Pluimveehouderij

Achtergrond

Britten krijgen campylobacter onder controle

De intensieve campagne die de Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency (FSA) voert om de besmetting van kip met campylobacter terug te dringen, lijkt vruchten af te werpen. De dienst werkt daarbij samen met de pluimveesector en de supermarkten.

Het aantal Britten dat ziek is geworden van de bacterie campylobacter ligt inmiddels zo’n 100.000 lager dan vorig jaar. Het aantal kippen waarop de bacterie voorkomt, is gedaald van 78% in 2014 naar 56% vorig jaar, terwijl het percentage kip met de hoogste besmettingsgraad in die tijd is gedaald van 20% naar 7%.

Bestuursvoorzitter Heather Hancock van de FSA: “We kunnen in alle redelijkheid zeggen dat het werk dat wij samen met de voedingsindustrie hebben gedaan tot dit positieve resultaat voor de volksgezondheid heeft geleid.”

Voedselvergiftiging

De FSA is drie jaar geleden met de campagne begonnen omdat campylobacter veruit de belangrijkste oorzaak bleek voor voedselvergiftiging. Jaarlijks werden tienduizenden Britten ziek door het eten van met die bacterie besmette kip, waarbij er honderden in het ziekenhuis belandden en ook elk jaar een aantal patiënten overleden. De Britse dienst haalde de vleesverwerkers, bedrijven als 2 Sisters Food Group, Moy Park en Faccenda Foods, bij elkaar om samen met de supermarkten de besmettingsgraad terug te dringen. Vooral verlagen van het aantal kippen met de zwaarste besmetting – meer dan 1.000 cfu /gram – stond voorop, omdat dat het gevaarlijkste is voor de consument.

In het kader van de campagne bleef de FSA er bij die consument zelf op hameren kip vooral goed door te bakken omdat dat het risico geheel of in ieder geval grotendeels wegneemt.

Naming and shaming

Parallel aan alle activiteiten greep de Britse dienst ook naar een ander middel: ‘naming and shaming’. In het kader van de campagne werd de besmettingsgraad bij kip in alle grote supermarktketen niet alleen elk halfjaar gemeten, maar werden de resultaten ook openbaar gemaakt. Dat leidde regelmatig tot grote verhalen in de media ‘dat die en die winkel erg veel vervuilde kip verkoopt’. Uit het laatste overzicht van de FSA blijkt dat juist op dat front succes is geboekt. Bij de negen grootste winkelketens, samen goed voor 80% van de kipverkoop, vertoont nog maar 5% de hoogste besmettingsgraad. Dat is bijvoorbeeld te danken aan een dubbele verpakking of striktere hygiënemaatregelen.

FSA-voorzitter Hancock is nog niet helemaal tevreden: “Over de hele linie is het doel nog niet bereikt. We moeten nu de kleinere winkeliers én hun leveranciers ertoe aanzetten het voorbeeld van de grote jongens te volgen. We bekijken hoe we hen hiermee het beste kunnen helpen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.