Boerenblog

4295 x bekeken 15 reacties

Nog lang niet genoeg van de Rabo

Het over lange jaren zorgvuldig opgebouwde imago van een bank die het beter zou doen, ligt in gruzelementen.

Eerst leek de kredietcrisis de Rabobank niet te deren. Hierdoor aangemoedigd meende de bank ook moreel gezag te bezitten. Zo riep de Rabo onze melkboeren op tot weidegang, wilde ze over duurzaamheidsrente praten en meer van die linkse sociaal-gevoelige onderwerpen. Een dik rood kruis staat nu door al die mooie praatjes.

Geen eenzame opsluiting
Met de Libor-affaire ging het helemaal mis. U weet het allemaal, €774 miljoen boete. Geld dat wij als klanten gewoon gaan ophoesten. De bank die zich presenteerde als goed en netjes heeft het laatste restje respect verloren met de gouden handdruk die de ontslagen Rabobankier Sipko Schat meekrijgt: €884.000. Onder de verantwoordelijkheid van Sipko Schat is jarenlang grote fraude en bedrog gepleegd. Hij wist het niet, zegt u? Hij had het kunnen en moeten weten. Als u en ik zoiets in het klein uitvreten, krijgen wij naast een boete die we zelf moeten dokken ook nog wat maanden op water en brood. Niet Schat, die krijgt waar hij kennelijk recht op heeft en niet de eenzame opsluiting die hij zou moeten krijgen.

Deze week werd bekend dat de genoemde gouden handdruk nog te krap is: Rabo betaalt aan Sipko ook nog eens vier maanden opzegtermijn waarmee de totale afscheidsbonus op 1,2 miljoen komt.

Geen gevoel voor de samenleving
Het is maar weer eens klip en klaar dat alle mooie praatjes voor de bühne zijn en dat het de heren in krijtstreeppak alleen gaat om de centjes, hun eigen centjes wel te verstaan. Laten we het er vooreerst maar op houden dat de zware jongens Moerland en Schat zich voor een rechter moeten verantwoorden. Niet in Duckstad maar in Utrecht. En met hen nog een hele bestuurslaag van bonusjagers. De nieuwe bestuursvoorzitter van de Rabobank, Wout Dekker, besloot eerder dat Schat aan kon blijven. Hij was naar eigen zeggen verrast over de negatieve reacties uit de maatschappij hierover. Het tekent wederom een generatie bankiers die geen enkel gevoel heeft voor wat er in de samenleving leeft.

Een grote blunder
Eind 2012 nam de Rabobank afscheid van de professionele wielersport. Het schrappen van de wielerploeg is achteraf gezien een grote blunder van de Rabo. De Tour de France gaat starten in Utrecht dit jaar vlak bij het hoofdkantoor van de Rabo. Wat was mooier geweest om een nieuwe start te maken als bank? Een frisse en schone Rabobank-wielerploeg rijdt de eerste etappe aan kop van het peloton langs het hoofdkantoor van de geplaagde bank waar de toegewijde medewerkers stilletjes een traantje wegpinken. Geweldige reclame, sport en emotie. Niets van dit alles dit jaar, de wielerploeg werd aan de kant gezet. Weet u nog waarom de Rabobank de coureurs wegstuurde? Het ging om eerlijkheid en imago. Daar gaat het inderdaad over, nog steeds.

Het gaat een generatie hardwerkende boeren duren om er bovenop te komen.

Laatste reacties

 • alco1

  De boete voor de libor-affaire is ook een beetje gerelateerd aan het voordeel wat de bank er door genoten heeft. Het zal wel vooral in eigen zak gestoken zijn, maar klanten schijnen ook goedkoper geleend te kunnen hebben.

 • Zuperboer

  D'r an

 • schoenmakers1

  zou er een gelijkenis zitten tussen rabo en f campina

 • Jaap39

  Kun je de melkprijs systematiek vergelijken met het libor systeem......?

 • koestal

  Tijdens de bouw van die hoge toren van de Rabobank in Utrecht enkele jaren geleden ,brak er al 2 keer brand uit in de toren ,dit was geen goed voorteken ,nu is er bestuurlijk een binnenbrand. In Utrecht noemen ze dit markante gebouw ook wel de rokende sigaar ,door z,n ronde vorm !

 • 44LA

  door grootheidswaan en andere (ongepaste) trots staan de NL boertjes bijna allemaal op een wankele stoel met een oranje touw om hun nek ; niemand die z'n bek hierover open durft te trekken .
  Was getekend : een andere in het buitenland boerende en gefinancierde vreemde vogel .

 • nbv

  hier mooi weer spelen met kreten als duurzaamheid en ondertussen een mes in de rug van de nederlandse boeren steken.
  ze zijn de financiers van een miljoenenproject op pluimveegebied in de oekraine, dat project is afgelopen najaar in gebruik genomen en heel toevallig mag de oekraine nu flink wat produkten invoeren in de eu zonder dat deze aan de europese voorwaarden voor huisvesting en volksgezondheid hoeven te voldoen....

 • agratax2

  nbv. om dit soort praktijken zou er een duidelijkere scheiding tussen Rabo Nederland en de regionale Cooperatieve Rabobanken. Geen Nederlandse boer of middenstander zal zich herkennen in een bank die hem laat stikken en buitenlandse bedrijven met miljoenen zelfs hondeden miljoenen in de benen helpt of houdt.

 • orco

  Helaas zijn de medewerkers die in londen werkte voor Rabobank ook een afspiegeling van de maatschappij.
  We zien om ons heen een enorme verval in waarde en normen.
  Mogelijk dat een volgende generatie het tij weer kan keeren.
  Maar zolang wij mensen onze eigen weg gaan en God niet toelaten in ons denken en handelen zal het moeilijk blijven.

 • Jaap39

  Waarden en normen helemaal eens orco. Maar als we moeten wachten op het geloof in god ben ik bang dat het tij niet gekeerd wordt @orco.
  Gebrek aan geld en voedsel zal de mens nog kunnen veranderen.

 • eggfarmer

  Helemaal mee eens orco!

 • drikhend

  Het gaat allemaal om het snelle geld . Mooi dik betaalde banen en als het te warm onder de voeten wordt is men vertrokken .En de klant is het middel om aan geld te komen . En niet het doel om hier voor te scoren zoals het eigenlijk hoort bij een coöperatie .Het feit dat veel zogenaamde coöperaties geld via de beurs willen gaan ophalen . Is al een teken aan de wand dat het gebeurt is met de coöperatie . Het beschermen van de zogenaamde zeggenschap van de leden is volgens mij op langere termijn niet meer houdbaar . Want wie betaald bepaald . Of beter gezegd wie de centen heeft is de baas .En in veel branches hebben de coöperaties het al moeilijk om de concurrentie met de particuliere bedrijven aan te kunnen . Dit zegt al genoeg over de kwaliteit van het management . Dit staat gewoon te ver van gewone personeel en van de klanten en weet gewoon niet wat er in bedrijf en bij klanten leeft . Een particulier bedrijf heeft meestal al minder managers in dienst en weet meestal de eigenaar wat er op de werkvloer leeft en wat er bij de klanten leeft . Door deze kennis kan hij vaak sneller en beter beslissen en heeft daardoor voorsprong .

 • yongone

  Kennis economie ????? was dat niet het speerpunt van de overheden in het verleden. Waar we nu de vruchten van plukken. Met dit verhaal als een van de uitwassen.

 • Jan van het Zand

  Als lid van de Rabobank kun je nog zo coöperatief zijn, als de mensen die voor de bank werken niet coöperatief ingesteld zijn dan kun je dit verwachten. Het toekennen van enorme bonussen aan personeel kan de voedingsbodem zijn voor frauduleus handelen door dat personeel. Immers het persoonlijk financieel succes is de lokker voor ongehoord gedrag.
  Het is dan ook verbazingwekkend dat dit gedrag van enkele mensen geen juridisch vervolg krijgt. Ze kunnen ontslagen worden en zo elders weer aan het werk bij een bank. En de Rabobank blijft zitten met een enorme imagoschade.

 • @meelmuisje

  HOERA!! De Coöperatieve Raiffeisenbanken bestaan dit jaar 150 jaar! Eenhonderd vijftig jaar! Zohooo... Da's heel wat!

  Jawel, in 1864 richtte dhr Friedrich Wilhelm Raiffeisen een nieuwe bank op: de Heddesdorfer Darlehnskassenverein. Hét voorbeeld voor vele coöperatieve banken, waarvan er nu wereldwijd 330.000 zijn. De Coöperatieve Rabobank is er een van. Waarom Raiffeisen dat deed? Omdat hij zag hoe onder meer de boerenbevolking en de middenstand leed onder het juk van de woekeraars waarvan zij afhankelijk waren. Hij besloot om daar wat aan te doen. Feestje waard, he???

  Hallo!!!! Waarom is het nu zo stil?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.