Pluimveehouderij

Achtergrond

Fransen voeren nog steeds meer kip in

Frankrijk importeert meer pluimveevlees dan een jaar geleden en exporteert minder. De binnenlandse consumptie stijgt.

Frankrijk heeft in de eerste helft van dit jaar 308.500 ton kippenvlees en daarvan gemaakte producten ingevoerd, dat is 4,7% meer dan in dezelfde periode in 2018. Tegelijk daalde de export van dit soort producten met 12,4% naar 174.100 ton. Dat betekent dat het tekort op de handelsbalans voor kip en kipproducten verder is toegenomen van 96.000 ton in de eerste helft van vorig jaar naar 138.000 ton nu. In geld uitgedrukt bedraagt het tekort over de eerste jaarhelft € 290 miljoen.

Meer kippenproducten naar Engeland

De Franse kippenhandel zag de export naar landen in het Midden-Oosten en de Sub-Sahara landen in Afrika vergeleken met een jaar eerder met een derde inzakken. Dat komt onder meer doordat een aantal Franse producenten zich minder specifiek richt op de productie van diepvrieskip voor dit soort bestemmingen. Aan de andere kant konden de Fransen juist wel 40% meer kippenproducten leveren aan de Britten. Of die markt in stand blijven, zal sterk afhangen van de uiteindelijke regeling rond brexit. Aan de invoerkant kwam er vooral meer product binnen uit Polen en uit de buurlanden Duitsland, Spanje en België.

Consumptie toegenomen

De agrarische infodienst Agreste berekent dat de binnenlandse consumptie van kip en daarvan bereide producten in de eerste 6 maanden 2,4% hoger lag dan een jaar eerder. Vergeleken met het gemiddelde over de laatste 5 jaar is de consumptie echter met 13% toegenomen. De eigen productie van kip en kippenvlees kwam met 865.000 ton zo’n 3% hoger uit. Het aantal plaatsingen van vleeskippen lag in de maand juni met 66,6 miljoen echter ruim 7% onder het vijfjaarlijks gemiddelde en daarmee op een historisch laag niveau.

Dalende lijn eierproductie

Ook de Franse eierproductie vertoont de laatste tijd een dalende lijn. In het tweede kwartaal zijn er volgens Agreste naar schatting 3,23 miljard eieren geproduceerd, dat is 5,8% minder dan een jaar eerder en 7,3% onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Wel is sprake van enig herstel als de cijfers worden vergeleken met het voorafgaande kwartaal. Het aantal plaatsingen lag bij legkippen in de maand juni ook weer 11% onder het niveau van een jaar eerder. De gemiddelde producentenprijs voor eieren kwam, na een daling in de eerste jaarhelft, in juni weer 10% hoger uit dan een jaar eerder en lag ook 16% boven het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.