Boerenblog

2 reacties

‘Wat is het nut van Eet geen Dierendag?’

Discussiëren aan de keukentafel over milieu en klimaat. Het begint bij bewustwording; iedereen moet iets doen voor het milieu.

Samen zitten we op vrijdagmiddag 4 oktober met een kopje koffie en thee aan tafel. Ik lees voor uit de krant: “Esther Ouwehand wordt fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren en wil de veestapel met 70% laten krimpen.” Mijn vrouw Rianne: “Net alsof dat de oplossing is voor alle problemen.”

“Gaan jullie boeren weer staken?”, vraagt de vriendin van onze dochter. “Hoezo?”, vraag ik. “Nou ik hoorde dat jullie Schiphol willen bezetten en ik ga op 19 oktober naar Bali. Dus graag niet op zaterdag de 19e.” Dochter: “En ook niet op zondag 13 oktober, want dan vlieg ik naar Manchester, ik heb 16 oktober college.” Dochter studeert in Engeland.

Vlees eten en reizen per vliegtuig

Ondertussen haalt Rianne een stukje kipfilet uit de koelkast en begint met de voorbereidingen voor het avondeten. Vriendin dochter: “Het is Eet geen Dierendag. Ik eet vandaag geen vlees, dat is beter voor het milieu.” Dochter tegen vriendin: ”Beter deze maand niet naar Bali vliegen, anders mag je 10 jaar geen vlees eten.” “Hè waarom?” “Je reis heeft een klimaatimpact gelijk aan 10 jaar geen vlees eten. Kijk maar eens op Milieucentraal.nl.”

Iedereen moet iets doen voor het milieu, het begint bij bewustwording

Een kleine glimlach verschijnt op mijn gezicht, dat heeft ze van mij geleerd. “Dat is wel erg lang, 10 jaar ...” zegt de vriendin. Dochter: “Maar je kunt dit nog compenseren hoor.” Vriendin: “Oké, hoe dan?” Dochter: “Door geen kinderen te krijgen.” Vriendin: ” Ja, maar ik wil er vier.” Dochter:” Dan laat die Eet geen Dierendag maar, dan heb je het milieu toch al verpest.” Oeps, denk ik, dat is wel een hele directe … Beduusd kijkt vriendin om zich heen. “Maar we moeten toch iets doen!” Dat klopt, zeg ik. “Iedereen moet iets doen, het begint bij bewustwording.”

Vriendin: “Misschien volgende keer maar niet meer zo’n verre reis boeken.” Onze dochter; “En ik, ik ben ook bewust en koop voorlopig geen auto, neem gewoon jullie Tesla zoveel mogelijk mee. Dat is goed voor het milieu, hè pap?” Ik; “Ehhu, ja, maar delen we dan ook de kosten?” “Luister jullie hebben mij hier op de aarde gezet, dan zijn jullie ook medeverantwoordelijk, toch?” Nu dat weer …

Laatste reacties

  • Alco

    Alleen iemand die met blote handen een plaggenhut bouwt op de hei en zich kleed en voedt uit de natuur heeft recht van spreken.

  • Hugobens

    Wat is het nut van het aanpassen van de titel; Eet geen dierendag!, door de redactie van de Boerderij?

Of registreer je om te kunnen reageren.