Pluimveehouderij

Foto & video 12 reacties

Vernieuwde Patiostallen klaar voor gebruik

Vof Sol en maatschap Van Arkel nemen binnenkort elk een nieuwe Patio-kuikenstal in gebruik. De bedrijven in Middenmeer (N.-H.) – met akkerbouw van origine als hoofdtak – werken nauw samen.

Foto

 • Akkerbouwbedrijven vof Sol en maatschap Van Arkel in Middenmeer (N.-H.) zochten enkele jaren geleden elk naar een tweede tak. Beide bedrijven kozen voor vleeskuikens en besloten samen op te trekken. Ze bouwden twee identieke Patiostallen en nemen ook hun eigen broederij in gebruik. Op de foto poseren Willem (61), Wim (27) en Jan (28) Sol, met uiterst rechts René van Arkel (30). Ton van Arkel (58) ontbreekt op de foto.

  Akkerbouwbedrijven vof Sol en maatschap Van Arkel in Middenmeer (N.-H.) zochten enkele jaren geleden elk naar een tweede tak. Beide bedrijven kozen voor vleeskuikens en besloten samen op te trekken. Ze bouwden twee identieke Patiostallen en nemen ook hun eigen broederij in gebruik. Op de foto poseren Willem (61), Wim (27) en Jan (28) Sol, met uiterst rechts René van Arkel (30). Ton van Arkel (58) ontbreekt op de foto.

  Foto: Theo Galama
 • Overzichtsfoto van de Patiostal bij vof Sol. De stal is 110 meter lang en 27 meter breed. De goothoogte is 7,30 meter.

  Overzichtsfoto van de Patiostal bij vof Sol. De stal is 110 meter lang en 27 meter breed. De goothoogte is 7,30 meter.

  Foto: Theo Galama
 • Op hemelsbreed 4 kilometer afstand – aan de andere kant van het dorp – bouwde maatschap Van Arkel eveneens een Patiostal.

  Op hemelsbreed 4 kilometer afstand – aan de andere kant van het dorp – bouwde maatschap Van Arkel eveneens een Patiostal.

  Foto: Theo Galama
 • De imponerende graansilo heeft een opslagcapaciteit van 1.000 ton. “In de Kop van Noord-Holland wordt veel graan geteeld. Met zoveel opslagcapaciteit kunnen we flexibel inkopen”, zegt René van Arkel.

  De imponerende graansilo heeft een opslagcapaciteit van 1.000 ton. “In de Kop van Noord-Holland wordt veel graan geteeld. Met zoveel opslagcapaciteit kunnen we flexibel inkopen”, zegt René van Arkel.

  Foto: Theo Galama
 • Op de voorgrond staan drie dagvoorraadsilo’s. Naast de grote graansilo staan drie mengvoersilo’s. Daar komt nog een vierde silo bij te staan.

  Op de voorgrond staan drie dagvoorraadsilo’s. Naast de grote graansilo staan drie mengvoersilo’s. Daar komt nog een vierde silo bij te staan.

  Foto: Theo Galama
 • Beide bedrijven streven ernaar om energieneutraal te produceren. Het huidige aantal zonnepanelen is nog niet toereikend. “We werken toe naar 0,22 megawatt per stal”, zegt René van Arkel.

  Beide bedrijven streven ernaar om energieneutraal te produceren. Het huidige aantal zonnepanelen is nog niet toereikend. “We werken toe naar 0,22 megawatt per stal”, zegt René van Arkel.

  Foto: Theo Galama
 • De zes systeemrijen in de stal zijn 78 meter lang en tellen elk zes leeflagen van 2,34 meter breed. In beide stallen is dus zo’n 6.600 vierkante meter leefruimte. „We kunnen straks alle twee 100.000 Kippen van Morgen houden”, aldus René van Arkel. Deze foto is gemaakt vanuit de laadruimte, achter de systeemrijen. Vrachtwagens kunnen hier naar binnen rijden. De inpandige laadruimte wordt gescheiden van het stalgedeelte. Tijdens het laden verblijven de kuikens steeds in geconditioneerde lucht. „De vangploeg komt niet in het systeem”, zegt Jan Sol.

  De zes systeemrijen in de stal zijn 78 meter lang en tellen elk zes leeflagen van 2,34 meter breed. In beide stallen is dus zo’n 6.600 vierkante meter leefruimte. „We kunnen straks alle twee 100.000 Kippen van Morgen houden”, aldus René van Arkel. Deze foto is gemaakt vanuit de laadruimte, achter de systeemrijen. Vrachtwagens kunnen hier naar binnen rijden. De inpandige laadruimte wordt gescheiden van het stalgedeelte. Tijdens het laden verblijven de kuikens steeds in geconditioneerde lucht. „De vangploeg komt niet in het systeem”, zegt Jan Sol.

  Foto: Theo Galama
 • De zes systeemrijen worden onderverdeeld in drie aparte cellen met ieder twee rijen. De cellen worden van elkaar gescheiden met een zeilenwand en worden afzonderlijk geventileerd.

  De zes systeemrijen worden onderverdeeld in drie aparte cellen met ieder twee rijen. De cellen worden van elkaar gescheiden met een zeilenwand en worden afzonderlijk geventileerd.

  Foto: Theo Galama
 • Voor aanvang van iedere ronde worden in de leeflagen trays met broedeieren gelegd. De kuikens kruipen zodoende in de Patio uit het ei en hebben meteen toegang tot voer en water en droog en warm strooisel.

  Voor aanvang van iedere ronde worden in de leeflagen trays met broedeieren gelegd. De kuikens kruipen zodoende in de Patio uit het ei en hebben meteen toegang tot voer en water en droog en warm strooisel.

  Foto: Theo Galama
 • Er wordt op kuikenniveau geventileerd. Verse lucht komt via deze balanskleppen in de zijwanden van de leeflagen direct bij de kuikens. “Dat komt de diergezondheid ten goede”, zegt Jan Sol.

  Er wordt op kuikenniveau geventileerd. Verse lucht komt via deze balanskleppen in de zijwanden van de leeflagen direct bij de kuikens. “Dat komt de diergezondheid ten goede”, zegt Jan Sol.

  Foto: Theo Galama
 • Het stalklimaat wordt geregeld vanaf de zolder. In een aparte ruimte staan de klimaatcomputers.

  Het stalklimaat wordt geregeld vanaf de zolder. In een aparte ruimte staan de klimaatcomputers.

  Foto: Theo Galama
 • Op de imposante zolder staan twee reusachtige Agro Supply-warmtewisselaars. Recirculatieventilatoren zorgen voor een constante luchtstroom in de stal.

  Op de imposante zolder staan twee reusachtige Agro Supply-warmtewisselaars. Recirculatieventilatoren zorgen voor een constante luchtstroom in de stal.

  Foto: Theo Galama
 • Linksachter en rechtsvoor zijn de warmtewisselaars zichtbaar. Er wordt gewerkt met nokventilatie.

  Linksachter en rechtsvoor zijn de warmtewisselaars zichtbaar. Er wordt gewerkt met nokventilatie.

  Foto: Theo Galama
 • Naast de grote graansilo staat het kachelhuis.

  Naast de grote graansilo staat het kachelhuis.

  Foto: Theo Galama
 • Beide bedrijven werken met een 500 kW-houtkachel. De kachels worden niet alleen ingezet om de stallen mee te verwarmen. Het is ook mogelijk om er drink- en schoonmaakwater mee te verwarmen.

  Beide bedrijven werken met een 500 kW-houtkachel. De kachels worden niet alleen ingezet om de stallen mee te verwarmen. Het is ook mogelijk om er drink- en schoonmaakwater mee te verwarmen.

  Foto: Theo Galama
 • Dit buffervat heeft een inhoud van 100 kuub. Het buffervat is nodig om snel schoon te kunnen maken. “We willen schoonmaken met een capaciteit van 20 kuub per uur”, zegt Jan Sol.

  Dit buffervat heeft een inhoud van 100 kuub. Het buffervat is nodig om snel schoon te kunnen maken. “We willen schoonmaken met een capaciteit van 20 kuub per uur”, zegt Jan Sol.

  Foto: Theo Galama
 • In de silo naast de grote graansilo worden houtpallets opgeslagen. De silo heeft een inhoud van 36 ton. “We hebben voor houtpallets gekozen vanwege bedrijfszekerheid. Met snippers heb je toch vaker last van storingen”, vertelt René van Arkel.

  In de silo naast de grote graansilo worden houtpallets opgeslagen. De silo heeft een inhoud van 36 ton. “We hebben voor houtpallets gekozen vanwege bedrijfszekerheid. Met snippers heb je toch vaker last van storingen”, vertelt René van Arkel.

  Foto: Theo Galama
 • Een kijkje in de graansilo. “We kunnen 80 ton per uur vijzelen”, aldus Jan Sol.

  Een kijkje in de graansilo. “We kunnen 80 ton per uur vijzelen”, aldus Jan Sol.

  Foto: Theo Galama
 • Bijzonder is dat vof Sol en maatschap Van Arkel hun eigen broederij hebben. Die is gevestigd op de bedrijfslocatie van Sol. In twee voorbroedmachines is plek voor 230.000 broedeieren, die 18 dagen worden voorgebroed. „Met onze eigen broederij willen we kruisbesmetting tegengaan en zo insleep van ziektes voorkomen”, vertelt René van Arkel.

  Bijzonder is dat vof Sol en maatschap Van Arkel hun eigen broederij hebben. Die is gevestigd op de bedrijfslocatie van Sol. In twee voorbroedmachines is plek voor 230.000 broedeieren, die 18 dagen worden voorgebroed. „Met onze eigen broederij willen we kruisbesmetting tegengaan en zo insleep van ziektes voorkomen”, vertelt René van Arkel.

  Foto: Theo Galama
 • De broederij heeft een eigen hygiënesluis. Op het bedrijf geldt straks een strikt hygiëneprotocol.

  De broederij heeft een eigen hygiënesluis. Op het bedrijf geldt straks een strikt hygiëneprotocol.

  Foto: Theo Galama
 • Lees in een uitgebreide reportage in Pluimveehouderij van 28 februari meer over de bijzondere samenwerking tussen vof Sol en maatschap Van Arkel, de visie van beide bedrijven en het kostenplaatje. De Patiostal op de locatie van vof Sol is op 28 en 29 maart open voor publiek. Bezoekers zijn die dag welkom aan de Molenweg 9 in Middenmeer.

  Lees in een uitgebreide reportage in Pluimveehouderij van 28 februari meer over de bijzondere samenwerking tussen vof Sol en maatschap Van Arkel, de visie van beide bedrijven en het kostenplaatje. De Patiostal op de locatie van vof Sol is op 28 en 29 maart open voor publiek. Bezoekers zijn die dag welkom aan de Molenweg 9 in Middenmeer.

  Foto: Theo Galama

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Nog nooit kuikens gehouden,en dan direct met een patio beginnen?

 • eggfarmer

  Erg mooi! Goede concurrent voor de 'vleeskuikenkooien' in het buitenland lijkt me.

 • jp.bierema

  Prachtig, misschien wel super. Maar ik vind het niks, wat als je besmette eieren krijgt aangeleverd. Kun je nog zoveel protocollen hebben maar 9 van de 10 keer komt de ellende uit de eendagskuikens.
  Bijzonder gewaagd concept maar misschien wel het ei van Columbus. En eh 20 kubieke meter spoelwater per uur, dan mag je wel een irrigatiesysteem naar je akkerbouwpercelen hebben of zitten jullie op het riool aangesloten. Succes met jullie fabrieken, het gebied is altijd perfect heb ik gedacht omdat je bij praktisch alle windrichtingen de lucht over zee aangevoerd krijgt en daarmee is het dierwelzijn enorm gediend in de zomer. Dat kan volgens mij niet beter.

 • eggfarmer

  Wel jammer dat deze ondernemers voor dit jaar nog rechten moeten leasen, voor dat geld hadden ze mooi extra zonnepanelen kunnen leggen om zelfvoorzienend te zijn. Over duurzaamheid gesproken..

 • l coumans

  eggfarmer droom lekker verde,r zonnepanelen en zelfvoorzienend is een utopie!!!

 • eggfarmer

  Dromen doe je snachts in bed coumans

 • l coumans

  ja doe het dan ook alleen maar snachts eggfarmer

 • eggfarmer

  Misschien als jij er mee begint coumans, inhoudelijk reageren op een artikel is overigens ook wel zo nuttig.
  Waarom worden de stallen in 3en gesplitst? Heeft te maken met ventilatie? Of leeftijden?
  Verder zou ik zeggen zoek nog een paar collega's en slacht je eigen 'patio kuikens'. Dan heb je de cirkel bijna rond.

 • siebe66

  Het is wel triest,eerst de leg batterij afschaffen en nu vleeskuikens in de batterij.

 • jp.bierema

  eggfarmer, ga je nog naar school of ben je al werkende op een bedrijf?
  En Sol en van Arkel, hebben jullie al een afnemer. Slachterij voor de grootste supermarkt van ons land zit wel lekker dichtbij. Houd echter wel rekening met strenge keurmeesters aldaar. De percentage's kunnen flink oplopen!

 • Jan-Zonderland

  Als ik het goed begrijp (en dat doe ik niet) worden de kuikens dus in een soort van stellingen gehouden en afgemest ???
  Hoe gaat dat dan met de mestafvoer na een ronde en hoe worden ze gevangen ? Komen ze met een soort lopende band naar de vangafdeling ?
  Er wordt veel gediscussieerd over dierenwelzijn, of dit nu de oplossing is ?????

 • l coumans

  ja Jan de stront en de kuikens worden over dezelfde band en gelijkertijd afgedraaid ook net zo handig

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.