Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Frankrijk zoekt nieuwe kippenboeren

Franse kippenverwerkers zoeken honderden nieuwe leveranciers om zo de invoer van kippenvlees en eieren uit het buitenland terug te dringen. Om de invoer van kip met de helft te reduceren, zijn 450 tot 500 nieuwe kippenboeren nodig. Daarbij is het vertrek van boeren die de komende tijd met pensioen gaan nog niet eens meegeteld.

Franse kippenbedrijven als LDC en Gastronome hebben openlijk de oorlog verklaard aan de buitenlandse aanvoer. Dat betekent echter wel dat de binnenlandse productie opgevoerd moet worden. Daarbij komt dan nog dat de supermarkten binnen enkele jaren geen eieren uit verrijkte kooien meer willen verkopen, maar ook op dat gebied wel graag Franse waar hebben. Veel huidige eierproducenten willen of kunnen die omslag niet maken, zodat er ook in die sector nieuw bloed nodig is.

Grote wervingscampagne

LDC Amont, de organisatie van pluimveehouders die leveren aan de grootste Franse verwerker LDC, is daarom gestart met een grote wervingscampagne. Die is vorig jaar al op gang gebracht en heeft 150 nieuwe leveranciers opgeleverd. ‘’Voor de komende jaren hebben we 150 tot 200 toetreders per jaar nodig. Daarbij gaat het ook om eierproducenten die alternatieve productiemethoden gebruiken,’’ zegt Dylan Chevalier, woordvoerder van LDC Amont. Ook een andere tussenhandelaar, Nealia, dat levert aan de kippendivisie van cooperatie Terrena, is naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers. Hier gaat het vooral om kippen zelf, zowel conventioneel als biologisch. "Wij zoeken vooral leveranciers van kwaliteitskip. In Noord-Europa is dat al 80% van de hele productie, hier in Frankrijk ligt dat pas op 5%,’’ zegt Philippe Lapie van Nealia.

Dat de Franse kippensector wel een oppepper kan gebruiken, blijkt uit de recente sectorstatistiek van het ministerie van Landbouw. In het afgelopen jaar zijn in Frankrijk 754,8 miljoen kippen geslacht, 3% minder dan in 2015. In december lag de kippenslacht 5% onder het niveau van een jaar eerder. Omdat het gemiddeld geslacht gewicht iets hoger was, bleef de daling van de productie in gewicht over heel 2016 beperkt tot net geen 2%. Overigens: in de zwaar door vogelgriep getroffen eendensector liep het aantal geslachte dieren terug met 16%.

Invoer nog niet gestopt

Door de lagere productie kon Frankrijk met 369.700 ton (cijfer over eerste elf maanden) ook bijna 11% minder kip en daarvan gemaakte producten exporteren. Die daling komt vrijwel geheel voor rekening van niet-EU-landen zoals Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en ook Oezbekistan, volgens de statistiekdienst Agreste. Tegelijk is het tot nu toe nog niet gelukt om de invoer in de kippensector aan banden te leggen, want die kwam met 482.500 ton toch weer 4% hoger uit. Over die eerste elf maanden gezien voerden de Fransen dus bijna 115.000 ton kip en –producten uit het buitenland aan dat ze zelf konden exporteren. Ook die tendens wil de Franse pluimvee-industrie proberen om te keren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Frankrijk zoekt ook geitenboeren, vleeskalverhouders en koeienboeren.

 • bankivahoen

  Nederland kan ze over 10 jaar ook gaan zoeken.

 • Jaap39

  Dat zal sneller gaan bankivahoen.... wie trapt er nog in te starten in agrarische sector?

 • bankivahoen

  Je hebt helaas gelijk Jaap39. Niemand zou ik aanraden om in Nederland nog te starten, met de nek aangekeken worden omdat de bevolking de laatste decennia door en door geïndoctrineerd is met valse beschuldigingen verspreidt door de ngo,s , overheden en journalisten die bijna niet meer aan peer review doen. En dat alles voor amper modaal inkomen en 7 dg werken per week.

 • wilcovanlaar1

  Scheelt wel dat van DAM echt voor de boeren opkomt !

 • mtseshuis

  Ja, ziet er somber voor de sector hier... Schaalvergroting zal nóg veel sneller gaan agv die malloten hier die juist Ot en Sien landbouw en veeteelt nastreven...

 • el

  Tijd voor een cursus Frans?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.