Pluimveehouderij

Foto & video 5 reacties

Nieuwe Freilandstal voor 9.000 leghennen

Edwin van de Braak uit Terschuur (Gld.) neemt 24 januari 2014 zijn nieuwe Freilandstal in gebruik. In de stal is ruimte voor 9.000 Freilandkippen.

Foto

 • Familie Van de Braak poseert in de nieuwe Freilandstal. Op de foto Eline (34), Edwin (38) en hun zoon Jurre (2), met daarnaast de ouders van Edwin: Bert (65) en Riek (64). Het bedrijf telt 50 koeien, 25 stuks jongvee en het melkquotum bedraagt 3,5 ton melk per jaar. Op 24 januari komen hier de 9.000 Freilandkippen bij.

  Familie Van de Braak poseert in de nieuwe Freilandstal. Op de foto Eline (34), Edwin (38) en hun zoon Jurre (2), met daarnaast de ouders van Edwin: Bert (65) en Riek (64). Het bedrijf telt 50 koeien, 25 stuks jongvee en het melkquotum bedraagt 3,5 ton melk per jaar. Op 24 januari komen hier de 9.000 Freilandkippen bij.

  Foto: Theo Galama
 • De stal is 48 meter lang en 18 meter breed en daarvan is een derde overdekte uitloop. De kosten zijn €36 per kip. Naast de stal ligt 4 hectare land waar de kippen vrij kunnen rondlopen. “Er is 3,6 hectare vereist om aan de regels voor vrije uitloop te voldoen. Er komen 9.000 Bovans Brown-legkippen van Kuikenbroederij en Pluimveebedrijf Het Anker in de stal. Als alternatief kunnen we hier ook 6.000 legkippen op de biologische manier vestigen’’, vertelt Edwin. 
De inrichting is een legvolière, type 9000, van Meller Anlagenbau.

  De stal is 48 meter lang en 18 meter breed en daarvan is een derde overdekte uitloop. De kosten zijn €36 per kip. Naast de stal ligt 4 hectare land waar de kippen vrij kunnen rondlopen. “Er is 3,6 hectare vereist om aan de regels voor vrije uitloop te voldoen. Er komen 9.000 Bovans Brown-legkippen van Kuikenbroederij en Pluimveebedrijf Het Anker in de stal. Als alternatief kunnen we hier ook 6.000 legkippen op de biologische manier vestigen’’, vertelt Edwin. De inrichting is een legvolière, type 9000, van Meller Anlagenbau.

  Foto: Theo Galama
 • Familie Van de Braak woont in een prachtige boerderij met rieten dak die geheel verbouwd is. De boerderij stamt uit 1860 en staat op de monumentenlijst. “Mijn vaders opa heeft in 1923 dit bedrijf gekocht en ik ben nu de vierde generatie die hier op het bedrijf zit. In 2010 heb ik het overgenomen van mijn ouders, die hier nu ook nog wonen’’, vertelt Edwin. Op de foto rechts het voormalige stalgedeelte waar Edwin met vrouw en kind woont en links het woongedeelte waar de ouders van Edwin wonen.

  Familie Van de Braak woont in een prachtige boerderij met rieten dak die geheel verbouwd is. De boerderij stamt uit 1860 en staat op de monumentenlijst. “Mijn vaders opa heeft in 1923 dit bedrijf gekocht en ik ben nu de vierde generatie die hier op het bedrijf zit. In 2010 heb ik het overgenomen van mijn ouders, die hier nu ook nog wonen’’, vertelt Edwin. Op de foto rechts het voormalige stalgedeelte waar Edwin met vrouw en kind woont en links het woongedeelte waar de ouders van Edwin wonen.

  Foto: Theo Galama
 • Tijdens de overname in 2010 had Edwin al het plan om een pluimveestal te bouwen. Het was niet gemakkelijk om een bouwvergunning te krijgen voor de Freilandstal. “Ons bedrijf ligt midden in het gebied van de Ecologische hoofdstructuur. Dit was niet in ons voordeel. Na 3,5 jaar lukte het ons eindelijk een vergunning te krijgen, waarna we in augustus vorig jaar zijn begonnen met de bouw’’, vertelt Edwin. De stal is gebouwd door Bouwbedrijf Tomassen uit Stroe (Gld).

  Tijdens de overname in 2010 had Edwin al het plan om een pluimveestal te bouwen. Het was niet gemakkelijk om een bouwvergunning te krijgen voor de Freilandstal. “Ons bedrijf ligt midden in het gebied van de Ecologische hoofdstructuur. Dit was niet in ons voordeel. Na 3,5 jaar lukte het ons eindelijk een vergunning te krijgen, waarna we in augustus vorig jaar zijn begonnen met de bouw’’, vertelt Edwin. De stal is gebouwd door Bouwbedrijf Tomassen uit Stroe (Gld).

  Foto: Theo Galama
 • De stal voldoet aan de Beter Leven-eisen voor 2 sterren. “Hiervoor heb ik gekozen omdat de biologische markt een beetje op zijn gat ligt. Dit was voor mij het beste alternatief”, zegt Edwin.

  De stal voldoet aan de Beter Leven-eisen voor 2 sterren. “Hiervoor heb ik gekozen omdat de biologische markt een beetje op zijn gat ligt. Dit was voor mij het beste alternatief”, zegt Edwin.

  Foto: Theo Galama
 • De stal heeft een Meller-legvolièresysteem, type 9012, met binnenbandlegnest en kiepbodem. Met dit systeem rollen de eieren naar het midden. “Wij zijn de derde stal in Nederland die dit heeft. Met dit systeem hebben we ook minder vuile eieren. Ik heb er een goed gevoel over”, vertelt Edwin.

  De stal heeft een Meller-legvolièresysteem, type 9012, met binnenbandlegnest en kiepbodem. Met dit systeem rollen de eieren naar het midden. “Wij zijn de derde stal in Nederland die dit heeft. Met dit systeem hebben we ook minder vuile eieren. Ik heb er een goed gevoel over”, vertelt Edwin.

  Foto: Theo Galama
 • Het Meller-legvolièresysteem heeft een tandheugelsysteem. De buis draait en de bodem kiept open. Langzaam gaat die dicht totdat de nesten gesloten zijn.

  Het Meller-legvolièresysteem heeft een tandheugelsysteem. De buis draait en de bodem kiept open. Langzaam gaat die dicht totdat de nesten gesloten zijn.

  Foto: Theo Galama
 • De Fancom Lumina-computer stuurt het voersysteem en het klimaat. Het bijzondere is dat alles is te bedienen met een touchscreen. Links de klimaatbeheersing en rechts de bediening voor het voersysteem.

  De Fancom Lumina-computer stuurt het voersysteem en het klimaat. Het bijzondere is dat alles is te bedienen met een touchscreen. Links de klimaatbeheersing en rechts de bediening voor het voersysteem.

  Foto: Theo Galama
 • De stal heeft ledbuizen met dimbare verlichting. Deze buizen zijn veel helderder en worden niet heet en zijn dus minder brandgevoelig. Ook hebben ze een langere levensduur en blijven ze wit schijnen. De oude ledslangen worden op den duur geel, wat als nadeel heeft dat ze donkerder gaan schijnen. Hierdoor krijg je meer grondeieren.

  De stal heeft ledbuizen met dimbare verlichting. Deze buizen zijn veel helderder en worden niet heet en zijn dus minder brandgevoelig. Ook hebben ze een langere levensduur en blijven ze wit schijnen. De oude ledslangen worden op den duur geel, wat als nadeel heeft dat ze donkerder gaan schijnen. Hierdoor krijg je meer grondeieren.

  Foto: Theo Galama
 • De Moba-verpakkingsmachine uit 1983. “Een betrouwbare machine die rustig loopt, waardoor er weinig kans is op beschadiging. Deze machine kan best nog wel dertig jaar mee, hoop ik”, zegt Edwin.

  De Moba-verpakkingsmachine uit 1983. “Een betrouwbare machine die rustig loopt, waardoor er weinig kans is op beschadiging. Deze machine kan best nog wel dertig jaar mee, hoop ik”, zegt Edwin.

  Foto: Theo Galama
 • De bovenkant van het legnest kan opengemaakt worden waardoor je overal makkelijk bij kan. ”Ideaal want zo kan je alles goed reinigen en ook voor onderhoud aan de eierband is dit handig’’, aldus Edwin. Meller is de enige die dit systeem heeft.

  De bovenkant van het legnest kan opengemaakt worden waardoor je overal makkelijk bij kan. ”Ideaal want zo kan je alles goed reinigen en ook voor onderhoud aan de eierband is dit handig’’, aldus Edwin. Meller is de enige die dit systeem heeft.

  Foto: Theo Galama
 • Links het Impex-drinksysteem met beschermhoedje in plaats van lekschaal. Dit is veel schoner en er wordt minder geknoeid. Erwin: “Sommige kippen zullen in het begin nog moeten wennen en om uitdroging te voorkomen hebben we ook oude cups opgehangen.”

  Links het Impex-drinksysteem met beschermhoedje in plaats van lekschaal. Dit is veel schoner en er wordt minder geknoeid. Erwin: “Sommige kippen zullen in het begin nog moeten wennen en om uitdroging te voorkomen hebben we ook oude cups opgehangen.”

  Foto: Theo Galama
 • De Tulderhof-inlaatventielen met daarboven de lichtstraat voor daglicht.

  De Tulderhof-inlaatventielen met daarboven de lichtstraat voor daglicht.

  Foto: Theo Galama
 • De ventilatie met de meetwaaier en smoorklep. Die meet hoeveel kuub lucht per uur de stal verlaat.

  De ventilatie met de meetwaaier en smoorklep. Die meet hoeveel kuub lucht per uur de stal verlaat.

  Foto: Theo Galama
 • De motor die de mestband aandrijft om de mest af te voeren naar buiten.

  De motor die de mestband aandrijft om de mest af te voeren naar buiten.

  Foto: Theo Galama
 • Het achteraanzicht van de stal met rechts de mesttransportband en de mestopvangbak. De opvangbak moet nog volgestort worden met beton zodat hij vloeistofdicht is.

  Het achteraanzicht van de stal met rechts de mesttransportband en de mestopvangbak. De opvangbak moet nog volgestort worden met beton zodat hij vloeistofdicht is.

  Foto: Theo Galama
 • De overdekte uitloop is 6 meter breed en 42 meter lang. De wintergarten is geïsoleerd.

  De overdekte uitloop is 6 meter breed en 42 meter lang. De wintergarten is geïsoleerd.

  Foto: Theo Galama
 • De uitloopschuiven naar de overdekte uitloop die gemaakt zijn van sandwichpanelen. “Dit is gedaan om kosten te besparen, en zonde om weg te gooien’’, zegt Edwin.

  De uitloopschuiven naar de overdekte uitloop die gemaakt zijn van sandwichpanelen. “Dit is gedaan om kosten te besparen, en zonde om weg te gooien’’, zegt Edwin.

  Foto: Theo Galama
 • Het zijaanzicht van de Freilandstal, met uitzicht op de uitloopweide van 4 hectare.

  Het zijaanzicht van de Freilandstal, met uitzicht op de uitloopweide van 4 hectare.

  Foto: Theo Galama
 • Naast het houden van leghennen en melkvee doet Edwin ook nog loonwerk. “Dit doe ik ongeveer 800 uur per jaar. Ik heb een tractor met een tank die op drie wielen staat. Hier heb ik voor gekozen omdat zo de druk beter verdeeld is en de grond minder beschadigd raakt’’, vertelt Edwin.

  Naast het houden van leghennen en melkvee doet Edwin ook nog loonwerk. “Dit doe ik ongeveer 800 uur per jaar. Ik heb een tractor met een tank die op drie wielen staat. Hier heb ik voor gekozen omdat zo de druk beter verdeeld is en de grond minder beschadigd raakt’’, vertelt Edwin.

  Foto: Theo Galama
 • De melkveestal waar de 50 melkkoeien in verblijven. “In de toekomst wil ik misschien nog gaan uitbreiden met 20 koeien en loonwerk blijven doen”, vertelt Edwin.

  De melkveestal waar de 50 melkkoeien in verblijven. “In de toekomst wil ik misschien nog gaan uitbreiden met 20 koeien en loonwerk blijven doen”, vertelt Edwin.

  Foto: Theo Galama
 • Familie Van de Braak hield 10 januari een open dag voor buurtbewoners, collega’s en gewoon mensen die eens wilde kijken in zo’n Freilandstal. “Wij hadden 200 man verwacht, maar dit waren er duidelijk meer. Erg geslaagd dus”, zegt Edwin.

  Familie Van de Braak hield 10 januari een open dag voor buurtbewoners, collega’s en gewoon mensen die eens wilde kijken in zo’n Freilandstal. “Wij hadden 200 man verwacht, maar dit waren er duidelijk meer. Erg geslaagd dus”, zegt Edwin.

  Foto: Theo Galama

Laatste reacties

 • muldertje

  mooie en nette stal mooi koppeltje kippen niet gelijk zo groot
  succes ermee en als de hennen zijn uitgelegd bel dan Willem lokhorst
  pluimvee en agri service te ederveen

 • borstlap-jan

  nog geen genoeg leg kippen in nederland
  het barst van de kippen zo word die prijs nooit beter !!!!!!!!!!!

 • Zents beheer

  #borstlap-jan, als we allemaal zo hadden gebouwd hadden we nu geen 300% zelfvoorziening met de huidige prijzen, toch ?

 • l coumans

  dus zoals ik al eerder schreef genoeg is genoeg maar daar heeft men geen oren naar ,veel succes nieuwe pluimveehouder

 • info36

  Prachtig bedrijf! Werden alle kippen maar zo gehouden!
  Dan werd er meer verdiend dan nu.
  En Coumans, denkt u ook zo over de Nederlandse (over)bevolking?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.