. Familie De Vrij houdt sinds 2009 22.000 hennen in deze stal. Er is een omgevingsvergunning voor de bouw van een etagestal voor 80.000 hennen. “We wilden hier aanvankelijk uitbreiden naar 100.000 hennen. Maar toen konden we die locatie in Biddinghuizen kopen”, vertelt Leen de Vrij. Op het erf staan ook nog een oude bewaarschuur en een mestloods.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het volièresysteem van Big Dutchman is sinds 2002 in gebruik. Leen de Vrij – die op de bedrijfslocatie woont en het werk in de stal voor zijn rekening neemt – is er goed over te spreken. “Het is een ideaal systeem voor de kip. We hebben hier tot dusverre drie succesvolle rondes gedraaid.”

  Het volièresysteem van Big Dutchman is sinds 2002 in gebruik. Leen de Vrij – die op de bedrijfslocatie woont en het werk in de stal voor zijn rekening neemt – is er goed over te spreken. “Het is een ideaal systeem voor de kip. We hebben hier tot dusverre drie succesvolle rondes gedraaid.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Hoewel het bedrijf te koop staat, komen er binnenkort gewoon weer nieuwe hennen. “Op 29 april krijgen we een koppel Novogen Classic”, vertelt Leen de Vrij. “Het is mogelijk om deze locatie tijdens de ronde over te nemen. Alles is bespreekbaar”, vertelt Harold de Vrij.

  Hoewel het bedrijf te koop staat, komen er binnenkort gewoon weer nieuwe hennen. “Op 29 april krijgen we een koppel Novogen Classic”, vertelt Leen de Vrij. “Het is mogelijk om deze locatie tijdens de ronde over te nemen. Alles is bespreekbaar”, vertelt Harold de Vrij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de locatie aan de Mosselweg 21 in Biddinghuizen wordt in en om de nieuwe Freilandstal hard gewerkt aan de laatste loodjes van de stalbouw. Op vrijdag 11 april is er een open dag op deze bedrijfslocatie. Bezoekers zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur welkom.

  Op de locatie aan de Mosselweg 21 in Biddinghuizen wordt in en om de nieuwe Freilandstal hard gewerkt aan de laatste loodjes van de stalbouw. Op vrijdag 11 april is er een open dag op deze bedrijfslocatie. Bezoekers zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur welkom.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.