Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Pluimveebestuurders maken toekomstvisie concreet

Bestuurders van LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) stellen een agenda samen voor verdere verduurzaming van de pluimveesector.

De verduurzamingsagenda bouwt voort op de in 2016 gelanceerde toekomstvisie van de pluimveehouderij. NVP-secretaris Aalt den Herder vertelt dat de vakbond de plannen in zijn toekomstvisie concreet gaan maken.

Reduceren emissie fijn stof

De verduurzamingsagenda is een selectie van thema’s die wordt uitgewerkt. 3 thema’s zijn benoemd. Een daarvan is reductie van fijnstofemissie. Dat is een pregnant thema, verklaart Den Herder, zeker ook bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het ministerie vindt het belangrijk dat de sector maatregelen tegen fijn stof treft.

Toekomstplannen uitwerken met LNV

De NVP-secretaris verklaart dat LTO/NOP en NVP het voortouw nemen bij de plannenmakerij. Ze nemen LNV mee in de uitwerking. Er wordt een externe deskundige aangetrokken die het proces begeleidt. Bij de uitwerking wordt ook een beroep gedaan op bedrijven in de periferie of op koepelorganisaties.

De verwachting is dat een halfjaar nodig is om de plannen uit te werken. Volgens Den Herder wil LNV ook graag op korte termijn duidelijkheid over de verdere verduurzaming van de pluimveesector. De NVP-secretaris hoopt dat met het uitgewerkte plan voor de lange termijn duidelijkheid komt voor pluimveehouders, zodat zij kunnen werken aan hun bedrijfsontwikkeling.

Laatste reacties

 • fietskip

  Het ministerie vind de fijnstof reductie van de landbouw zeker belangrijk omdat dat de goedkoopste reductie voor hun is. Het kost ze namelijk niets! Ze hebben een percentage fijnstof reductie met Europa afgesproken en dit is de goedkoopste oplossing, dit raakt de burger (stemmer) niet.
  De fijnstof reductie van landbouw zal alleen vele male minder op volksgezondheid gaan doen als de overheid de burger doet voorhouden.
  Als je de volksgezondheid wilt verbeteren moet je de emissie van verkeer en industrie reduceren, maar dan kom je aan de burger (stemmer). En dat doen ze liever niet.

 • Cornelis61

  Als je fijnstof reduceert, vermindert je tevens de ziektekiemen die zich in/aan het uitgestoten stof bevinden.

 • fietskip

  @ Cornelis61, klopt maar word je daar ook gezonder van of moet je leren om meer aan je eigen gezondheid te werken?
  Je word niet per defenitie van ziektekiemen ziek.
  Je komt buiten de landbouw ook met heel veel ziektekiemen in aanraking.
  Wat ga je daar aan doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.