Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vogelgriep kost Iowa ruim €1 miljard

West Des Moines - De uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in de Amerikaanse staat Iowa kost de economie van Iowa $1,2 miljard (ruim €1 miljard).

Het grootste deel van de schade (bijna €600 miljoen) bestaat uit directe schade voor de pluimvee-industrie, aan zowel verloren dieren vanwege ruimingen als gemiste opbrengsten van eieren en andere pluimveeproducten. Dat becijfert het Iowa Farm Bureau, dat een berekening heeft gemaakt van de economische impact die de HPAI-uitbraken hebben in de staat Iowa.

Helft leghennen geruimd

Iowa werd zwaar getroffen door de vogelgriep-epidemie waar de Verenigde Staten dit voorjaar mee kampte. Circa 30 miljoen leghennen moesten geruimd worden vanwege besmettingen met hoogpathogene vogelgriep, ongeveer de helft van het totaal aantal. Iowa was in 2014 nog de grootste eierproducent in de VS.

Andere belangrijke sectoren die getroffen zijn, zijn diervoederfabrikanten, de (eier-)handel en graanproducenten. De studie becijfert bovendien dat de uitbraken 8.444 banen hebben gekost in Iowa. Als uitgangspunt is genomen dat bedrijven 12 maanden leegstaan na een besmetting. Volgens de onderzoekers zijn er echter veel bedrijven die er vanuit gaan dat het langer duurt voordat zij hun volledige capaciteit weer kunnen benutten. Dit zou anderhalf tot twee jaar kunnen duren.

Vooral de staten Iowa en Minnesota hebben veel schade opgelopen door de vogelgriep. Drie kwart van de bedrijven die dit voorjaar met HPAI besmet was, ligt in één van deze staten. In Iowa was het vooral de legsector die geraakt werd, in Minnesota (de grootste kalkoenproducent binnen de VS) was het vooral de kalkoensector die het moest ontgelden.

Eén reactie

  • el

    De overige pluimveehouders beuren nu wel een goede prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.