Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Nepluvi-voorzitter: 'Van Dam schoffeert pluimveesector'

Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat is 'not amused' over de uitspraken die Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, vorig weekend deed in het Financieele Dagblad.

Update: 16.45 uur

Van Dam zei in het Financieele Dagblad: "Producten die afbreuk doen aan het imago van Nederland, zoals de plofkip, gaan we niet meer in etalage zetten." Van Dam sprak over zijn visie op de ontwikkeling en bevordering van export vanuit de Nederlandse agrosector. Volgens hem moet de Nederlandse land- en tuinbouw zich bij export richten op innovatieve productie die duurzaam en efficiënt tot stand komt. Producten die afdoen aan dit duurzame imago, waarbij Van Dam 'de plofkip' als voorbeeld noemt, wil de overheid niet langer promoten in het buitenland.

'Nederland is voorbeeldland voor pluimveevleesproductie'

Oplaat, voorzitter van de vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie, reageert op Facebook vanuit China op de uitspraken van Van Dam. Hij wijst er op dat Nederland daar als één van de voorbeeldlanden wordt gezien op het gebied van pluimveevleesproductie. "Geachte staatssecretaris van Dam, het zou u sieren om deze trots ook te delen, in plaats van de sector te schofferen en een filiaal van Wakker Dier te worden", meldt Oplaat, die in Beijing als gastspreker een congres over vleesproductie bijwoont. De zorgvuldige en strenge manier van kippenvlees produceren in Nederland wordt in China gezien als voorbeeld, merkt de Nepluvi-voorman.

'Het zou Van Dam sieren deze trots te delen, in plaats van de sector te schofferen en een filiaal van Wakker Dier te worden'

Oplaat zegt er met zijn hoofd niet bij te kunnen dat staatssecretaris Van Dam stelt dat 'de plofkip' afbreuk doet aan het imago van Nederland en daarom niet meer in de etalage gezet wordt in internationale export promotie. Gert-Jan Oplaat: "Dit is een klap in het gezicht van de pluimveesector. Alleen al de door Van Dam geadopteerde term 'plofkip' mist kant noch wal." Verbazing ook bij medeleden van de AVEC, de Europese koepel van slachters, waar Pluimveehouderij Oplaat treft. "Overal waar ik kom worden de Nederlandse als ook de Europese pluimveeproducten geroemd om de hoge standaarden van productie en de innovatie. We lopen voorop in dierenwelzijn, milieu en ook in het ontwikkelen van nieuwe segmenten. Die vooruitgang komt voort uit een degelijke gangbare productie, die aan alle eisen voldoet. Dat onze staatssecretaris dat niet ziet, is schandalig."

'Politiek profileren in aanloop naar verkiezingen'

Oplaat neemt het Van Dam kwalijk dat hij zich ter linker zijde van de PVV politiek aan het profileren is in aanloop naar de verkiezingen, over de rug van de gangbare pluimveesector. "Er werken 20.000 mensen in de pluimveevleessector, 8.000 alleen al in de slachterijen. Samen zijn ze goed voor een exportwaarde van €2,5 miljard. Het is leuk dat onze staatssecretaris zich wil inzetten voor de exportpromotie van appels en peren, maar het is ook zijn baan, ja zijn baan, om zich in te zetten voor de pluimveesector."

Door Kirsten Graumans en Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • Gianny

  Dhr. van Dam roept hier zijn eigen ondeskundigheid van de daken. 1. Het reguliere pluimveevlees ( door vleeshaters plofkip genoemd) is het meest duurzaam en efficiënt geproduceerde vlees dat er bestaat. 2. De meeste innovaties die deze sector mondiaal aan de top brachten komen uit Nederland.
  Dhr v. D. slacht liever de kip met de gouden eieren.

 • polsbroek

  het is zielig als je zo stemmen bij de vleeshaters vandaan wil halen!!

 • 344412

  Zou Van Dam ooit een gangbaar vleeskuikenbedrijf hebben bezocht? Exit, zo gauw mogelijk.

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  Deze man is een ramp voor alle boeren, laat hij zich eerst eens echt verdiepen in de Nederlandse landbouw en hem dan eens naar het buitenland gaan, misschien dat zijn ogen dan open gaan, maar de heer Van Dam wordt geregeerd door dierenactivisten en milieuterroristen, en dat is typisch links beleid en zij dulden ook geen tegenspraak, hoe dubbel dat zo iemand staatssecretaris van economische zaken is terwijl hij totaal geen verstand heeft van Economie, de Nederlandse landbouw is één van de grootste exporteurs van Nederland maar die helpt de PvdA het liefst morgen om zeep want die denken dat er niet gewerkt hoeft te worden om geld binnen te halen, het groeit hier aan de bomen want iedereen mag binnen komen en mee eten aan de grote tafel van de PvdA. De Nederlandse landbouw is door Oxam Novib uitgeroepen tot de schoonste en meest diervriendelijke landbouw, wat wil Nederland eigenlijk, in mijn ogen, gewoon, de boeren uit Nederland werken. Tijd voor verkiezingen en hopen dat dit soort mensen niet meer aan het bewind komen.

 • ruiterkamp

  van Dam wat is dit nou weer zo ken ik jou niet !

 • daan1908

  Mts.v.d.Bos-Weidenaar uw verhaal klopt , hoe kan zo iemand in vredesnaam op deze positie terecht komen . Dit getuigt van minachting tov de gehele landbouwsector . Afbraakpolitiek van de PVDA , MET AL DIE LINKSE SUBSIDIE-CLUBJES weten niet dat staatsruif waar toch de meeste stemmers van de pvda uit eten ook gevuld moet worden. Hopelijk zitten er nog mensen met verstand in de Tweede Kamer die deze leeghoofden kunnen stoppen.

 • John Claessens

  Telkens als er weer een handelsmissie in het buitenland is hebben de politici lovende woorden over de Nederlandse Landbouw en als ze weer in Den Haag zijn dan komt de verborgen agenda weer boven tafel !

 • jehanvankroaks

  Het is volkomen normaal, dat wanneer mensen géén enkele affiniteit en kennis hebben van in dit geval de Landbouw ze aan de lopende band onzin uitkramen.
  Ik ben zeker géén SGP fan, maar wat betreft de landbouw is deze partij ALLE andere politieke partijen straat lengtes voor in kennis !!
  Onthoud dat wanneer u vlgd jaar in het stemhokje staat !!

  Hieronder in het kort de carrière van staatsecretaris van Dam.
  *Van Dam studeerde Technische Bedrijfskunde in Eindhoven.
  *Hij werkte van eind 2002 tot januari 2003 ( dus 1 jaar )bij elektronicabedrijf
  Philips. ( IT-afdeling van de lichtdivisie)
  *Van Dam werd bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 gekozen in het parlement
  Als Kamerlid was hij namens zijn fractie woordvoerder op de beleidsterreinen integratie, media en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken.
  *Na de tweede Kamerverkiezingen van november 2006 werd hij buitenlandwoordvoerder van de PvdA-fractie.
  Op 3 november 2015 werd Van Dam beëdigd als staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet-Rutte II
  (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Martijn_van_Dam )

 • agro1

  gelukkig is het gas op.

 • van der berg

  ach toevallig ook bij shell gewerkt,net als wouter bos heeft gedaan,we weten ook wat daarvan terecht is gekomen. ik hoop dat die van dam een keer zn ware tegen komt zodat ie misschien ooit eens respect krijgt!! het zal wel bij hopen blijven,dit soort mensen zit zo vol van hun eigen ideeen en meningen dat ze de mensen uit de praktijk niet eens zien en horen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.