Commentaar

2 reacties

Zwartepieten om aanpak vogelgriep

Geen enkele maatregel die de bewegingsvrijheid beperkt is leuk, maar in de bestrijding van vogelgriep is hard ingrijpen soms noodzakelijk. Het ministerie van Economische Zaken, met uitvoeringsinstantie Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), is helder. De pluimveesector toont begrip voor de aanpak. Het virus moet zo snel mogelijk worden beteugeld.

Nederland is verdeeld in vier regio's. Vervoer van pluimvee naar de slachterij mag onder voorwaarden, net als eieren naar een pakstation. Het grote probleem zit in het verbod om lege stallen opnieuw te bevolken. Broederijen blijven met miljoenen eendagskuikens zitten. Export biedt geen oplossing. Ook de compartimentering vergt creativiteit van voerleveranciers, pakstations en slachters.

Het is belangrijk dat overheid en bedrijfsleven in deze fase van bestrijding gezamenlijk optrekken. Kleine wijzigingen, zoals een begrenzing van een regio of instellen van corridors, kunnen grote oplossingen zijn. In dat licht is de kritiek van vakbondsman Gert-Jan Oplaat vrijdagavond in het tv-programma Nieuwsuur over het optreden van staatssecretaris Sharon Dijksma niet handig. Zeker niet als het gaat om de emotionele kant. Een opmerking die bovendien niet breed wordt gedeeld in de sector.

De focus moet nu liggen op de aanpak, op de maatregelen en de gevolgen daarvan op alle schakels in de pluimveeketen. Voor zwartepieten over betrokkenheid is straks nog volop ruimte.

Laatste reacties

  • red

    Ook PVDA zeker

  • husky

    Zo zie je maar dat uitbroeden op eigen bedrijf nog zo gek niet is

Of registreer je om te kunnen reageren.