Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Eierhandel heeft al langer moeite met NOP-richtprijs

Eierenhandelaren zegden vorige week éénzijdig prijsafspraken met pluimveehouders op vanwege een te hoge NOP-richtprijs die geen goede afspiegeling is van de markt. Hoe is die richtprijs opgebouwd?

Handelaren die verrijkte kooi-eieren verhandelen en verwerken, betalen pluimveehouders sinds begin dit jaar niet meer op basis van de NOP-richtprijs, maar hanteren hun uitbetalingsprijs op de Duitse Wese-Ems-notering. Daarmee verbreken ze afspraken met pluimveehouders. Argument voor hun handelswijze is dat de NOP-richtprijs al sinds december de marktwaarde van eieren uit verrijkte kooi- en koloniehuisvesting niet goed weergeeft. Dit komt doordat een van de componenten in de NOP-richtprijs – de Franse Rungis-notering voor kooi-eieren – al enkele maanden extreem hoog is. Én door een ‘veiligheid’ die in de NOP-richtprijs is ingebouwd.

Drie componenten

De NOP-richtprijs voor kooi-eieren is opgebouwd uit 3 componenten: de Franse Rungis-notering voor kooi-eieren, de Duitse Weser-Ems-notering voor (tafel)kooi-eieren, en opgaven vanuit de Nederlandse eierhandel/eierindustrie. Omdat de 4 opgevers vanuit de eierhandel belang hebben bij de hoogte van de NOP-richtprijs is hun opgave begrensd: die opgave mag niet meer dan een bepaald bedrag afwijken van de Rungis-notering. En daar zit nu de kneep.

De NOP-richtprijs daalt trager dan de Weser-Ems-notering

Correctie

Onder de huidige marktomstandigheden, waarbij de Duitse notering fors zakt en de Rungis-notering later en minder snel zakt, treedt die ’veiligheid’ in werking en wordt de prijsopgave vanuit de handel gecorrigeerd naar boven. Daardoor daalt ook de NOP-richtprijs trager dan de Weser-Ems-notering. Die volgens de handelaren – op dit moment – een betere weergave van de marktontwikkeling is.
Artikel gaat verder onder de foto.

Witte eieren gaan in de opslag. De NOP-richtprijs voor kooieieren bestaat uit drie componenten: een Duitse notering, een Franse notering en prijsopgave door de Nederlandse eierindustrie. - Foto: Bart Nijs
Witte eieren gaan in de opslag. De NOP-richtprijs voor kooieieren bestaat uit drie componenten: een Duitse notering, een Franse notering en prijsopgave door de Nederlandse eierindustrie. - Foto: Bart Nijs

Wereldmarkt

Er speelt nog iets. Het gros van de kooi-eieren wordt verwerkt tot eiproducten, die de verwerkers moeten afzetten op de wereldmarkt tegen dito prijzen. De Weser-Ems-notering in de NOP-richtprijs is een notering voor (tafel)kooi-eieren. Anevei, de brancheorganisatie van eierhandelaren, gaf al eerder bij de NOP aan liever te zien dat de Weser-Ems-notering voor kooi-eieren voor de industrie in de NOP-richtprijs wordt verwerkt. Die notering is wat lager, maar een stuk stabieler dan die voor tafel-kooi-eieren.

Markt verstoord door AI-uitbraken

De LTO/NOP Begeleidingscommissie wilde eerst vasthouden aan de notering voor kooi-eieren. Toen Anevei in voorjaar 2016 opnieuw verzocht om de Weser-Ems-industrie-ei-notering op te nemen, wilde de NOP daarmee instemmen, onder voorwaarde dat gecorrigeerd zou worden voor het verschil tussen die 2 Duitse eiernoteringen. Opdat de NOP-richtprijs na die aanpassing van de Weser-Ems-component gemiddeld niet lager zou uitpakken, alleen minder zou fluctueren. Over een dergelijke correctie was consensus, maar deze is niet toegepast omdat Anevei dat op dat moment niet wilde: de markt was verstoord door AI-uitbraken. Dus bleven de uitgangspunten voor de richtprijs onveranderd.

Eén reactie

  • AlexOirlo

    De Rungis is er een 3 -4 tal jaren geleden met de haren bijgepakt door de handelaren en nu is hij weer niet goed, verder reageerde de WEMS industrie veel eerder als de NOP toen is daar niet van gezegd we moeten de NOP notering maar eens flink verhogen.
    Waarom worden deze feiten niet in het artikel verwerkt. Krijg je in ieder geval wel een eerlijker beeld van wat er nu aan de hand is.

Of registreer je om te kunnen reageren.