Redactieblog

4 reacties

‘We worden keer op keer door LNV in het pak genaaid’

Of het nu over traaggroeiers gaat of over het stikstofbeleid, er is een aperte onwil bij het ministerie om samen problemen aan te pakken.

Als pluimveehouder en belangenbehartiger gaan we er prat op dat we aan alle regels voldoen en continu in gesprek zijn met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om regels en voorschriften werkbaar te houden. Dat is ons aller bestaansrecht immers. Hoewel onderhandelingen soms moeizaam verlopen, hebben we meestal een goede verstandhouding met onze partners bij LNV. Ieder zit er met zijn eigen agenda, maar na afloop ligt er een resultaat.

Traaggroeiende moederdieren en dierrechten

Zo hebben we jaren geleden in overleg met het ministerie een speciale 'workaround' gecreëerd voor traaggroeiende moederdieren in relatie tot dierrechten. Een 4 kilo zwaar klassiek moederdier benodigde 1,48 pluimvee eenheden, traaggroeiende 2,4 kilo zware moederdieren na overleg 1, net als legouderdieren. Die norm was door ons onderbouwd door onderzoek van Wageningen UR-onderzoeker Rick van Emous. Onder die ene pluimvee-eenheid per dier lag een gemeten fosfaatexcretie én we voldeden als sector ook nog eens aan de maatschappelijke en politieke wens voor welzijn en traaggroeiers. Hoe mooi was dat. Ja, was! Verleden tijd! Nu traaggroeiers niet langer een niche zijn, maar populair, worden ook de dierenhaters op het ministerie wakker.

LNV ontkent norm traaggroeiers

Onlangs deed voedselwaakhond NVWA onderzoek naar traaggroeiers. Een pluimveehouder werd aangepakt omdat hij niet 1,48 pluimvee-eenheid per dier had. Officieel kreeg hij geen boete voor te weinig rechten, maar wel werd hem € 18.000 zogenaamd genoten voordeel ontnomen. Dus opnieuw in gesprek met het ministerie. Alle logica ten spijt bepleit men nu de klassieke norm en ontkent men het bestaan van de norm voor traaggroeiers. Een leugen, die slechts wordt onderbouwd met ‘geen kip erbij in Nederland'.

Onbegrijpelijke houding van LNV

Een onbegrijpelijke houding, want er zijn niet meer kippen, er is niet meer fosfaat op basis van dierrechten! We hebben dierrechten met een weging per dier. Zo kun je voor 1.000 rechten, 1.000 leghennen houden, of 2.000 opfokleghennen. Zo werkt het systeem. Maar blijkbaar niet meer bij traaggroeiende moederdieren. Dit tart elke logica.

Er is een aperte onwil bij LNV om samen met ons een gezonde landbouw in de benen te houden

Dit huichelachtige gedrag van de overheid verklaart volgens mij de bewuste en onbewuste woede tegen het landbouwbeleid. Er is een aperte onwil bij LNV om er samen met ons iets van te maken, om samen problemen aan te pakken en tegelijk een gezonde landbouw in de benen te houden. Of het nu over traaggroeiers gaat of over het stikstofbeleid, we worden keer op keer in het pak genaaid.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Volgens mij nam Vogelaar altijd zijn notaris mee als er iets werd afgesproken en/of op papier gezet. Als overheden gaan jokken of de werkelijkheid vergeten; altijd je notaris meenemen.

 • Alco

  Zoooo. Ook een LTO er die durft te zeggen dat we genaaid worden.

 • veldzicht

  Die linkse ambtenaren op de ministeries maken de dienst uit,Carola Schouten mag het alleen maar uitvoeren.
  PS. @alco.Ik heb je lied even gegoogeld en moet zeggen het klinkt goed.

 • 1000 leghennen verhouden zich tot 2500 opfok leghennen zover ik weet.

Of registreer je om te kunnen reageren.