Boerenblog

33 reacties

De biosector is een verwend kind

De biomarkt is en blijft een nichemarkt, veel te duur voor de gewone consument. Bleek ook weer op BioVak ’14.

Uw nijvere verslaggever gaat de boer op, de bioboer wel te verstaan. Een vreemde vogel op de BioVak '14 in Zwolle. In januari was hier de vakbeurs voor de gehele biologische sector. Iedere zichzelf respecterende agrarische wereldverbeteraar had hier een standje gehuurd. Organisch, biologisch-dynamisch, gewoon biologisch, ecologisch, vegetarisch, al of niet lacto, reform, veganistisch, heel veel bio en green.

Ik vroeg me af voor wie deze beurs is georganiseerd. Voor de exposanten zelf, of om consumenten kennis te laten maken met de grote verscheidenheid aan producten? Het laatste kunnen de biocollega's goed gebruiken. Het bio-imago is de laatste tijd wat aangetast door de slechte prijs-kwaliteitverhouding van de meeste lekkernijen. Toch deed de BioVak niets om de consument over deze prijsstreep te trekken. Kwam u hongerig binnen zoals wij, dan ging u ook hongerig weer naar huis. Een bio-dominee die patat zou moeten bakken in plaats van preken, vingerhoedjes sap om te proeven, en minuscule stukjes kaas deden vermoeden dat de producten niet voor de gewone consument bestemd zijn, maar voor hen die een zuinige levensstijl hebben of een dikke portemonnee.

Na twee dagen beurs pakten al die kaasboeren hun kazen weer in, waarschijnlijk voor de beurs van volgend jaar. Ik adviseer ze om dan wat vrijgeviger te zijn. Een biobeurs zou ons moeten willen overtuigen dat bioproducten beter smaken, beter zijn voor mens en milieu en ook nog eens betaalbaar. Op deze manier lukt dat niet. Bij ons is de biosector nog lang niet volwassen. Voorlopig houdt ons kind nog te veel van zichzelf.

Een kind dat zich tegen zijn ouders keert
Bij onze oosterburen komt de bio in de puberteit. Hoe meer schandalen (bio-eieren) hoe harder er geschreeuwd wordt. Daar in Duitsland slijpen de bioboeren de messen. Tijdens de Gruene Woche, de grote landbouwbeurs in Berlijn demonstreerden kleine boeren zij aan zij met consumenten en natuurbeschermers tegen wat zij de agrarische industrie noemen. Bioland, een samenwerking tussen verschillende biologische organisaties heeft het met de gangbare landbouw helemaal gehad en stelt welzijnsrichtlijnen op voor de veehouderij waar ook de gangbare veeteelt zich aan zou moeten houden. Dat vindt Bioland natuurlijk en ze vindt ook dat agrarische export de landbouw in de importgebieden verstoort. We hebben het alles al zo vaak gehoord en weerlegd.

De biomarkt is en blijft een nichemarkt, klein en duur, veel te duur voor de gewone consument. Bio wordt gedragen door emotie, niet meer en niet minder. Het is niet gezonder, het smaakt niet beter en het blijft onbetaalbaar.

De biosector gedraagt zich als een verwend kind en keert zich tegen zijn ouders. Dankzij de gangbare landbouw kan het kind groeien, maar van dank is geen sprake. Het is nog geen Pasen, maar ik moest er wel aan denken: Blute nur, du liebes Herz! Ach! Ein Kind, das du erzogen, Das an deiner Brust gesogen. Droht den Pfleger zu ermorden. Denn es ist zur Schlange worden. (Matthäuspassion BWV 244)

Laatste reacties

 • koeboertje

  Is er eindelijk een sector in de landbouw die het voor elkaar krijgt om een hogere prijs voor hun producten te ontvangen , wordt dit door de eigen collega 's de grond in getrapt !
  Wat wil je nu ?
  Ik ken mensen die 10 kilometer naar de bio slager fietsen om een biologische kip te kopen ,
  maar ook mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien en een gangbare kip kopen .

  Voor beide is dus een markt, de een wat groter dan de ander

  I

 • alco1

  @koeboertje. Ik denk dat je het stuk nog maar eens een keertje moet lezen. De context van het verhaal is precies het omgekeerde van wat jij zegt.

 • franknieuweweme

  Het kind is de jeugd en de jeugd heeft de toekomst.

 • kuiken007

  het is met die vogel zo;
  bulk produceren en met moeite winst kunnen maken
  dan is het frustrerend als een kleinschalige sector wel een boterham kan verdienen om van te leven zonder kollossale aantallen!!!

 • Maïsplant

  Toch proef ik een beetje frustratie bij dhr. Vogel.

 • deelen

  Als het waar is dat bioland regels wil opleggen aan de gangbare landbouw is dat niet netjes. Als iedereen zich houd aan de fatsoensnorm om de voordelen van je eigen product aan te prijzen zonder te gaan wijzen op 'tekortkomingen' van andere deelsectoren, dan hoeven we ook niet tegen elkaar uit gespeeld worden. Bert Vogel blijft wijzen naar anderen en dat is niet netjes Jaap van Deelen.

 • Mozes

  De biologische pluimveehouderij kampt voordurend met voedselschandalen. Het schelden op de gangbare pluimveehouderij gebeurd waarschijnlijk om de aandacht af te leiden van de eigen problemen.

 • joostslingenbergh

  Bioland is geen samenverwerkings verband tussen verschillende organisaties!!! http://www.agrarheute.com/oeko-verbaende
  heer Vogel kan nog geen Duits!!!

 • gerjan slingenbergh

  De BioVak is niet bedoeld voor consumenten maar voor producenten en retailers. En niet voor consumenten en jaloerse vogels.

 • Jaap39

  Het wordt tijd dat de consument een realistisch beeld voorgeschoteld krijgt hoe bio en niet bio veehouderijen werken.
  Ook bij bio moeten dieren worden geslacht, staan koeien 6 maanden vast in een aanbindstal, worden kippen aan de slachthaak gehangen, en is tig keer zoveel land nodig voor dezelfde voedselhoeveelheid. Dus milieuvriendelijk en duurzaam? Niks beter dus als niet bio.
  Wie prikt het bio voedsel sprookje l.... zodat consumenten weten wat ze echt doen......

 • Ceas

  Bioboeren zijn voorheen boeren zonder stuktuur in hun bedrijfsvoering.
  En waren gedoemd om te stoppen.. Nu als 'bio'-boer kunnen ze weer verder en nog steeds zonder struktuur.

 • jehanvankroaks

  Bert zegt het meestal wel scherp, maar in mijn ogen laat hij ruimte voor de ander.
  Jammer dat de tegen argumenten vaak blijven steken bij woorden als, jaloezie , jaloerse vogels etc.. ik hoop niet dat dit soort commentaar een afspiegeling is van de algemene ontwikkeling van hen die biologisch boeren......
  Want zo overtuig je niemand, zelfs mij niet.

 • Momfer

  zeg aart jan , horen jou kippen overdag niet buiten?

 • jordi 1455

  Biologische boeren denken dat ze alles goed doen en in orde hebben, maar eigenlijk zijn ze geen haar beter dan de intensieve veehouderij.

 • Jaap39

  Beste Jordi 1455, vergis u niet, de intensieve veehouderij heeft in tegenstelling tot allerlei andere sectoren hun bedrijven veelal erg goed in orde. Zoals u het uitlegde doet u de intensieve sector tekort.

 • jordi 1455

  @jaap39 dat klop, de intensieve doet het veel beter.

 • JoepB

  Ik ben geen veehouder. Maar ben blij en trots om biologisch tuinder en akkerbouwer te mogen zijn. Het spijt me zeer, maar wat een botte, en vooral domme opmerkingen staan hier geschreven. Hier wordt imiddels al voor het 34e jaar biologisch geteeld. En ja, het is soms zeer zwaar geweest vanwege een sector die voorheen in de kinderschoenen stond, en waar alles nog van begin af aan opgebouwd moest worden. En ja het klopt, het waren vooral idealisten die zich er mee bezig hielden, en vaak door onkunde de biologische sector met vallen en op staan groot hebben gemaakt. Zelf hebben wij als bedrijf zijnde zo 10 faillissementen mee mogen maken. Maar we zijn er nog! En de laatste jaren heeft de biosector de wind goed in de zeilen. Ik weet niet of het voor sommige van jullie afgunst is, ik mag hopen dat deze afgunst dan ontstaan is door een gebrek aan tijd om jullie verder in deze sector te verdiepen. Maar ik weet zeker dat we allemaal van elkaar kunnen leren, zelfs meneer Vogel....

 • Jaap39

  Beste Joepb, idealisme is prima, alleen daar kunnen we met zijn allen niet van eten. Alleen de rijker bedeelden kunnen dan meedoen, is dat de biologische wens?

  Een cynisch bedankje van 99% van Nederland.

 • koster

  Als gangbare boer wil ik toch graag de biosector een hart onder de riem steken. Weliswaar hebben ze veelal een lagere productie per ha., maar ook met een veel lagere footfrint. Verder hebben mensen bij een goede kwaliteit voedsel ook minder nodig. Ik betwijfel dan ook ten zeerste dat de bioboeren de wereld niet zouden kunnen voeden.
  Al weet ik trouwens niet of dat het probleem van de boeren is, zolang wij niet fatsoenlijk betaald worden.

 • l coumans

  koster heel hartelijk bedankt voor je steun.

 • Jaap39

  Maar koster, u gaat nu toch niet beweren dat we nu slecht betaald worden? Niet bio heeft op dit moment een melkprijs die ze verdient en noodzakelijk is. Gaat prima, fatsoenlijk betaald dus hoewel kosten ook geweldig zijn gestegen.

  Verder is het mijn gedachte de consument een reëel beeld te laten krijgen van de verschillen tussen bio en niet bio.
  Omdat de meeste consumenten bio niet kunnen betalen moet dat geen reden zijn het als tweede keus te ervaren een niet bio product aan te schaffen.

  Ook niet bio moet als eerste keus ook gekozen worden en niet als tweede keus gezien worden. Dat wil ik graag benadrukken, omdat ik de sterke indruk heb dat een aantal consumenten voor bio kiest omdat ze denken dat alleen dat ok is, zeer ten onrechte.

 • crisismanager

  als er hier gepraat word over teveel dioxine in biologische of vrije uitloopeieren,krijg je hier reacties van biologische boeren dat ze de waardes wat moeten opkrikken,dan is dit probleem opgelost.vertelt mij veel over hoe deze boeren tegenover voedselveiligheid en volksgezondheid staan.aantal bio pluimveehouders houden hun kippen in de stal tot na de middag om geen grondeieren te moeten rapen buiten of laten ze gewoon langere periodes binnen.wel meer geld krijgen voor de eitjes maar wel kippen houden zoals de gangbare pluimveehouders.bioboeren kunnen achterover leunen in de zetel wakker dier en de media doet tot nu toe het werk en de marketing tegenover de consument.dit is wat bert bedoelt

 • l coumans

  crisismanager!!!! dioxine normen zijn vast gesteld op verontreinigingen in het voer . en heeft niks temaken met voedselveiligheid

 • crisismanager

  te hoge dioxine concentraties worden toch teruggevonden in de eieren bij uitloop kippen.zijn toch de eieren die de consument eet

 • gerjan slingenbergh

  De norm is gebaseerd op wat haalbaar is bij kooikippen. De norm is niet gerelateerd aan de volksgezondheid. Als dat zo zou zijn, dan zou de regering met onmiddellijke ingang Roundup moeten verbieden omdat uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de Nederlanders resten van dit bestrijdingsmiddel in het bloed heeft.

 • jordi 1455

  @gerjan waarom worden dioxine kippen dan vernietigt?

 • Wian

  Typisch Bio boeren de hele wereld doet het fout de normen kloppen niet alleen de bio is goed, ik zou deze houding maar eens veranderen dan zal je ook waardering krijgen.

  Wat u niet wil wat u geschied aan doe dat ook een ander niet.

 • gerjan slingenbergh

  Wat ik schrijf heeft niets met houding te maken, het zijn gewoon feiten.

 • jordi 1455

  gek dat het wordt tegengesproken door diverse wetenschappers, of zijn die naar jou normen politiek incorrect gerjan?

 • gerjan slingenbergh

  Jordi, kun je aangeven welke wetenschappers onderzoek hebben gedaan en wat ze hebben onderzocht?

 • crisismanager

  gerjan, als de norm gebaseerd word op wat haalbaar is bij de kooikippen,en je kan niet aan deze norm voldoen als biologische boer,dan zijn deze bio-eieren toch ongezonder.

 • koestal

  vandaag zijn bij een biologische veehouder in Friesland de koeien in beslag genomen door de V W A om onduidelijke redenen ,er zijn nog meer biologische veehouders in het Noorden van het land die problemen hebben met de V W A,traditioneel boeren mag niet meer,als er een ambtenaar langs komt moet je stapels papier kunnen overhandigen, daar hou je ze zoet mee

 • koestal

  ze halen nu massa,s eieren uit de Oekraine omdat ze aan alle eisen voldoen en er vanaf hier geen controle op is,zo krom is de wereld

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.