Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

ForFarmers: slechte waterkwaliteit op legbedrijven

Meer dan een derde van de pluimveebedrijven krijgt een onvoldoende voor de waterkwaliteit. Dat blijkt uit resultaten van een onderzoek van veevoerleverancier ForFarmers

ForFarmers liet afgelopen jaar 446 watermonsters van pluimveehouders onderzoeken. Hiervan werd bij 38% van de watermonster een slechte kwaliteit geconstateerd. Van de watermonsters van legbedrijven gaven 53% een slechte kwaliteit, op vleeskuikenbedrijven 33% en op ouderdierenbedrijven 20%.

Te hoge concentraties organisch materiaal

De waterkwaliteit is niet goed als te hoge concentraties organisch materiaal worden aangetroffen. Van alle watermonsters heeft 9% een te hoge concentratie schimmels, 13% een te hoge concentratie enterobacteriën, 3% een te hoge concentratie E. coli en 12% een te hoge concentratie gisten.

ForFarmers wil met het onderzoek de waterkwaliteit op de bedrijven verbeteren en daarmee ook de dierprestaties.

Laatste reacties

  • Marlon 5469kb

    Water is de eerste levens behoefte voor mens en dier, ik heb zelf een schimmel in de nippelleiding gehad waardoor vele duizenden kippen stierven en de overgebleven kippen bijna niet meer produceerden dit koste mij ruim 5 ton aan geld, uiteindelijk was ik na deze ervaring wel bijna de enigste kippenhouder die iedere keer bij het wisselen van een koppel de drinknippelleiding liet doorspoelen en ontsmetten.

  • Welk water door de leiding loopt is ook nog van belang. kalk is nodig om zuurstof te houden in het water. Daarmee blijft het stabiel, zacht water is minder stabiel. De Thee smaakt wel lekker, koffie niet met zacht water... In het water zit microbiologie, van die wereld is maar 5% bekend. Om tegen de microbiologie te vechten is dweilen met de kraan open. Zuurstofrijk of zuurstofarm het 1 smaakt goed en ruikt aangenaam. De natuur zit mooi in elkaar, met meer zuurstof komt betere productie. Zuurstof zorgt immers voor een goeie verbranding. Kalkrijk water houdt goed zuurstof vast. Een dier ruikt en proeft anders dan wij, een varken kan goed truffels opsporen, een koe heeft een extra reukzintuig. Een kuiken gedraagt zich anders op houtkrullen dan op turf. Ze kunnen niet praten, maar als het water lekker en gezond is dan kun je dat aflezen aan de productieresultaten. Water is voedingsmiddel nummer 1. Het aardoppervlak, wij en de dieren bestaan voor 70% uit water. Als het water niet wil kan de drogestof dat niet recht krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.